Sabotajda dahi Rusya'yı suçladılar. Kremlin: Aptalca

Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarında meydana gelen hasarın sabotaj olduğu tespiti ağırlık kazandı. Avrupa medyasında bu sabotajı Rusya’nın yaptığını görüşleri dile getirildi. Kremlin, bu iddialara sert tepki verdi.

Önceki gün Avrupa’ya gönderilen Rus doğal gazının ana arteri Kuzey Akım hatlarında basınç düşüşü ve sızıntı tespit edilmişti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, sabotaj dahil her ihtimalin araştırıldığını söylemişti. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, sızıntıların “kasıtlı bir eylemden” kaynaklandığını söylemişti.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dün yaptığı açıklamada “Şimdi olayların soruşturulması, açıklığa kavuşturulması ve nedeninin ortaya çıkarılması azami önem arz ediyor. Aktif Avrupa enerji altyapısını bozmaya yönelik kasıtlı herhangi bir eylem kabul edilemez ve mümkün olan en kuvvetli karşılığa sebep olacaktır.” şeklinde konuştu.

KÂRLI ÇIKAN AMERİKA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın olası sabotajda parmağı olduğuna yönelik suçlamaları “aptalca ve saçma” olarak nitelendirdi. “Biz doğal gaz tedarik yollarımızı kaybettik.” diyen Peskov, ABD’nin Avrupa’ya LNG satışını artırdığını belirtti. Biden’ın daha önce “Kuzey Akım-2’yi sonlandıracağız.” sözlerini de hatırlatan Peskov, Polonyalı bir eski milletvekilinin gaz sızıntısı fotoğrafını ABD’ye teşekkür ederek paylaştığına dikkat çekti.

İki boru hattı içerisinde bulunan gazın havaya karıştığını anlatan Peskov, “Bu gaz oldukça pahalı. Danimarkalılardan ve İsveçlilerden bilgi beklememiz gerekiyor. Çok sayıda izleme ekipmanına sahipler ve kimse o ekipmanlar tarafından tespit edilmeden bu borulara yaklaşamaz. Bu özellikle askeri uzmanlar tarafından iyi bilinir.” dedi.

Sonraki Haber