Saçkıran hastalığı strese bağlı mı gelişir? Saçkırana çözüm var mı?

Saçkıran saçların dökülmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Saçkıranın neden ortaya çıktığı oldukça merak ediliyor. Peki saçkıran hastalığı strese bağlı mı gelişir? Saçkırana çözüm var mı? Tüm bu sorulara cevap arayacağız.

Tıp dilinde alopesi halk dilinde saçkıran olan adlandırılan hastalık esas olarak saçların dökülmesidir. Sadece saçların değil bazen de vücuttaki kılların da dökülmesi görülebilir. Saçkıran hastalığı her yaştan insanda görülebilir. Örneğin ilkokul çağındaki bir çocukta da görülmesi olasıdır. Saçkıran ilk başta çok fark edilmese de sonradan fark edilecek düzeyde görülür ve tedavi edilmesi gerekir. Aynı zamanda saçkıranın neden ortaya çıktığı insanlar tarafından oldukça merak ediliyor. Peki saçkıran hastalığı strese bağlı mı gelişir? Saçkırana çözüm var mı? Bugün bu sorulara cevap arayacağız.

Saçkıran hastalığı strese bağlı mı gelişir? Saçkırana çözüm var mı?

SAÇKIRAN HASTALIĞI STRESE BAĞLI MI GELİŞİR?

Bu sorunun cevabını evet olarak yanıtlayabiliriz. Çünkü saçkıran hastalığı yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen bir durumdur. Ama stres dışında da bazı insanlarda rastlanan kronik rahatsızlıklardan dolayı ya da tiroid rahatsızlıklarından kaynaklı olarak saçkırana rastlanabilir. Strese bağlı durumun bilimsel açıklaması şu şekildedir, strese bağlı gelişen durumlarda vücuttaki bağışıklık sistemi değiştiğinden saç köklerini hedef alır. Saç köklerini hedef aldığı için de saç dökülmelerine sebep olur. Ancak hala neden saç köklerini hedef aldığı tam bilinmemektedir.

SAÇKIRANA ÇÖZÜM VAR MI?

  • Elbette her rahatsızlığa karşı bir çözüm olduğu gibi saçkırana da çözüm vardır. Saçkıranda bağışıklık sistemi değiştiği için ilk olarak bağışıklık sistemini düzenleyen kortizonlu ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar elbette bir doktor kontrolünde kullanılır. Bu ilaçlar hem hap formunda hem de krem formunda lokal olarak uygulanabilen şekilde olabilir.

  • Saçkıranın farklı türleri olduğu için her tedavi her saçkıran türüne iyi gelmeyebilir. Bazen olumlu sonuç da vermeyebilir. Bu durumda uzman bir doktorun kontrolü önemlidir.

  • Bir diğer çözüm saçkıranın olduğu bölgeye direkt olarak uygulanan ve cilt altına enjeksiyon edilen iğnelerdir. Bu durum yine bir doktor bilgisinde ve kontrolünde ilerletilmelidir.

  • Son olarak saçkırana en çok duyduğumuz çözüm sarımsaktır. Peki saça sarımsak sürmek faydalı mıdır? Aslında evet. Çünkü sarımsağın kıl köklerini aktifleştirdiği tespit edilmiştir. Sarımsak, kıl köklerini aktifleştirerek tekrar o bölgeden saç çıkmasını tetikleyebilir. Denenmeye değer ancak fazla uygulamalardan da kaçınmak gerekir. Bu durumda yine bir uzman doktorun bilgisi dahilinde adım atmanızda fayda var.

Sonraki Haber