Saçkıran nedir? Sarımsak ile ilgili doğru bilinen gerçek ortaya çıktı

İnsanların korkulu rüyalarından biri olan hastalık da 'Saçkıran.' Tıp dilinde alopesi areata olarak adlandırılan saç kıran sadece saçta değil kirpiklerde, sakallarda ve kaşlarda da görülüyor.

Peki Saçkıran'ın belirtileri nelerdir? Saç kıran tanısı nasıl konuluyor?, Sakıran'da risk fakörleri nelerdir?' Saçkıran tekrarlar mı? Çoğu kişi bu sorulara yanıt arıyor. Uzman isimlerden saçkıran ile ilgili birçok detayı sizler için derledik.

Günümüzde hem kimyasal ürün kullanımının artması hem çevresel etkiler hem de stres, saç sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bunlardan biri de saç kırandır. Halk arasında yaygın olarak saçkıran adıyla bilinen rahatsızlığın tıp dilindeki adı Alopesi Areata'dır.

'SAÇ DÖKÜLMESİ ANİ OLUR'

Doçent Dr. Sevil Savaş Erdoğan, "Halk arasında saçkıran olarak bilinen hastalık alopesi areatadır. Alopesi saç dökülmesi, alopesi areata (saçkıran) ise yuvarlak oval biçimli bir alanda saçın dökülmesine verilen isimdir. Alopesi areata; otoimmün yani kişinin kendi savunma hücrelerinin vücudundaki hücreleri yabancı görüp saldırması ile oluşan ve bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. " diyerek saçkırandan bahsetti.

Uzman Dermatolog Duygu Gencer de Saçkıran hastalığının, Saç sakal gibi bölgelerde ani oluşan para gibi yuvarlak ya da oval şekilli dökülmeler ile kendini gösterdiğini söyledi.

Doçent Dr. Sevil Savaş Erdoğan, Saçkıran'ın belirtileriyle ilgili "Bir ya da daha fazla sayıda, para şeklinde, yuvarlak, düzgün ve saçsız alanlar olarak başlar. Saç dökülmesi ani olur, sonradan çevresine doğru genişleyebilir. Kişi bunu duş sırasında ya da yastıkta dökülen saç yığınını görünce veya tesadüfen fark edilebilmektedir. Saçkıran sıklıkla saçlı deride görülmekle birlikte kaş, kirpik ve sakallarda veya kıl içeren herhangi bir vücut bölgesinde de olabilmektedir. Saçkıranda bazen tüm saçlar dökülebilir bu duruma alopesi totalis deriz. Bazen de tüm vücut kıllarının dökülmesine sebep olabilir ve bu da alopesi universalis olarak adlandırılır. Fakat bunlar oldukça nadir durumlardır." diye konuştu.

Uzman Doktor Duygu Gencer tedaviyle ilgili şunları söyledi;

"Çoğunlukla saçlar kendiliğinden ya da tedavi ile çıkmakta ancak bazı vakalar dirençli olabilmektedir. Tedavi süresi ile ilgili net bir şey söylemek mümkün değildir, her hastanın yanıtı birbirinden farklıdır ancak 3 haftada bir saça yapılan iğne tedavisinde genellikle birkaç seansta yanıt almaktayız."

KÜRATİF BİR TEDAVİSİ MEVCUT DEĞİL!

Doçent Dr. Sevil Savaş Erdoğan da hastalığın otoimmün doğasından dolayı kronik ve tekrarlayıcı olduğunu söyledi. Erdoğan'a göre;

"Ancak hafif saçkıran vakalarında herhangi bir tedavi olmadan da kıllar kendiliğinden bir yıl içinde gelebilir ve tedavi kılların daha hızlı geri gelmesine yardımcı olur. Ancak küratif tam bir tedavisi mevcut değildir. Tedavi planlamasında, genellikle hastalığın yaygınlığı ve hastanın yaşı, hastalığın süresi, tutulan bölgenin özellikleri, tedavilere uyum ve tedavi başarısı dikkate alınır. Tüm saç veya tüm vücudun tutulduğu yaygın klinik formlarda saç çıkma olasılığı hafif formlara göre daha azdır. Ergenlik öncesi başlayan, 5 yıldan uzun süren, ailesinde benzer hastalık olan kişilerde tedavi başarısı daha azdır."

'SARIMSAK UYGULAMASINI ÖNERMİYORUM'

Çoğu kişi 'Saçkıran hastalığına sarımsağın iyi geldiğini ve Saçkıran tedavisinde sarımsak kullanılabileceğini düşünüyor. Dermatolog Duygu Gencer sarımsak uygulamasını kesinlikle önermediğini söyledi ve ekledi;

"Asit olduğu için o bölgeyi yakıp yara oluşturur, yaralar iyileşirken iyileşme dokusunda kıl folikülleri de kaybolarak o bölgede bir daha hiç saç çıkmamasına kadar gider. Ancak sarımsak özütünü belli oranda seyreltip hazırladığımız majistral formülleri hastalarımıza tedavi olarak verebilmekteyiz, bu noktada lütfen dermatoloğunuz ile iletişime geçiniz."

"SAÇKIRAN TEKRARLAYABİLİR"

Saçkıran'ın bulaşıcı olmadığını söyleyen Doçent Dr. Sevil Savaş Erdoğan, yayılıp yayılmamasıyla ilgili de önemli bilgiler verdi.

Saçkıran tek bir yerde başlayıp olduğu yerde kalabileceği gibi, ataklar hâlinde tutulan bölgeler çoğalabilir, ayrı ayrı etkilenen alanlar uzun dönemde birleşip geniş saçsız alanlar ortaya çıkabilir. Kaş, kirpik ve sakal gibi kıl kökleri de etkilenebilir. Hastalık, ataklar hâlinde saçların kaybı ve saçların geri uzaması şeklinde devam edebilir. Hastalığın enfeksiyonlarla, mikroplarla ilişkisi yoktur. Bulaşıcı değildir.

Saçkıran'ın tekrarlayıp tekrarlamamasıyla ilgili de Uzman Dermatolog Duygu Gencer, 'Herkeste değil bazı kişilerde tekrarlayabilir.Bunu öngöremeyiz. Stresi fazla ise ya da yeniden oluştuysa tekrarlayabilir' dedi.

Sonraki Haber