Sadece bir gemi değil bağımsızlık anıtı!

Atatürk’ün 13 Kasım 1918’de tarihe geçen sözü söylediği Kartal İstimbotu, yıllar sonra bulunarak restore edilmişti. Şimdi ise İstanbul’un beklentisi, Bağımsızlık Anıtı olarak Beşiktaş Kadıköy Sarayburnu üçgeninde yerini alması

13 Kasım 2018, "Geldikleri gibi giderler" sözünün 100. yılında düzenlenen Deniz Kuvvetleri'ne devir töreni.

Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’un işgali sırasında işgal donanmalarının arasından geçerken “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylediği Kartal İstimbotu’nun, anıt haline getirilmesi istendi. Kartal İstimbotu’nun restorasyon öyküsünü anlatan “Merküt” adlı belgesel filminin geçen hafta düzenlenen tanıtım etkinliğinde Kartal’ı Yaşatma Platformu tarafından yapılan açıklamada, geminin, Türkiye’den bütün Dünya’ya bağımsızlık mesajı verilecek ve mazlumlar dünyasının sembolü olacak bir anıta dönüşmesi talebi dile getirildi.

Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde Cumhuriyet’in 100. Yılı’na özel düzenlenen tanıtım etkinliğine katılan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Atatürk’ün “Geldikleri gibi giderler” sözünü Haydarpaşa açıklarında söylemesi sebebiyle Kadıköy Belediyesi olarak üzerlerine düşen görev ne olursa olsun ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtti. Odabaşı “Kartal İstimbot Haydarpaşa’ya yakışır" ifadesini kullandı.

Soldan sağa: Şerdil Dara Odabaşı, Serkan Koç.
"Geldikleri gibi giderler" sözünün 99. Yılı 13 Kasım 2017, Kartal İstimbotu'nun bulunup karaya çıkarıldığı gün.

Kartal’ı Yaşatma Platformu’nun açıklaması şöyle:

‘TÜRKİYE’NİN İSTANBUL’DAKİ BAĞIMSIZLIK ANITI’

Mustafa Kemal Paşa’nın, İstanbul’un işgal edildiği 13 Kasım 1918 günü, işgal donanmalarının arasında geçerken, güvertesinden “Geldikleri Gibi Giderler” diye haykırdığı Kartal İstimbotu’nu, hurda olmak üzereyken, Tuzla açıklarında yarı batık halde bulduk ve kurtardık. 1 yıl süren restorasyon sonunda, tarihi anlamına uygun olarak, İstanbul’da halkın ziyaret edebileceği bir yerde Anıt Gemi statüsünde sergilenmesinin sağlanması ve Türkiye Cumhuriyeti varoldukça, İstanbul’un simgelerinden biri olması için, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na emanet ettik.

Sergilenme alanı olarak da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığıyla yapılan mutabakat gereği, tarihi anlamına uygun olarak Beşiktaş’da Deniz Müzesi’nin hemen yanındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait alan seçildi. Çünkü Atatürk bu ünlü sözü, Haydarpaşa’dan Galata’ya geçerken söylemişti.

Kartal İstimbotu İstanbul’da sergilendiğinde, New York’daki Özgürlük Heykeli gibi, Türkiyemizin de Dünyaya “Bağımsızlık” mesajı verebileceği bir anıtı olacak.

Kartal anıtlaşırsa, tüm mazlumlar dünyasının sembolü olacak. Boğazdan geçen yerli ve yabancı gemiler, bu anıta baktığında, Türkiye’nin milli duruş ve kararlılığını görecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından, Kartal’ın sergilenmesi için belirlenen Beşiktaş’taki alan. 2 dönüme yakın alan Milli Savunma Bakanlığı’na ait

Kartal’ın hurda olmaktan kurtaran sanatçılar ve yurttaşlar, neredeyse 5 yıldır bu geminin İstanbul haklıyla buluşmasını bekliyor. Tam da Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünde, İstanbul’a kazandıracağımız belki de en önemli eser.

Kartal, İstanbul’un işgal gününün, bugüne kalan tek tanığı. Sergilendiğinde, Ayasofya, Kız Kulesi ve Galata Kulesi gibi, İstanbul’un en önemli bir kaç eserinden biri olacak. Kentimize değer katacak… Bu amaçla, sizleri de kamuoyunu bilgilendirmeye, ülkemiz ve İstanbul için bu çabamıza destek olmaya çağırıyoruz.

‘GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER’ SÖZÜNÜ

YABANCI DONANMALARA GÖSTERELİM

Aydınlık’a değerlendirmede bulunan Merküt belgesel filminin yönetmeni Serkan Koç, Kartal İstimbot’unun İstanbul’da sergilenmesi yönündeki çabaları çok önemsediklerini, bunun sebebinin de konunun yalnızca bir geminin sergilenmesi değil, “Geldikleri gibi giderler” sözünün İstanbul’da anıtlaşması olduğunu belirtti. Çok sayıda sanatçı, tarihçi ve aydının desteğini aldıklarını belirten Koç, bunu İstanbul’un bir talebi haline getirmek istediklerini aktardı. İstanbul’un işgal edildiği 13 Kasım 1918 günü, Atatürk’ün düşman donanmaları arasından bu istimbot ile geçerken “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylemesinin çok güzel bir hikâyesi olduğunu ve İstanbul’un hikâyesiyle çok örtüştüğünü belirten Koç, bunu anıtlaştırmak istediklerini söyledi.

Serkan Koç sözlerini şöyle sürdürdü; “Emperyalistlerin New York'ta sözde Özgürlük Anıtı varsa, mazlumlar dünyasının da bir Bağımsızlık Anıtı olmalı. Bu küçük dev istimbotta söylemen bu söz, sadece milli mücadelemizi değil, dünyada ulusal kurtuluş savaşlarını da başlatan işaret fişeğidir. Bu nedenle bu anıt, İstanbul ve Türkiye’yi, Afganistan’dan Gazze’ye bütün mazlum dünyanın esin kaynağı yapar. İstanbul’un simgeleri; Galata Kulesi, Kız Kulesi, Ayasofya, Topkapı Sarayı ve 15 Temmuz Şehitler köprüsü. Bunların yanına bir de Bağımsızlık Anıtı’nın eklendiğini düşünün. Üzerinde her dilden ‘Geldikleri gibi giderler’ yazıyor. Ve bu, boğazdan geçen dost ve düşman gemilerce gece gündüz görülebiliyor… Neden olmasın?”

Sonraki Haber