‘Sadece Türkiye’ye değil dünyaya umut veren parti’ 

Uluslararası konuklar Vatan Partisi Kurultayı’na ilişkin görüşlerini Aydınlık’a anlattı.

Katılımcılar, Kurultay’daki konuşmaların niteliğine ve evrensel oluşuna dikkat çekti. Farklı ülkelerden gelen aralarında iktidar partilerinin de bulunduğu parti ve kurum temsilcileri Vatan Partisi’ne seçimlerde başarılar diledi.

‘SÖYLEMDE VE EYLEMDE BİR’

Cezayir Sahra Halkıyla Dayanışma Milli Komitesi Komite Üyesi İsmail Debeche, Kurultay’da Vatan Partisi’nin söylemleri ile eylemlerinin birliğine vurgu yaparak şu açıklamaları yaptı:

“Vatan Partisi Genel Başkanı’nın mazlum halkların ihtiyacı olan eşitlik, adalet ve toplumsal dayanışma söylemleri çok değerliydi. Bu söylemleri fikren söyleyip, eyleme koyamayan çok parti var. Vatan Partisi’nin, emperyalizme karşı mücadele eden Sahra halkıyla ortaya koyduğu dayanışma takdire şayandır. Kurultayı kutluyorum, tebrik ediyorum.”. Debeche, Vatan Partisi’nin yakın zamanda Batı Sahra’ya davet etti.

‘BU KURULTAY’DA BİR İLK YAŞANDI’

Batı Sahra Polisario Cephesi Politbüro Üyesi Salama Brahim El Beşir, Türkiye’de yapılan bütün Kurultayları takip ettiğini ama bu Kurultayda bir ilk yaşandığını aktardı. El Beşir, şöyle konuştu: “Bu tarihi Kurultayda ilk kez sadece Vatan Partisi, Batı Sahra Halk Kurtuluş Cephesi’nin mücadelesinin gündeme getirdi. Bu bizi çok mutlu etti. Vatan Partisi özellikle Batı Sahra’nın halklı mücadelesine değinerek orada da öncü parti olmuştur. Batı Sahra liderliği ve halkı adına Vatan Partisi’nin bu azimli ve cesurca siyasetlerini selamlıyoruz.”.

‘VATAN PARTİSİ RUSYA’NIN GERÇEK DOSTUDUR’

Rusya Rodina (Vatan) Partisi Prezidyum Başkanı Valery Shinkarenko, Kurultay’a katıldıklarından dolayı çok mutlu olduklarını kaydetti. Shinkarenko, “Biz Vatan Partisi'ni yoldaş ve dost olarak görüyoruz. Vatan Partisi'nin Türkiye'nin temeli ve Rusya'nın gerçek dostu olduğunu görüyoruz. Amerikan ve İngiliz emperyalizmine karşı zafer elde edeceğimize eminiz. Önümüzdeki seçimlerde Vatan Partisi'ne başarı ve zafer diliyoruz.”

‘BU KURULTAY ANTİ-EMPERYALİST CEPHENİN KURULTAYIDIR’

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Uluslararası İlişkiler Bürosu Üyesi Arafat Al-Hajj, Vatan Partisi ile olan tarihsel ilişkilerine değinerek, Vatan Partisi’nin Filistin Cephesine katkılarından bahsetti. Al-Hajj, “Özellikle günümüz koşullarında anti emperyalist cepheyi oluşturmak, tüm mazlum halklar için faydalıdır. Önümüzdeki dönemlerde uluslararası dayanışma açısından bu Kurultay çok önemliydi. Ortaya konan siyasi mücadele ve sorunlar, Kurultaya katılan dostlar bize göstermiştirki, bu Kurultay anti emperyalist cephenin Kurultayıydı.” diyerek anti-emperyalist cephede dayanışma çağrısı yaptı.

‘EMPERYALİZMİ BU TOPRAKLARA GÖMECEĞİZ’

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Temsilcisi Hasan Tahravi de Kurultay için başarılar diledi ve emperyalizmin bu topraklarda yenileceğini belirtti: “Bu Kurultay’ın başarıya ulaşmasını temenni ediyorum. Biz size Filistin halkının saygılarını, sevgilerini ve vatansever duygularını getirdik. Biz bu ülkede ve dünyanın her yerinde emperyalizme karşı olan herkesle kendimiz aynı cephede görürüz. Bu Kurultay’ı çok başarılı heyecanlı ve kalabalık buldum. Doğu Perinçek’in konuşmasındaki Rusya, İran vurgusunu dinledim ve o konuşmalarda söylediklerini kesinlikle destekliyoruz.”

‘BENZER BİR KAMPANYAYI İSVİÇRE’DE YÜRÜTÜYORUZ’

İsviçre Komünist Partisi Genel Sekreteri Massimiliano Arif Ay, İsviçre’de Vatan Partisi’nin başlattığı NATO’dan çıkalım kampanyası gibi bir kampanya başlattıklarını anlattı. Ay, “Kurultay’a görüldüğü üzere çok geniş bir katılım oldu. Vatan Partisi öncü bir parti fakat kitlelere yönelip oralarda da çalışan bir parti. Bu ikisini birleştirmesi bizim için çok önemli. Özellikle dünyadaki gelişmeler konusunda Vatan Partisi’nin öngörüleri de önemli. Vatan Partisi bizim için çok ilginç bir çizgi sergiliyor. Bu çizgi Mustafa Kemal’in çizdiği çizgi ama aynı zamanda da Bilimsel Sosyalizm dediğimiz iki akımı birleştirilmesi ve öncü konumda olması. Vatan Partisine seçimlerde başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

‘PERİNÇEK BENİ YÜREKLENDİRDİ’

Fransa İlerleme ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Jacques Cheminade, Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek’in fikirlerinin çok cesur olduğunu ifade ederek, konuşmaların kendisini çok etkilediğini belirtti. Cheminade sözlerine şu şekilde devam etti: “Sayın Perinçek hem barış için hem gelecek için umut vadeden bir konuşma yaptı. Ülkemizin yurtseverleri olarak yan yanayız. Bugün yüreklendim, buradan aldığım enerjiyle ülkeme dönüyorum. Ben aktarılan politikaların hayata geçeceğini düşünüyorum. Ne mutlu ki Türkiye, ŞİÖ (Şanghay İşbirliği Örgütü) gibi örgütlere katılarak, tarihi bir adım atacak.”

‘TOPLUMUN HER KESİMİNDEN MÜTHİŞ BİR KATILIM’

İngiltere Sosyalist Çin’in Dostları Eş Başkanı Keith Bennett Kurultay’a Vatan Partisi’nin sadece Türkiye’ye değil, dünyaya müthiş bir umut olduğunu söyledi. Bennett,

“Kurultay harikaydı. Toplumun her kesiminden müthiş bir katılımın olması da çok güzel. Vatan Partisi’nin çok deneyimli siyasetçilerinin olmasının yanı sıra başarılı bir gençlik yaratması da mücadelenin ileriye taşınmasında mihenk taşı olmuş. Bir başka önemli şey ise çok yüksek bir devrimcilik kültürünün kongrede müzik alanında, bale alanında vs. sergilenmesi. Başkan Perinçek’in konuşmasındaki dünyadaki değişmeler, sadece bir emperyalist bloğun başka bir bloğa devredilmesi değil, bambaşka bir dünyanın ortaya çıkması. Buna örnek olarak da Çin, Venezuela gibi ülkeleri göstermesi çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber