Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir: Cerrahi branşlar için acil tedbir alınmalı

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili düzenlemeler Meclis'te ilgili tali komisyonlarda görüşüldü.

Yasa teklifi ilgili komisyonlarca benimsendi. Görüşmeler sırasında hastanelerde muayene sürelerinin yeterli olmadığı eleştirisi dile getirildi. Komisyon Başkanı Recep Akdağ, sürelerin uzatılması gerektiğine işaret etti. Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir ise cerrahi branşlarda hekim sayısının düştüğüne dikkat çekerek, tedbir çağrısında bulundu.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve sağlık çalışanlarının malpraktis (tıbbi hata) davaları ve şiddete karşı korunması gibi düzenlemeleri içeren kanun teklifinin komisyon görüşmeleri sürdü. Toplam 18 maddelik kanun teklifin sağlık çalışanlarına ilişkin maddelerinin geneli üzerine Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonundaki görüşmelerde Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir söz aldı. Eldemir, hekimlerin tazminat ödeme tehdidi olan branşlardan uzaklaştıklarına ilişkin verileri paylaştı.

ACİL TIP İLK SIRADA

Eldemir, devletin bu konuda acil tedbir alması gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti:

“Hekimlerin tıbbi uygulama hatası bulunduğu iddiasıyla açılan davaların branş itibarıyla dağılımlara bakıldığında 1.566 vakayla acil tıp branşı ilk sırada bulunmaktadır, bu branşı 1.084 vakayla kadın hastalıkları ve doğum izlemektedir, üçüncü sıradaki branş 638 vakayla genel cerrahidir. Hem cerrahi hem dahili branş olarak değerlendirilebilen acil tıp, ihmal edildiğinde dahili branşlar içerisinde çocuk sağlığı ve hastalıkları ilk sırada yer almaktadır. Cerrahi branşların dahili branşlara oranla daha fazla tazminat davasına maruz kaldıkları anlaşılmaktadır.

UZMAN HEKİM YETİŞMESİNE ENGEL

“Bu verilerin, sağlıkta şiddete ilişkin verilen veriler ve pratisyen tabiplerin tıpta uzmanlık sınavında TUS'u tercih ettikleri branşlara ilişkin verilerle de uyumlu olduğu görülmektedir. Hekimlerin tazminat ödeme tehdidi olan branşlardan uzaklaşmaları, yaşamsal öneme sahip olan beyin cerrahisi, genel cerrahi, kalp ve damar cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları gibi branşlarda yeterli sayı ve nitelikte uzman hekim yetişmemesine sebebiyet vermekte bu durum da temel görevi yaşam ve sağlık hakkını temin etmek olan devletimizin yetkili organlarınca acilen tedbir alınmasını gerektirmektedir.

2013'TEKİ ÖNERİLERDEN KAÇI HAYATA GEÇTİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 2013 yılında hazırlanan “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Artan Şiddet Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Araştırma Komisyonu Raporu”na ilişkin ayrıntıları hatırlattı. Demirtaş, raporda sunulan 66 önerinin kaç tanesinin yerine getirildiğini sordu.

SABİM'E DÜZENLEME ŞART

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ise SABİM sisteminin durumuna ilişkin, “Sağlıkçılar, SABİM'de özellikle ciddi bir mobbingin oluştuğunu, SABİM’in mobbing hâline geldiğini, burada bir düzenleme olması gerektiğini ifade ediyorlar” dedi.

AKDAĞ: MUAYENE SÜRELERİ ARTIRILMALI

Görüşmeler sırasında CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, muayene sürelerinin beş dakikaya indirilmesini eleştirdi. Kasap, Komisyon Başkanı Recep Akdağ'a “Siz Sayın Bakanım beş dakikada bir hastaya özel yükümlülüğünüzü nasıl yerine getirebilirsiniz” diye sordu. Akdağ, sürenin kısa olduğuna işaret ederek, "Ben getiremem. 10 dakika da yetmez 20 dakikaya da çıkarmaya gayret etmek lazım” dedi.

Sonraki Haber