Çukurova’nın hizmeti Yüreğir’de sürecek
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık kurumlarının depreme mukavemetinin hayati önemde olduğunu, Bakanlığın bu konuda harekete geçtiğini söyledi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültemizin kadrosu, Balcalı hastanesinin tadilatı bitene kadar hizmetlerine Yüreğir Devlet Hastanesinde devam edecek.” dedi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinin, depremlerden orta düzeyde hasar gördüğü saptanınca, büyük ölçekli yeni bir depreme maruz kalmasının riskli olabileceği düşünülerek boşaltılmasına karar verilmişti. Hastane’de servislerde yatan 258, yoğun bakımda yatan 96 hastanın, Adana Şehir ve Yüreğir devlet hastaneleri başta olmak üzere uygun hastanelere nakilleri, geçen Cuma günü tamamlandı.
‘SAĞLIK BAKANLIĞI-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ’
Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu satırlara yer verdi: “Depremin yaralarını elbirliği ile saracağımız döneme girerken, Sağlık Bakanlığı-Üniversite işbirliği ile: Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi tüm kadrosu ile Yüreğir Devlet Hastanesinde hizmete devam edecek. Hastalarımızın kıymetli bilim adamlarından almakta olduğu hizmeti devam ettirmek için gerekeni yapıyoruz. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültemizin kadrosu, Balcalı hastanesinin tadilatı bitene kadar hizmetlerine Yüreğir Devlet Hastanesinde devam edecek.”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Osmaniye, Nurdağı ve İslahiye'deki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada da sağlık kurumlarının depreme mukavemetinin hayati önemde olduğunu söylemiş, Bakanlığın bu konuda harekete geçtiğini, araştırma çalışmalarının ülke genelinde yürütüldüğünü ve koşullara uymayan binaların boşaltılacağını bildirmişti. Koca, depreme dayanıklılık araştırma çalışmalarının ülke genelinde yürütüldüğünü ve koşullara uymayan binaların da tahliye edileceğini ifade etti.
61 TESİSTEN 43’Ü HASARSIZ
Osmaniye'de binası ağır hasar gören sağlık kurumunun, Bahçe ilçesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi olduğunu dile getiren Koca, "İl genelinde, hastane harici 61 sağlık tesisinden 43’ü hasarsız durumdadır. Hastane harici sağlık kurumlarına ait binalardan biri ağır, 5’i orta, 12’si ise az hasarlıdır. Hastanelerimizde servisler yatak doluluk oranı sadece yüzde 48’dir. Yoğun bakım yatak doluluk oranı ise yüzde 59’dur. Depreme bağlı sebeplerle yatırılarak tedavi edilen Osmaniyeli hastalarımızdan 2 bin 565’i çok şükür taburcu oldular. 30 depremzede hastamızın tedavisi ise halen serviste, 9 hastamızın tedavisi de yoğun bakımda devam etmektedir." ifadesini kullandı.
Koca, bu afete karşı, Osmaniye’de sayısı 7 bine varan sağlık çalışanıyla hizmet verdiklerine işaret etti ve şöyle konuştu: "Yaralanmalar sebebiyle şartların zaruri kıldığı tetanos aşısı başta olmak üzere, aşılamada gerekli hassasiyet gösterilmektedir. Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamındaki bebek ve çocuk aşılamaları, belirlenen takvime uygun olarak devam etmektedir. Osmaniye ve ilçelerinde son 20 günde uygulanan toplam aşı dozu sayısı 10 bin 657’dir."
İLAÇ VE TEDAVİ İÇİN ALO 184’Ü ARAYIN
Bakan Koca, sağlık camiası olarak, depremzedelere ulaşmak, hizmet vermek için UMKE'yle 112'yle, Mobil Sağlık Ekipleri'yle, gönüllüler ve görevlilerle adeta 10 kişi gücünde olmaya gayret ettiklerini dil getirdi.
Depremzedeler için yeniden organize ettikleri ALO 184 Deprem Sağlık Hattı'nın, gerekli kolaylığı sağlayacağını ifade eden Koca, "ALO 184 hattını arayan depremzede hastamız örneğin biten ilacı için veya tedavi için bize başvurabilir. Bir hastaneye sevkini isteyebilir. İhmal etmişse, tetanos aşısının yapılmasını talep edebilir. Sürekli bakıma muhtaç hastası için destek alabilir. Tıbbi malzeme ve cihaz ihtiyacını karşılayabilir. ALO 184, diyaliz hastaları, kemoterapisi aksayan, aksama ihtimali olan tüm depremzede hastalar için başvuru numarasıdır." diye konuştu.
Bakan Koca, ALO 184 Hattı'na son iki günde 7 bin 387 arama geldiğini, taleplerin yüzde 12'sini ameliyat dahil tedavi ihtiyacı, yüzde 5,5’ini ilaç ve aşı, yüzde 3’ünü tıbbi cihaz ve malzeme ihtiyacının oluşturduğunu aktardı. Aramaların yüzde 4’ü aksayan kemoterapiyle ilgili olduğunu anlatan Koca, taleplerin neredeyse tamamını karşıladıklarını belirtti.
11 İLDE 11 BİN BEBEK
Bakan Koca, son 20 günde 11 afet şehrinde 11 binin üzerinde bebek doğduğunu, yeni doğan her bebeğin, kendilerine verilmiş umut olduğunu ve inşa edecekleri yeni hayatın sağlamlığında ölçülerinin onlar olduğunu söyledi.
SALGIN HASTALIK RİSKİ YOK
‘Salgın hastalık’ riski gibi kritik konunun maalesef toplumun ruh halini dikkate almayacak üslup ve tarzla da dile getirildiğine dikkati çeken Koca, "Tüm sağlık tesislerimizde, İZCİ sistemi üzerinden 'sendromik sürveyans' etkin şekilde takip edilmektedir, halk sağlığını tehdit edecek bir durum bugün itibarıyla saptanmamıştır." dedi.
Bakan Koca, hafif yaralı olup tetanos aşısı yaptırmayan vatandaşlardan en yakın sağlık birimine müracaat etmelerini istedi.
NURDAĞI VE ISLAHİYE'DE ŞEBEKE SUYUNU İÇMEYİN
Depremden etkilenen illerde halk sağlığı açısından muhtemel sorunlara karşı gerekli çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Koca, bunların başında su kaynaklı sorunların geldiğini vurguladı. Bakan Koca, bölgede su klorlama çalışmaları ve bakiye klor ölçümlerinin ilk günlerden itibaren düzenli olarak yapıldığını belirtti, uygunsuz olduğu bilimsel olarak tespit edilen 103 su örneğinin 99'unda mikrobiyolojik, 29'unda kimyasal uygunsuzluk olduğunu söyledi. Koca, “Israrla vurgulamak isterim, Gaziantep'te, Nurdağı ve İslahiye haricinde şehir merkezindeki şebeke suyu içme suyu olarak kullanılabilir. Gaziantep'te Nurdağı ve İslahiye'de şebeke suyu içme suyu olarak kullanılmamalıdır."
CERRAHPAŞA TIP YEŞİLKÖY’E TAŞINIYOR
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Fatih'te bulunan bazı binalarında sağlık ve eğitim hizmeti, deprem riski nedeniyle durduruldu. Hastanenin geçici süreyle Yeşilköy'deki Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum ve Afet Hastanesi yerleşkesine taşınacağı bildirildi.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden bağımsız olarak çalışan özel branş hastanesi Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesi’nde de iki hafta önce ayaktan ve yatan hasta hizmeti durdurulmuştu.
Betonarme bina stokunun Üniversite’nin İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bir heyet tarafından incelendiğini belirten Rektör Prof. Dr. Nuri Aydın, “Tüm dahili ve cerrahi bilimleri içerisinde barındıran toplam 17 ayrı binadan oluşan Monoblok binalar kompleksi ile Uğur Derman binası, yemekhane binası ve öğrenci yurt binalarının emniyetle hizmeti yerine getirecek güvenlik seviyesine sahip bulunmadığı ve bu binaların risk taşıdığı tespit edilmiştir. Acil ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birimi haricindeki tüm erişkin ayaktan ve yatan hasta kabulü ve tüm ameliyatlar durdurulmuştur" dedi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Fatih'te bulunan binalarının durumu, uzun zamandır tartışma konusuydu.
ACİL VE ÇOCUK HARİÇ
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Dahili Tıp Bilimleri Amfileri binasında açıklama yapan Rektör Aydın, Cerrahpaşa Yerleşkesindeki tüm yapıların incelendiğini vurguladı ve şöyle konuştu:
"Yapılan değerlendirme neticesinde, tüm dahili ve cerrahi bilimleri içerisinde barındıran toplam 17 ayrı binadan oluşan Monoblok binalar kompleksi ile Uğur Derman binası, yemekhane binası ve öğrenci yurt binalarının emniyetle hizmeti yerine getirecek güvenlik seviyesine sahip bulunmadığı ve bu binaların risk taşıdığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin ana omurga yapısını oluşturan yaklaşık 105 bin metrekarelik kapalı alan hizmete devam edemeyecektir. Bu kapsamda, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Acil ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları birimi haricindeki sayacağım şu birimler devre dışı kalacaktır:
“Dahili ve Cerrahi Bölümlere ait toplam 800 hasta yatağı, 32 ameliyathane, yoğun bakım, kemik iliği ve diyaliz üniteleri, karaciğer ve böbrek nakil merkezi, ayaktan sağlık hizmeti veren 117 birim ve ünite, ileri düzey robotik cerrahi merkezi, endoskopi üniteleri, ileri düzey girişimsel ve tanısal görüntüleme üniteleri ile birlikte tüm erişkin ayaktan ve yatan hasta kabulü ve tüm ameliyatlar durdurulmuştur."