Sağlıkçılar tamam sıra büyüklerimizde

Toplum sağlığı merkezlerinin ekipleri, acil müdahale için gerekli malzemelerle yaşlı ve engelli bakımevlerine giderek personelle birlikte 87 bin 120 kişiye aşı yapacak. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, ‘Bakımevlerindeki aşılama en fazla iki günde tamamlanır’ dedi

Sağlık kurumlarında aşı heyecanı dün de devam etti. 100 bini aşkın sağlık çalışanı daha ilk doz Kovid-19 aşısını oldu. Türkiye’de uygulanan aşı miktarı 800 bini aştı. Sağlık çalışanlarının tamamlanmasıyla birlikte bu hafta yaşlı ve engelli bakımevlerinde aşılamanın devam etmesi bekleniyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, toplum sağlığı merkezlerinde oluşturulacak ekiplerin bakım evlerine giderek yerinde aşılama yapacağını söyledi. Aşılamanın devam etmesiyle birlikte ilk hedef okulların açılması. Sağlık kurumlarındaki aşılamanın tamamlanmasıyla birlikte yaşlı ve engelli bakımevlerinde yerinde aşılama başlayacak. Bu kurumlarda çalışan personelle birlikte 87 bin 120 kişinin aşılanması planlanıyor. Bilim Kurulu üyesi, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Okyay, bakım evlerine yönelik planı Aydınlık’a anlattı: “Toplum Sağlığı Merkezlerinde oluşturulan ekipler bakımevlerine giderek aşı yapacaklar. Ekiplerin yanlarında acil müdahale için gerekli malzemeler de bulunacak. Güvenlik için gerekli olan süre boyunca aşılananların yanında olacaklar. Bakımevlerindeki aşılama en fazla iki günde tamamlanır.

SONRA SIRA 85 YAŞ ÜSTÜNDE

Sağlık Bakanlığının planına göre bakımevlerindeki aşılamanın tamamlanmasının ardından sıra 85 yaş üstü vatandaşlara gelecek. İlk parti ile Türkiye’ye gelen 3 milyon doz aşının yarısının ikinci dozlar için saklanması planlanıyordu. Okyay, “Yeni dozların gelmesi halinde sağlık çalışanları için ikinci dozun saklanmasına gerek olmayabilir. 85 yaş üstü aşılanır. Yeni gelecek partinin analizlerinin ardından sağlık çalışanlarının ikinci doz aşıları yapılır” dedi.

OKULLARIN AÇILMASINA İLİŞKİN PLAN

Aşılamanın ardından ilk hedef 15 Şubat’ta okulların açılması. Okyay bununla ilgili de konuştu: “Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının öncelikli hedefi okulların açılması. Öğretmenler de öncelikli aşılanacaklar arasında yer alıyor. Özellikle riskli grupları 15 Şubat’a kadar aşılayabilirsek okulların açılmasıyla ilgili de yaş grubu ve risk grubu hesabı yapılacaktır. 10 yaş altında risk düşük, ilkokullar açılabilir. Bir yıldır hiç açılmayan 7 ve 10’ncu sınıfların da açılması söz konusu. Çocukları bu kadar uzun süre okuldan uzak tutmak büyük sorunlara yol açabiliyor. Aşı tedarikinde sorun yaşanmazsa aşılamayı hızla yaparız.” Türkiye, aşılamaya geç başlamasına rağmen çok sayıda ülkeyi geride bıraktı. Okyay’a bunun nedenlerini de sorduk: “ABD’de birinci basamak sağlık hizmetleri yok. Hastane bazlı aşılama yapıyor. Çok eşitsiz bir sistemleri var. Aşının özelliği nedeniyle de belli merkezlerde aşılama yapabiliyorlar. Bizim elimizdeki aşı kolay uygulanabilir. Birinci basamak sağlık hizmetlerimiz de buna uygun. Bunların hepsi birleşince Türkiye hız kazanıyor.

‘BİONTECH’İN UYGULANMASI ZOR’

Türkiye, Biontech’in mRNA aşısının gelmesi için de çaba gösteriyor. -70 derecede saklanması gereken aşıyla ilgili hazırlıkları sorduğumuz Okyay, “550 bin dozun transferi bekleniyor. Depo çıkışını sağlayamadılar. Üretimle ilgili bir sorun yaşıyorlar. Almanya Başbakanı Merkel de ‘Kendi ülkemdeki aşıya ulaşamıyorum’ dedi. Türkiye’de de bu aşının saklama koşulları nedeniyle bütün ülkeye yapılması zor. Belli merkezlerde özel gruplara uygulanabilir” dedi. Okyay, Türkiye’nin Astrezeneca ve Oxford aşılarına ilişkin de tedarik için görüşmeler yaptığını sözlerine ekledi.

YAN ETKİSİ MUTLULUK

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde, özel bir hastanede görevli sağlık çalışanları, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında aşılanmanın önemine dikkati çekti. Koronavirüsü yenen hastalarını penguen dansı ile taburcu eden sağlık çalışanları, bu kez aşılanmanın önemini anlatabilmek amacıyla kamera karşısına geçti. "Aşıdan sonra biz" başlığıyla sağlık çalışanlarının aşı olması canlandırılan videoda, aşı olan sağlıkçıların dans etme görüntülerine yer veriliyor.

Hastanede ortopedi teknisyeni olarak görev yapan Samet Beyaz, "Tüm halkımızı aşı olmaya davet ediyorum. Kesinlikle yan etki görmedim. Videoda da onu yansıtmaya çalıştık. Yan etkisi yok hatta heyecan verici bir durum da var. Aşının bizleri psikolojik olarak da rahatlattığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Sonraki Haber