Sağlıkçılara ihtar puanı cezası 'sendika hakkının ihlali'
Anayasa Mahkemesi, aile hekimlerinin nöbet hizmetini düzenleyen genelgeyi protesto etmek için iş bırakma eylemi yapan sağlık memuru ve aile hekimlerinin, haklarında uygulanan ihtar puanı cezası nedeniyle yaptıkları bireysel başvuruyu kabul ederek sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
Hekim ve sağlık çalışanları, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının aile hekimlerinin nöbet hizmetini düzenleyen 1 Ocak 2015 tarihli genelgeyi protesto etmek amacıyla örgütlü olarak bir ile üç gün iş bırakma veya verilen nöbet görevlerini yerine getirmeme konulu eylem kararları almıştı. İş bırakma çağrıları genelgenin yayımlandığı 2015 yılının başından 2016 yılının ortalarına kadar uzanan bir süreçte her örgüt merkez yönetimi veya bağlı mahallî şubelerince belirli aralıklarla ve ayrı ayrı alınan kararlara dayandı. İş bırakma eylemi gerçekleştiren bir sağlık memuru ile bazı aile hekimleri hakkında ihtar puanları uygulandı.
Bu kararın iptali istemiyle idare mahkemelerinde açtıkları dava reddedilenler ret kararlarına karşı kanun yoluna başvurdu. Bölge İdare Mahkemeleri veya Danıştay ilgili dairelerince bu kararların onanması üzerine aile hekimleri ve sağlık memuru, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, kararın bir örneğinin sendika hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak amacıyla yargı mercilerine gönderilmesine hükmetti.
KARARIN GEREKÇESİ
Anayasa Mahkemesi kararında, "İhtar puanı konusu eylemleri yasal düzeyde belirlemeyen ve bireylerin hangi somut fiil ve olguya hangi hukuksal yaptırımın veya sonucun bağlandığını yeterli bir açıklık ve kesinlikte öngörebilmelerine yasal çerçevede imkân tanımayan Yönetmelik'te yer alan düzenlemeye dayanan müdahalelerin kanuni dayanağının bulunduğundan söz edilmesi mümkün değildir." denildi