Sağlıkçılara ikinci doz

Sağlık çalışanlarının Kovid-19’a karşı ikinci doz aşılarının bu perşembe yapılmaya başlanması planlanıyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri uyardı: Aşılandım maskeyi bırakabilirim düşüncesi yanlış, korunmak için tedbirlere devam.

Sağlık çalışanlarının yeni koronavirüse karşı ikinci doz aşılarını olma zamanı geldi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri perşembe günü ikinci dozların yapılacağını söyledi. İkinci dozun yapılmasından iki hafta sonra istenen düzeyde antikor oluştuğunu ifade eden uzmanlar, süre dolsa bile tedbirlere devam etmek gerektiğini anlattı.

Türkiye’de 2 milyon 600 bini aşkın vatandaş yeni tip koronavirüse karış ilk doz aşılarını oldu. Aşı programı 14 Ocak’ta sağlık çalışanlarının aşılanmasıyla başladı. Yaklaşık 1 milyon sağlık personeli aşılandı. Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz bu perşembe ikinci doz aşıların başlayacağını söyledi. Türkiye’ye 30 Aralık’ta ilk sevkiyatla gelen 3 milyon doz aşının Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu’ndaki incelemesi 14 günde tamamlandı. 25 Ocak’taki ikinci sevkiyatla 6.5 milyon doz aşı geldi. Onların incelemesinin de bu hafta tamamlanması bekleniyor. İncelemelerin tamamlanmasının ardından aşılama süreci tekrar hız kazanacak.

İKİ HAFTA SONRA KORUMAYA BAŞLIYOR

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, aşı olduktan sonra antikor gelişimine ilişkin de değerlendirmede bulundu:

"İkinci doz uygulandıktan bir hafta sonrasında antikor yanıtları iyi bir düzeye ulaşıyor ve iki hafta sonrasında ise artık istediğimiz antikor yanıtını elde edebiliyoruz. Bu da ilk doz aşılamadan 6 hafta sonrasına tekabül ediyor. Aşılanan kişiler mutlaka tedbirli yaşamlarına devam etmeli. 'Ben aşılandım, maskeyi bir kenara bırakayım' diye bir düşünceye kapılmamak lazım.”

Aşı, virüsün bir başkasına taşınmasına engel değil. Bu nedenle uzmanlar, aşılanan kişilerin salgın sona erene kadar maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan sağlık çalışanlarının aşılarının 5-6 gün içinde tamamlanacağını söyledi. İlhan da, aşılananlara “rehavete kapılmayın” uyarısında bulundu.

DAHA RAHAT BİR YAZIN ŞARTI UYUM

Tedbirlere uyumun normalleşme sürecini hızlandıracağını ifade eden Kayıpmaz, “Şubat, mart aylarında tedbirlere ne kadar uyarsak ve aşılamayı ne kadar fazla miktarda yapabilirsek ülkemiz için haziran ve temmuz aylarını şu anda olduğumuzdan çok daha rahat geçirebileceğiz" dedi. Kayıpmaz, bir sonraki sonbahar-kış döneminde tekrar solunum yolu kaynaklı virüslerle karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.

‘KAPALI ORTAMDAN KAÇININ’

Türkiye’de yeni tip koronavirüsün riskli üç varyantı saptandı. Bulaşıcılığın arttığı bu varyantlarla ilgili dağılımın belli bölgelerde yoğunlaşması halinde yeni tedbirler alınabileceğini söyleyen Prof. Dr. İlhan, şöyle konuştu: “Mutasyonun yoğun olduğu yerler varsa bu illerle ilgili kısıtlamalar yapılabilir elbet; ama şu an için böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü Türkiye'nin her yerinde var. Artık bu noktadan sonra vatandaşlarımızın kapalı ortamda bir araya gelmekten çekinmesi gerekiyor. Hafta sonu kapalı ortamda birden fazla ailenin bir araya gelmemesi, turistik yerlerde birden fazla ailenin bir araya gelmemesi, ev kiralama, hafta sonu bir arada olma, tatil yapma gibi anlayışlardan kesinlikle kaçınılması gerekiyor."

AŞI OLAN NEDEN DİKKAT ETMELİ?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova aşı yaptıran kişilerin rehavete kapılmaması gerektiğini söyledi. Taşova, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aşı olan kişiler virüsü almayacak anlamına gelmiyor. Aşılama sonrasında virüsü tekrar alabilirsiniz. Bu aşının size sağladığı en önemli avantaj, semptomsuz olarak veya hastalığı çok hafif geçirmenizi sağlamak olacaktır. Virüsü alıyor olmak etrafa da saçabileceği, özellikle riskli gruplara saçabileceği anlamına geliyor. O yüzden, aşı olunması, maske, mesafe, hijyen kurallarının gevşetilmesi anlamına asla ve asla gelmemeli. Toplumun daha çok az kısmı, Türkiye'de yüzde 2'nin biraz üstünde bir aşılama oranı var, daha çok düşük. Hastalığı alıp da ağır hastalık geçirecek daha çok kişi var. O yüzden dikkat etmek lazım."

Sonraki Haber