Sağlıkçılara yönelik düzenleme Komisyonda

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, sağlık alanında düzenlemeler içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri yapıldı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, sağlık alanında düzenlemeler içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri yapıldı. Komisyon, AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin başkanlığında toplandı. Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta teklife ilişkin konuştu. Teklifin ebelerin görev tanımlarının güncellenmesi, hastaların ilaç temininin kolaylaştırılması, sağlık personelinin motivasyonunu artırmak amacıyla yapılan ödemelerde artış yapılması gibi düzenlemeleri içerdiğini söyledi. Usta, teklifle diş tabiplerinin ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi çalıştırabilmelerine, ebelerin normal doğuma daha aktif katılmalarının teminine, acil tıp ana dal uzmanlarının yoğun bakım yan dal uzmanlığı yapabilmesine olanak sağlandığını kaydetti.

YERLİ VE MİLLİ İLAÇ

İlaç analizlerinin piyasaya arzı sonrasında yapılmasına, ruhsatlandırma sürecinin hızlandırılarak hastaların ilaca daha hızlı erişimine dair mevzuatın, uyumlaştırılmak istendiğini belirten Usta, yerli ve milli ilaç üretimlerinin hızlandırılmasına kadar birçok konuyla ilgili düzenleme yapıldığını aktardı.

HEKİMLER 25. MADDEYE İTİRAZ EDİYOR

Teklifin en çok 25. Maddesi tartışılıyor. Madde şöyle: “Sözleşmeli aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarına destek ödemesinin altı ay süreyle kesilmesi ya da kesilmesine sebep olacak disiplin cezası alınması durumunda sözleşmelerinin feshedilmesi hususu düzenlemektedir.”

Hekimler bu maddeye, “Teklif ile disiplin cezası alan hekimin ek ödemeleri kesilecek. Zaten disiplin cezası ceza iken ikinci ceza verilmiş oluyor. Bir üst aşama sözleşme feshi… Özellikle aile hekimlerinde 6 ay ücret kesintisi olursa sözleşme feshine gider demiş. İki disiplin cezası aldı diye sözleşme feshi kabul edilemez.” diyerek itiraz ediyor. Komisyon görüşmeleri sırasında hastanelerde yaşanan randevu sorunu da dile getirildi. Acil servislerdeki yığılma da gündemdeydi. Teklif maddelerinde Anayasaya aykırılık olduğu görüşü paylaşıldı.

Sonraki Haber