Sağlıkçıların yüzü güldü

11 Mart’ta ilk vakanın görülmesinin ardından benzeri görülmemiş bir mücadele içinde ön cephede yer alan sağlık çalışanlarının aylar sonra ilk kez yüzü güldü. Aşı kampanyasına ilgi artarak devam ediyor

Aylardır koronavirüsle mücadelede ön cephede yer alan sağlıkçıların yüzü, aşı kampanyasının başlamasıyla güldü. İkinci günde aşı yapılan kişi sayısı yarım milyonu aştı. Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenen "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi"ne göre birinci aşamada yer alan sağlık çalışanlarının aşılanmasına dün de devam edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam Ankara Şehir Hastanesi'nde aşı oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener aşı yaptırdıklarını sosyal medya hesaplarından açıkladı.

İKİNCİ DOZLAR DA İLK PARTİDEN

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık çalışanı bulunuyor. Tıp fakültesi ve diş hekimliği son sınıf öğrencileri de ilk aşamada aşı yapılacaklar arasında yer alıyor. Yaklaşık 1 milyon 500 bin kişinin ilk adımda aşı olması bekleniyor. Aydınlık’ın Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre aşı yapılanlara ikinci doz aşıları mevcut 3 milyon doz içinden ayrılıyor. 28 gün sonra ikinci doz aşılar mevcut 3 milyon dozluk ilk parti içinden yapılacak. İkinci dozun randevusu hekim tarafından verilip, SMS olarak cep telefonuna gönderilecek. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu kontrol edilebilecek veya değiştirilebilecek.

ADANA’DAKİ BİLİM KURULU ÜYELERİ AŞILANDI

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri ve sağlık çalışanlarına, CoronaVac aşısının ilk dozu yapıldı. Hastane bünyesinde oluşturulan 22 aşı odasında, daha önce Kovid-19 geçirmeyen sağlık çalışanlarına barkodlarla aşıları yapılıyor. ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, aşı yaptırdıktan sonra gazetecilere, 150 deneyimli personelin aşılama sürecinde yer aldığını belirterek, "Birkaç gün içinde yaklaşık 4 bin personelimizin tamamını aşılamayı planlıyoruz. Hemen arkasından da riskli gruplar öncelikli olmak üzere, 08.00-24.00 saatlerinde aşılama devam edecek. İnşallah hızlı, güvenli ve düzenli şekilde aşılamaları tamamlayacağız" diye konuştu.

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Prof. Dr. Yeşim Taşova da hastanelerindeki sağlık çalışanlarının aşılama sürecinin kısa sürede tamamlanacağını ifade etti. Taşova, "Hastanemizde yer alan 4 binden fazla sağlık çalışanımız aşılanacak. Öte yandan sistemden randevu alarak gelen sağlık çalışanlarının da aşılamasını yapacağız. 22 istasyon ile aşılama başladı. Daha sonra belirlenen aşamalara göre halkın aşılanmasına aynı istasyonlarla devam edilecek." değerlendirmesinde bulundu.

‘GURUR DUYUYORUM’

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar DA İbni Sina Hastanesinde aşısını oldu. Bir Türk vatandaşı olarak, Türkiye'de yaşamaktan son derece gurur ve onur duyduğunu belirten Ünüvar, “Sadece dün bir günde 290 bin kişi aşılandı. Fransa yanılmıyorsam bu sayıya 15 günde ulaştı. Fransa'nın 15 günde ulaştığı sayıya biz 15 saate ulaştık" dedi. Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de aşı heyecanı vardı. İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu, sağlık çalışanları tarafından yoğun başvuru olduğunu söyledi. İlk gün 1600 sağlık çalışanının aşılandığını belirten Pamukçu, 6 bin sağlık çalışanının randevulu bir şekilde merkez hastanelerde, ilçe devlet hastanelerinde, aile sağlık merkezlerinde ve özel hastanelerde aşılanacağını ifade etti.

YAN ETKİ GÖRÜLMESİ HALİNDE NE YAPMALI?

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 aşısının yan etkilerine karşı yapılacaklar konusunda bilgilendirmede bulundu. Bakanlığın, "https://covid19asi.saglik.gov.tr" internet sayfasındaki açıklamada, aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bunlara yönelik destekleyici yaklaşımlara yer verildi. Buna göre, "aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık" varsa, aşı uygulanan kola yüksekte olacak şekilde pozisyon verilmesi ve soğuk uygulama yapılması gerekiyor. Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması önerilen açıklamada, bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılması gerektiği de belirtildi. Ayrıca söz konusu durumda parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabileceği bildirildi. Aşı sonrası "yorgunluk" belirtisi olanlara ise "İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz" önerisinde bulunuldu. Hafif ateş, titreme, baş ağrısı, kas/eklem ağrısı durumunda da istirahat ve ağrı kesici önerisi yapıldı. Kusma/ ishal görülmesi halinde bol sıvı alınması gerekiyor. Sıvı ve gıda alınamayacak kadar şiddetli kusma olması halinde sağlık kuruluşlarına başvurulması öneriliyor. Bu olası yan etkilerin dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen rahatsızlık halinde de sağlık kuruluşlarına başvurulması istendi.

Sonraki Haber