Sahipsiz hayvan görüşmeleri yine tartışmayla başladı! Dışarıdaki televizyon ‘arıza’ yaptı

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda sahipsiz hayvan teklifi görüşmeleri yeniden başladı. Tartışmalar nedeniyle çözüm üretilemeyen ilk gün olduğu gibi bugün de tartışmayla başladı. Tartışmanın sebebi oda dışındaki televizyon.

Sahipsiz sokak hayvanlarının toplanması, barınaklara kapatılması ve belediyelere uyutma için geniş yetki verilmesini kapsayan kanun teklifi görüşmeleri yeniden başladı. Komisyon yine tartışmalarla açıldı. Oda dışındakilerin görüşmeleri izlediği ve kameraya alarak sosyal medyada canlı yayın yaptığı televizyon arıza gerekçesiyle kaldırıldı.

Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifinin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'ndaki ilk görüşmeleri 18 saat sürmüş ve tartışmalar damga vurmuştu. Çözüm ise konuşulamamıştı. Görüşmeler bugüne ertelenmişti.

'İSTENEN HER BİLGİYE ERİŞME İMKANI VAR'

Bugünkü komisyon da odanın dışındaki televizyonun kaldırılması nedeniyle tartışmayla başladı. Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, koridordaki ekranlara komisyon tartışmalarını izleyen bazı sivil toplum örgütleri tarafından zarar verildiğini, ekranların tamir edildikten sonra tekrar yerine monte edileceğini kaydetti. Kirişci “Şu anda tam tutanak tutuluyor. Bu toplantılara ilişkin istenen her bilgiye dair tutanağa erişme imkanı var. Burada tecrübeli milletvekilleri var. Komisyonda canlı yayın yapılması meclis geleneği değildir. Genel Kurulda bile belirli saatler için söz konusudur. Yapmamamız gereken bir davranışı komisyon başkanlığından talep etmenizi doğru bulmuyorum. İsteyen kendi telefonlarıyla bu yayını yapıyor. Yapıldığını görüyoruz. Bununla yetinelim. Hepimiz bir aradayız bu yasama faaliyetini tamamlama gayreti içindeyiz.” dedi.

VETERİNER BİRLİĞİ TEMSİLCİSİ TALEP ÜZERİNE ALINDI

CHP’li Ali Mahir Başarır da “Bazı basın mensupları, Veterinerler Birliği üyesi içeriye alınmıyor. Meclis geleneğinde 4 milyon hayvanın katledilmesini görüşmek de yok. Barolar Birliğinin Hayvan Hakları komisyonu başkanının buraya alınmasını da talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

TATİL TEHDİDİ

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “AK Parti bu konuda bir anket yaptırsa yanlış bir yolda olduğunu görecektir.” dedi. Teklifin Meclis’in çalışma takvimini etkileyeceğini söyledi. Başarır, şunları kaydetti:
“Milletvekilleri tatile gitmek istiyor. Bizim düzeltilmesini istediğimiz 5-6 madde var. Bunları makul noktaya getirirseniz perşembe günü tatile çıkarsanız, söz veriyoruz. Ama ‘4 milyon hayvanı katledeceğiz’ derseniz büyük bir direnç olur. İç tüzüğün bize verdiği hakları, yetkileri sabaha kadar kullanırız. Bu bir tehdit değil. Toplumdan böyle bir talep var. Bir hafta erteleyin bir anket yaptırın. Toplum karşı, kendi seçmeniniz karşı. Ya eylüle kadar çalışmak zorunda kalacağız ya da bu hükümlerde ortak bir noktaya geleceğiz ve cuma günü de Meclis tatile girecek.”

CHP’Lİ SARIBAL: YÜZDE 91 KARŞI

4'üncü maddenin görüşmeleri sırasında söz alan CHP'li Orhan Sarıbal, barınakların zaten ölüm kampı olduğunu vurguladı. Daha fazla kısırlaştırma yapılmasının önemine değinen Sarıbal, son anketlere göre toplumun yüzde 91'inin sokak hayvanlarının katledilmesine karşı olduğunu ve 4 ile 5'nci maddelerin çıkartılması gerektiğini söyledi.

Sarıbal, “Dişi hayvanların alınıp kısırlaştırılması belirli günde tedavi edilmesi ve alındığı yere bırakılmasını istiyoruz hayvan ticaretinin durdurulmasını istiyoruz ithalatın bitirilmesini istiyoruz öldürülmesini açıkla reddediyoruz.” dedi.

Bunun üzerine Kirişci “Sayın Sarıbal'ın talebi üzerine Veterinerler Birliği’nden bir temsilci alınmasını kabul ettik biz. Sizden isteğim yol almamız gerekir.” diye konuştu.

4. MADDE GÖRÜŞÜLÜYOR

Kirişci'nin madde görüşmelerine geçmesi üzerine, muhalif milletvekilleri sıralara vurarak durumu protesto etti. Kirişçi, toplantıya bir süre ara verdi.

Aranın ardından, daha önce 3 maddesi kabul edilen teklifin, 4. maddesi üzerinden görüşmelere devam ediliyor.

Öte yandan AK Parti kaynakları tekliften “ötanazi” kelimesinin çıkarılacağını duyurdu. Bunun yerine “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9 Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” hükmünün ekleneceği belirtiliyor.

Sonraki Haber