Sahipsiz hayvan kanunu için bakanlık yönetmelik hazırlayacak

Sahipsiz hayvanların toplanması, barınaklara kapatılması ve Veterinerlik Kanununa göre uyutma işleminin yapılmasını içeren kanunun nasıl uygulanacağı yönetmelikle belli olacak. Tarım ve Orman Bakanlığı yönetmelik çıkartacak. Hayvan barınaklarının standartları belirlenecek

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik kanunun Genel Kurul’da yasalaşmasının ardından nasıl uygulanacağı merak ediliyor. Özellikle hayvan barınaklarının nasıl olacağı tartışılıyor. Bu konuda yönetmelikler hazırlanacak.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ikincil mevzuatın hazırlıklarını da büyük oranda tamamladıklarını söyledi.

Yaşanan birçok nahoş olayın sorunun ortaya çıkmasına sebep olduğunu bildiren Yumaklı, sorunun, sokaklarda hiç kimsenin tasvip etmediği, davranış biçimleri değişmiş, kontrol edilemez hale gelmiş, sosyal hayatı çok ciddi bir şekilde etkilemeye başlayan sahipsiz köpeklerden başladığını söyledi.

Yumaklı, bu sorunun kaynağını tespit edip, buna göre bir teknik çalışma yaptıklarını savunarak, sorunun "hayvanların sahipsiz olma sorunu" olduğunu iddia etti.

KATLİAM YASASI ELEŞTİRİLERİNE TEPKİ

Sokaklarda sahipsiz hayvan/köpek olmamasına dönük çalışma başlattıklarını belirten Yumaklı, "Katliam Yasası diyerek toplumun algısını gerçeklerden başka yere doğru yönlendirmek isteyenlere bir daha Kanun'u okumalarını tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Yumaklı, Kanun'da belediyelerle ilgili düzenlemede parti ayrımı olmadığının altını çizerek, çalışmada halihazırda sorun teşkil eden hususların ortadan kaldırılmasının söz konusu olduğunu, kanunlaşma sürecindeki gidişatın da böyle olduğunu ifade etti.

‘BELEDİYELER YÜRÜRLÜĞE GİRER GİRMEZ BAŞLAYACAK’

Kanunun problemin çözümü için en uygun hal olduğunu bildiren Yumaklı, şunları kaydetti:

"Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandığı andan itibaren yürürlüğe girer, bu birincisi. İkincisi, belediyeler bununla ilgili bütün tedbirlerini o yürürlüğe giriş tarihinden itibaren almak durumundalar. Mevcutta barınakları olan belediyeler var, olmayanlar da süratli bir şekilde bunun yapımına girmek zorundalar. 2028'e kadar bir mühlet diye bir şey yok. Öncesinde de vardı, halihazırda da devam eden bir husus bu."

UYGULAMAYANLARA CEZA

Yumaklı, Kanun'un hükümlerini uygulamayan belediyelere yönelik yaptırımlara ilişkin "en büyük yaptırımın halkın vicdanı" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Türk milletinin bu konuda gereğini yapacağına işaret eden Yumaklı, Kanun'da, hükümleri uygulamayanlara karşı hapis cezaları da dahil, yaptırımların yer aldığını belirtti.

Yumaklı, bu yaptırımlarda da parti ayrımının olmadığına, kim görevini yerine getirmiyorsa buradaki yaptırımlara tabi olacağına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

KANUNUN NASIL UYGULANACAĞI TARİFLENECEK

"Biz şimdi bu Kanun'dan sonra ikincil mevzuatın hazırlıklarını büyük oranda tamamladık. Kanun'un son haline gelmesini bekliyorduk. Kanun teklifi komisyona verildiği andan itibaren biz zaten çalışmalarımıza başlamıştık. Kanun'un son haline göre, burada Kanun'da yer alan hususların uygulamasını da tarifleyerek, bir yönetmelik çıkartmış olacağız. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bu konuda görevli. Dolayısıyla bütün denetim hususlarını bu Genel Müdürlüğümüz takip edecek."

BARINAKLARIN STANDARTLARI BELİRLENECEK

Yayınlayacakları yönetmelikte barınaklarla ilgili de düzenleme yapılacağını bildiren Yumaklı, söz konusu yönetmelikte barınakların standartlarının belirlenmiş olacağını ve bunların dışındakilere izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

Sonraki Haber