18 saatlik şov!

Bağırışlar, itiş kakışlar, suçlamalar… ‘Sahipsiz hayvanlar’a yönelik kanun teklifi görüşmelerinde Meclis’te usule uymayan görüntüler ortaya çıktı. ‘Siyasi şov’ yapıldığını söyleyen eski TBMM Başkanvekili Hasan Korkmazcan, önlem alınması çağrısında bulundu, yapılabilecekleri anlattı

AK Parti’nin sahipsiz hayvanlara yönelik Meclise sunduğu kanun teklifinin ilk üç maddesi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Görüşmeler 18 saat sürdü… Vahit Kirişci’nin başkanlığındaki komisyonda sık sık tartışmalar yaşandı. Milletvekillerinin tartışmalarına komisyona gelen aileler, hayvanseverler ve uzmanlar da dahil oldu. İlk gündem komisyon salonunun kapasitesinin yeterli olmamasıydı… Sorun o kadar büyüdü ki toplantıya ara verildi. Görüşmelerin yapıldığı salon değiştirildi.

PENCERELERDEN SLOGANLAR ATTILAR

Ancak yine sorun çözülmedi, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri tüm konuşmaları koridordaki ekrandan takip etti. STK üyeleri zaman zaman Meclis pencerelerinden sloganlar attı. Kirişçi, muhalefetin 20'nin üzerinde STK'nın içeriye girmesini talep ettiğini ancak komisyonda kimleri dinleneceğine yönelik kararı kendisinin verebileceğini kaydetti.

CHP ‘UYGULAMAYIZ’ DEDİ

Muhalefet sağlıklı hayvanların da barınaklara toplanarak uyutulacağını söyledi. Kanun teklifinde çelişkili ve muğlak cümleler olduğunu kaydeden milletvekilleri, Türkiye'deki barınakların kapasitesinin 105 bin olduğunu, sahipsiz hayvan sayısının ise sayısı 4 milyona ulaştığına dikkat çekti. CHP kanunda yer alan “ötanazi” uygulamasına CHP belediyelerinin katılmayacağını söyledi.

ACILI ANNEYE ‘ŞOV’ YAFTASI

Görüşmede, Antalya'da sokakta yaşayan bir köpekten kaçarken kamyonun altında kalarak hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar'ın annesi Derya Pınar, muhalefet sıralarına tepki gösterdi. Muhalefet milletvekilleri Pınar’ı “şov” yapmak ile suçladı. CHP, DEM Parti ve TİP'li milletvekilleri "senin çocuğunu AKP öldürdü” ifadelerini kullandı.

Muhalefet milletvekilleri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Derya Pınar'ın komisyon toplantısı salonundan çıkarılmasını talep etti. Komisyon Başkanı Kirişçi gelen talep üzerine Derya Pınar'ı salondan çıkardı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, "Annemiz bunun mağduru ise acısını paylaşıyoruz. Elbette sokak hayvanları sorunu çözülmeli ancak sonunda hayvanları öldüreceğiniz teklifine direneceğiz." ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLAR GELDİ SORULAR YANITSIZ KALDI

Görüşmeler sırasında komisyon salonundaki AKP milletvekilleri, sahipsiz köpeklerin saldırıları sonucu yaralanan ve hayatını kaybeden çocukların fotoğraflarını gösterdi. Öte yandan AK Partili milletvekillerinin de muhalefetin eleştirilerine yanıt vermekte güçlük çektiği görüldü.

KOMİSYON BAŞKANI NELER YAPABİLİRDİ?

Hasan Korkmazcan

Kanuni düzenleme teklifini görüşmek, sorunu çözmek, tarafları dinlemek için toplanan komisyonda görüşmeler kitlendi… Her kafadan bir ses çıktı. Kimse birbirini dinlemedi! Her konuşan kendi haklılığını “bağırarak” ifade etme peşine düştü. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, eski TBMM Başkanvekili Hasan Korkmazcan, yaşanan gerilimin nedeninin siyasi şov peşinde koşulması olduğunu söyledi.

Komisyon başkanının bu durumu gözeterek önlem alabileceğini anlatan Korkmazcan, “Komisyon başkanı görüşmeler öncesi gruplarla konuşabilir, milletvekillerinin yazılı başvurularını alabilirdi. Dilekçe Komisyonu da işleyebilirdi…” dedi. Korkmazcan şöyle sürdürdü:

“Meclis çalışmaları her türlü şovdan arındırılmalıdır. Hem iktidar hem muhalefet için… Komisyonlarda uzmanlar konuşur ama nezaket kurallarına göre… Şova izin verilmez. 1980 darbesinin ardından bu sorunlara yer açıldı. 1982 Anayasasının kabulü ve buna dayalı TBMM İç Tüzüğünde yapılan değişiklikler yasama organının denetim, halk ile ilişkileri ve siyasi parti grupları yönünden yasama faaliyetlerine katılım konularında geniş uyumsuzluklar meydana getirdi. Bu sistemin iyi işleyebilmesi için 20. Dönem TBMM Uyum Komisyonunun hazırladığı siyasi partiler kanunu başta olmak üzere iç tüzükte ve TBMM gruplarının çalışma usullerinde yeni düzenlemelere ihtiyaç var.”

GÖRÜŞMELER PAZARTESİ DEVAM EDECEK

Kabul edilen maddelere göre Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek. Kanun ile "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirilecek. Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

TABİATI BÜTÜNÜYLE KUCAKLAMALI…

Korkmazcan, kendisine emanet edilen sincapla 10 yıl geçirdi…

Korkmazcan, hayvanlara duyduğu sevgiyle bilinen bir parlamenter… Hala bahçesinde kediler besliyor… Geçen gün yaralanan karatavuk yavrusunu hayatta tutmak için ailecek çabaladıklarını söyleyen Korkmazcan, 2018 seçimleri öncesinde de hayvan sevgisini Aydınlık’a anlatmıştı. O dönem ayakları kesilen bir yavru köpeğin ölümü Türkiye’nin gündemindeydi…

Korkmazcan, hayvan sevgisinin önemini şu örneklerle dile getirmişti:

“Hayvan sevgisi demek, tabiatın bütünüyle kucaklanması demektir, yani bitkileri, hayvanları, tabiatı ve bu bize dünyanın güzelliklerini bir sunum olarak algılayıp bunların kıymetini bilemezsek, insan kıymeti bilmek havada kalır. Sevgi bir bütündür, var olan her şeye yöneltilmelidir. Sevginin edebiyatını da Türkler yapmıştır, Alper Tunga Destanı'ndan Yunus Emre'ye, Hacı Bektaş Veli'den Aşık Veysel'e, Şeyh Galip'ten Fuzuli'ye kadar bütün Türk dünyası bir sevgi dünyasıdır. Bu sevgi dünyasında her yaratığa yer vardır. Ben bu insanlık dışı olayın görünmeyen bir kaza olduğuna inanmak istiyorum. Bizim içimizden böyle bir sevgisiz insanın çıkabilmesi toplumumuzun tamamını yaralar, yaralamıştır."

Sonraki Haber