Sahne emekçilerinden çığlık: Bu ülkede biz de varız!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, sahne dünyasını durdurdu. Çözüm yolları arayan sektörün kayıt dışı çalışanları ise mağdur. Devletten çözüm üretmesi bekleniyor.

Türkiye Etkinlik Gösteri Sanatları Emekçileri Platformu (TEGSEP), yaz sezonu için koronavirüsle mücadele kapsamında devlet tarafından yapılan planlamalara sanat alanında düzenlemelerin de dahil edilmesini istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler ve sosyal medya üzerinden yürüttükleri kampanyalar ile seslerini duyurmaya çalışan TEGSEP yetkililere çağrı yaptı: “Etkinlik sektörü 16 Mart 2020’de kapandı. 1,5 milyon etkinlik çalışını 15 aydır işsiz. Güvenli etkinlik mümkün. Gerekli önlemler alınsın,etkinlik çalışanları işe başlasın.”

Birçok ünlü şarkıcının da video çekerek destek verdiği sosyal medya kampanyalarında sektör çalışanları, #sesimiziduyanvarmı, #buülkedebizdevarız, #hepimiziçinsesverTÜRKİYE etiketleriyle seslerini duyurdular.

Platformun kurucusu Serkan Hakkı Ertunç, Aydınlık’a konuştu. Teknik ekiplerden menajerlere kadar büyük bir çalışan kitlesi olan sektörün bitme noktasında geldiğini belirtti. Belirsizlik daha da devam ederse, bundan sonraki süreçte organizatör, menajer, müzisyen, oyuncu, dansçı, ses teknisyeni, dj, rodi, ışık teknisyeni gibi birçok alanda insan kalmayacağını vurgulayan Ertunç, sektör çalışanlarının farklı mesleklere yönelmeye başladığını belirtti.

‘STK'LAR YETERİNCE ÇALIŞMIYOR’

Salgın döneminin başından bu yana sektör çalışanları için yardım kampanyaları düzenleyen TEGSEP, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hayata geçirdiği “Müzik Susmasın” projesinin de mimarı. Bu projeyi ilk olarak 2013-2014 yıllarında terör saldırıları nedeniyle sektör durduğunda hayata geçirdiklerini belirten Ertunç, salgın döneminde Kültür Bakanlığı'yla görüşmeler yaptıklarını, ancak meslek birlikleri ve müzik alanındaki diğer dernek, vakıf gibi kuruluşların yeterince elini taşın altına koymadığını sözlerine ekledi.

‘ÇÖZÜM BEKLİYORUZ’

Cumhurbaşkanlığı’nın kabine toplantılarında ve yapılan ilk "Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı”ndan bugüne kadar yapılan planlamalarda, “müzik susmasın” projesi dışında, müzik sektörüne olumlu fayda sağlayacak hiçbir destek kararının çıkmadığını belirten Serkan Hakkı Ertunç, şöyle konuştu:

“Devlet büyüklerimizden ricamız; tüm etkinlik ve sahne emekçilerini, bu sektörden evlerine ekmek götüren insanları hatırlamanız, sesimizi duymanız ve bizler için de yaptırımlar, çözümler sağlamanızdır. Sektörün tamamı görmezden gelinmeye devam edildiği sürece; daha çok aile, esnaf, işletmeci ve sanatçılar daha da zor duruma düşecek ve kötü sonuçlarla karşılaşılması muhtemel olacaktır. Alınan kararları bizlerin sağlığı için saygıyla karşılıyor, bizleri de hatırlamanızı ve bizler için çözüm sağlamanızı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

ÇALIŞANLARIN GÜVENCESİ VE SABİT GELİRİ YOK

TEGSEP’ten yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı: “Ülkemizde yaşanan Covid-19 salgını ile; Ulusal ve uluslararası düzeyde açık ve kapalı alanlarda düzenlenecek her türlü canlı müzik, konser, festival ve organizasyonların tamamı ikinci bir emre kadar ertelenmiştir. Bu süreçte, ülkemiz dahilinde büyük ve küçük ölçekli esnaf devletimizin 'Evde Kal' çağrısına uymuş, olayları uzun süredir aileleri ile birlikte takip etmektedir. Fakat; tüm sahne, eğlence ve organizasyon sektörüne hizmet eden, sahne önü ve arka planında çalışan sahne emekçilerinin birçoğunun hiçbir sosyal güvencesi ve üstelik sabit bir geliri de yoktur. Günlük yevmiye ile yaptığı işlerden geçimini sağlamaktadırlar.”

TEGSEP kurucusu Serkan Hakkı Ertunç - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy - Avukat Görkem Büyükgövez -İşletmeci Hüseyin Ballık


Sonraki Haber