Sahte dolarda saat ayrıntısına dikkat! Sahte dolar böyle anlaşılıyor? Dövizciler alarmda! Dövizciler hangi dolarları alıyor? Bankalar eski dolar alıyor mu?

Son günlerde Türkiye'ye sahte dolar sokulduğu iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Dövizciler ve bankalar dolar alımlarını durdurdu, vatandaş ne yapacağını bilemiyor. Peki sahte doları vatandaş nasıl anlayacak? Para Piyasaları Uzmanı sahte dolardaki saat ayrıntısına dikkat çekti.

Piyasada dolaşan 50 ve 100'lük banknotlar olmak üzere 600 milyon ile 1 milyar arasında olduğu iddia edilen sahte dolarlar, adeta para piyasasını felç etti. Dövizciler ve bankalar alımları durdururken vatandaş mağdur oldu. Döviz bürolarına giden vatandaşlar sadece mavi şeritli dolarların alındığını beyaz dolarların alınmadığını belirtiyor. Peki para sayma makinelerinden bile geçen bu sahte dolarları vatandaş nasıl anlar?

DOLARDA SAAT AYRINTISINA DİKKAT

Dövizciler, müşterilerini bilgilendirmek için yalnızca yeni basım dolarlarla işlem yapacaklarına dair uyarıları işletmelerine astı. Bankalar da eski basım beyaz dolarları almıyor. Para Piyasaları Uzmanı Hacı Koçak, sahte doların bakarak bile anlaşılabileceğini belirtti.

Hacı Koçak "Sahte doları anlamak için birçok yöntem var. Rengi, sesi, kağıdı ve basım şekliyle anlaşılabiliyor. Bir yöntemde sahte basılan doların arkasında bulunan saat kulesinin üstünde normal dolarda saat 02:20'yi gösterir. Sahte dolarlarda ise bu saat farklı gösterilebiliyor. Sahte doların rengi ve kağıdı farklıdır. Bunun gibi birçok yöntem bulunuyor. Bakarak bile sahte dolar ayırt edilebiliyor” ifadelerini kullandı.

DOLARI IŞIĞA TUTUN

Dövizci İbrahim Kocaardıç ise, “Gerçek doların kağıdı, normal kağıttan farklı bir dokuya ve sese sahiptir. Elle hissedilerek anlaşılabilir. Gerçek dolarda yazılar ve desenler daha net ve keskindir. Sahte paralarda bu detaylar genellikle bulanık olur. Gerçek dolarda ışığa tutulduğunda görülebilen güvenlik şeritleri ve hologramlar bulunur. Sahte paralarda bunlar eksik ya da yanlış yerleştirilmiş olabilir” dedi.

Sahte doların görüntüsü...

VATANDAŞA UYARI: BELGE ALIN

Dr. Öğr. Üyesi Şahin ise "Bu süreçte herkes dikkatli olmalı. Yine döviz bürolarından, banka şubelerinden alım yapmalarını tavsiye ediyorum. Kesinlikle döviz alım ve satım işlemlerinde bildikleri, güvendikleri yerden belge alarak bu işlemi yapsınlar” uyarısında bulundu.

Kapalıçarşı ve döviz büroları çalışanlarının sahte doları tespit etme konusunda çok tecrübeli olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Şahin, “Parayı el kontrolleriyle birtakım teknik kontrollerle çok rahat anlayabiliyorlar. Ama yine de riske girmiyorlar. Çünkü sorun aslında şurada; bir bankamızın bir veya birkaç şubesinde ATM’ye yatırılan döviz tutarının daha sonra ATM’den lira bazında çekilmesiyle bu olay patlak verdi” dedi.

SAHTE DOLARLA İLGİLİ HAREKETE GEÇİLDİ

Piyasaya sürüldüğü iddia edilen sahte dolarla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, soruşturma başlattı.

Türkiye Bankalar Birliği sessizliğini bozarak, "Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla; kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

Merkez Bankası ise; "Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir. Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşılmıştır. Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır." demişti.

Sonraki Haber