Sahura kalkmak neden sevaptır? Sahur yapmanın fazileti ve sevabı nedir?
Oruç ibadetini gerçekleştirmek için gecenin bir vakti uyanarak yemek yemeyi bereket olarak gören Efendimiz (SAV), ümmetinin sahura uyanmasını ve o şekilde orucunu tutmasını istemiştir. Peki Efendimiz (SAV) sahuru neden öneriyor? Sahurun sevabı nedir?
Gündelik yaşantı içerisinde tutulan nafile oruçlar bir yana, bizlere farz kılınan Ramazan orucu bir yana şüphesiz ki yapılması en zevkli ibadetlerden birisi de oruç ibadetidir. Özellikle de 30 gün boyunca tutulması emredilen Ramazan orucunun bizlere kazandırdığı en güzel alışkanlıklardan birisi de sahura uyanmaktır. Gecenin bir vakti komşuların çatal kaşık sesleriyle uyanmak ya da sahura uyanınca camdan bakınca herkesin evinde ışıkların yanık olduğunu görmek bile ayrı bir mutluluk vericidir. Böylesine güzellikler oluşturan oruç ibadetinde sahura kalkmanın bir de sevap kazandırma gibi faydaları vardır.
Bu kalkıştaki amaç, "bir yudum su ile de olsa" sahur yapmaktır. Sahur yemeğini bereket olarak gören Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), “Sahura kalkın, zira sahurda bereket vardır.” (Buhârî, “Savm”, 20; Nesâî, “Sıyâm”, 18-19, 24; Tirmizî) buyurarak ümmetine sahur yapmalarını teşvik etmiştir.
SAHUR YAPMAK NEDEN SEVAP? SAHURUN ÖNEMİ:
Sahur yemeğinin bereket olarak nitelendirilmesinin nedenlerine baktığımızda akla ilk gelen sahur yemeğinin kişi üzerindeki doyuruculuğu olsa da bir de hem seher vaktinin bereketi, hem de sahur için uyanan kişinin yemeğini yedikten sonra ezana kadar ki artacağı sürede zikir ve ibadetle meşgul olup bu hayırlı amellerden elde edilecek olan berekettir.
Öyle ki hiç ibadet yapılmasa bile sırf Peygamberimiz (SAV)'in yaptığı bir davranış olması nedeniyle bile sünnet sevabı kazanılmaktadır. İşte bu yüzden sahur, mutlaka her Müslümana önerilmelidir.
HADİS-İ ŞERİF: "Gündüz orucu için sahur yemeğinden, gece namazı için de öğle uykusundan (kaylûle) yararlanın" (İbni Mâce, Sıyâm 23; Hâkim, Müstedrek, I, 425 )