Sahurda ezan bitene kadar yeme ve içmeye devam edilir mi? Ezan okununca lokmayı yutmak...

Kimi zaman uyuyakalma ya da alarmı duymama gibi birtakım nedenlerden dolayı sahurda ezana son dakikalarda yetişebiliyoruz. Ezan okunana kadar hızlı hızlı bir şeyler atıştırırken bir anda vaktin girmiş olduğunu ezanla beraber öğrenince şaşkına dönebiliriz. Peki ezan bitene kadar lokma yutulabilir mi?

Sahurda ezan okununca yeme içme bırakılır mı?

İmsak vaktinin girmesiyle başlayan oruç ibadetinde sahura kalkmanın önemini Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), birden fazla hadis-i şerifinde belirtmiştir. Sahuru bir tür bereket olarak gören Efendimiz (SAV), Ramazan orucunu tutmak için gecenin bir vakti uyanır, sahurunu yapıp orucunu öyle tutarmış. Hal böyle olunca sırf Efendimiz (SAV) sahur ibadetini gerçekleştiriyor diye bile sünnet sevabını yakalamak için Müslüman kimselerde sahura önem vermektedir. Sahur ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan konulardan birisi de oruca başlama vakti ile ilgilidir. Ezan birkaç dakika erken ya da geç okunsa dahi bir şeyin değişmeyeceği oruç vakti ile yani imsağın girmesiyle kişi yeme içmeyi bırakmalıdır.

Hanefi Mezhebine göre; sabah namazını geç kılmak daha efdal olduğu için Ramazan ayı haricinde ezan imsaktan sonra okunup daha sonra namaz kılınmaya başlanmaktadır. Fakat Ramazan ayı bu durumun dışında kalmaktadır. İmsağın girdiğini duyurmak için erken okunan ezan ile yani günümüzdeki imsak uygulamasında sahurda ezan okunur okunmaz imsak girmiş, oruç başlamış anlamına gelmektedir. Bu nedenle kişi sahur sofrasında iken su içiyor ya da ağzında lokma olsa dahi orucunu riske atmamak için o şeyi geri çıkarması gerektiği tavsiye edilmektedir.

Eğer ezan okunurken ağızda olan şey yutulmuş da ağızda sadece kırıntıları kalmışsa ve bu kırıntılar nohut tanesini geçmeyecek kadar küçük bir boyutta ise bu durumun oruca mani olmadığı; ancak nohuttan büyükse riske girilmemesi açısından 1 gün fazladan kaza orucunun tutulması tavsiye edilmektedir.

Dişlerin arasına kaçan susam ya da buğday tanesi tarzındaki pek az bir şeyi yutmanın oruca engel bir durum olmadığı fakat dışardan böyle bir şeyi alıp bile isteye yutmanın orucu bozduğu da bilinmelidir. (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, s. 302)

Sonraki Haber