Saklı Cennet Halfeti hakkında bilmeniz gereken her şey
Saklı Cennet olarak da anılan siyah güllerin diyarı batık şehir Halfeti hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık; gezilecek yerleri, Halfeti hikayesi, nerede olduğu, ulaşım, restoran, tekne turları, Halfeti otelleri ve daha fazlası Aydınlık'ta...
Şanlıurfa'ya bağlı turistik ve kültürel ilçe Halfeti hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık.
Halfeti hikayesi
Şanlıurfa’nın ilçelerinden biri olan ve “Karagül Diyarı” olarak da bilinen Halfeti; kendine özgü mimari yapısı, doğal güzellikleri ve siyah gülleri ile Türkiye'nin önemli turizm noktalarından biridir. Fırat Nehri’nin kıyısında bulunan Halfeti neredeyse 3000 yıllık geçmişi ile saklı bir cennet olarak görülür. Önceden Rumkale olarak bilinen şehir Halil ve Fatma adındaki iki gencin kendini Fırat sularına bırakmasının ardından bu gençlerin adının kısaltmasını alarak Halfeti olarak anılmaya başlar.
Halfeti ve çevresi gezilecek yerler
Rum Kale
Aziz Nerses Kilisesi
Asma Köprü
Barşavma Kilisesi
Savaşan Köyü
Halfeti Ulu Camii
Eski Halfeti
Kız Mağarası
Soğmatar Antik Kenti
Sakin Şehir Halfeti
Halfeti ilçesi, Türkiye'den 11 şehrin, dünyada 208 şehrin dâhil olduğu, Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında ‘Cittaslow’ (Sakin Şehir) unvanını aldı.
Halfeti'de Ne Yenir?
Patlıcan kebabı
Haşhaş kebabı
Şabut balığı
Peynir helvası
Semsek
Erik Tavası
Soğanlı kebap
Dolma eziği
Halfeti batık şehir
Halfeti ilçesinin yüzde 80'i Birecik Barajı'nın yapımı ve evlerin su altında kalmasıyla birlikte, 15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine taşındı. Taş mimarisiyle yapılmış evlerin ve camilerin su altında kaldığı ilçe, aradan geçen süre içerisinde doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor.
Fırat Nehri'nin altında kalan taş mimarisiyle "Saklı cennet ve "Kayıp kent" olarak da anılmaya başlanan Halfeti'de, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir belde haline geldi.
Halfeti'nin Şanlıurfa'ya uzaklığı 112 km, Gaziantep'e uzaklığı 105 km'dir. Yurttaşların Şanlıurfa il merkezi ile ilişkileri resmi işlerin görülmesi gibi durumlarda olmaktadır. İlçenin ekonomik bağlantısı ve sosyal - kültürel aktiviteleri Gaziantep'ledir.
Halfeti tarihi
M.Ö 855 yılında Asur kralı III. Salmanassar tarafından kurulduğu zaman "Şitamrat" adını taşıyordu. Şehir, tarihi boyunca Hitit, Asur, Med, Pers, Makedon, Selevkos ve Partlar'ın idaresinde kalmıştır. Yunanlar buraya "Urima" adını vermişlerdir. Süryaniler ise "Kal'a Rhomeyta" ve "Hesna d'Romaye" adlarını kullanmışlardır. Güneydoğu Anadolu, Roma İmparatorluğu döneminde Orshoene eyaleti içinde yer almış ve kale bu eyaletteki önemli şehirlerden birisi olmuştur. 2. yüzyılda Bizanslıların eline geçince bu kez "Romaion Koyla" adını almıştır. Şanlıurfa ve çevresi Ömer döneminde fethedilmiş ve daha sonra Emevi, Abbasi, Selçuklu, Zengi ve Eyyübiler’in hâkimiyetlerinde bulunmasına rağmen Rumkale olarak bilinen yerleşim Müslüman devletlerin toprakları dışında kalmıştır. Urfa Haçlı Kontluğunu kuran Boudovin de Boulogne 1116 yılında Rumkale’yi Ermeni Prensi Gog-Vasil’in elinden aldı. Urfa kontesi Beatrice 1150 yılında Rumkale' yi, Ermeni Katolikosuna teslim etti. Rumkale, 1260 yılında İlhanlı hükümdarı Hülagu'nun orduları tarafından ele geçirildi.
1280 yılında Beysari komutasındaki Memluk ordusu tarafından kuşatılmış, sonuç alınamayınca şehirdeki Hristiyan mahalleleri beş gün süreyle yağmalanmıştır. 1292 yılında bu kez Memluk Sultanı Eşref tarafından ele geçirilen ve son kez Memlükler tarafından tamir edilen şehre "Kal'at-ül Müslimin" adı verildi. Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlılara geçen şehir, zamanımızda da kullanılan "Urumgala" ve "Rumkale" adlarını alarak Halep Eyaleti'ne bağlandı. Osmanlı döneminde hudut şehri özelliğini kaybeden yerleşim stratejik önemini kaybetmiştir. Şehrin nüfusunun 19. yüzyılda 5-l0 haneye kadar düşmesi ve Rumkale'nin harap olmasıyla yerleşim alanı Fırat’ın karşı sahiline nakledilmiş ve bugünkü Halfeti yerleşimi kurulmuştur. 1926 yılına kadar Birecik’e bağlı bir nahiye olan Halfeti, 1954 yılında ilçe haline getirilmiştir.
Halfeti gece gezilir mi?
Halfeti, Şanlıurfa'nın sıklıkla ziyaret edilen ilçelerinden biridir. İlçede gece hayatı aktif yaşanmamasına rağmen aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte bir şeyler yiyip içebileceğiniz, keyifli vakitler geçirebileceğiniz mekânlar bulunmaktadır. Bu mekânların tamamı muhteşem koy manzarasına karşıdır.
Halfeti'nin siyah gülü
Sadece Halfeti ilçesinin bir bölümünde yetişen Siyah Gül, ilçenin simgesi haline gelmiştir. Diğer isimleriyle Arap gelini, Arap güzeli, Mezopotamya sümbülü olarak bilinen endemik bir türdür. Urfa ilinin en popüler güzergahı olan Halfeti ziyareti sırasında bu gülleri görebilir, dilerseniz satın alabilirsiniz. Bu güller başka bir yerde yetiştirilmeye çalışılsa da burada ki gibi olmamıştır.
Halfeti restaurantları ve kullanıcı yorumları
- Halfeti Başkanın Yeri Duba Restaurant
Burası çok lezzetli bir yer. Çok huzurlu sakin bir yer. Patronundan çalışanlarına harika insanlar. Açıkçası Halfetideki restoranlardan beklentim düşüktü. Ama buranın haşhaşlı kebabı ve kıyma kebabı çok güzeldi. Kebaplardan daha da güzeli ise mezeleri ve salatasıydı. Muammara hayatımda yediğim en iyisiydi. Kendilerine has asma yaprağından yaptıkları cevizli ekşili meze çok farklı ve lezzetliydi, muhtemelen buradan başla bir yerde bulamazsınız. Halfetiye gelirseniz burada bir akşam yemeği muhakkak yemelisiniz.
- Halfeti Venedik Restoran
"Çok memnun kaldık çok ilgiliydiler yemekleride çok lezzetliydi özellikle şabut balık."
- Dayı'nın Yeri Köşk Restaurant
"Yemekler lezzetli, fiyat uygun, ortam çok güzel ve misafirperlikleri için teşekkürler... Halfetiye yolunuz düserse mutlaka gidin derim."
- Siyah Gül Restoran
"Balık yenir. Çok güzel değişik bir lezzeti var. Tekne turu ardından yemek daha iyi."
- Aşikan Kafe Rastoran
"Halfeti gezisinde yemek yiyebileceğimiz bir yer ararken tesadüf eseri girdiğimiz bir restoran. Zaten içkisiz mekan bir kaç tane olup diğerlerinde içki ikramı mevcut. Yemekler fena değil. Çok üst düzey olmasa da öyle kötü diyememiş fiyatlar böyle bir mekan için normal sayılır ama porsiyonlar maalesef küçüktü. Patlıcan kebap lezzetliydi ama miktarı bence yetersiz. Alabalık da aynı şekilde lezzetli ama küçük bir balıktı. Hemen baraj kenarında suyun üzerinde güzel bir yer."
Halfeti'ye ulaşım
Şanlıurfa şehir merkezinden Halfeti’ye ulaşımda toplu taşıma araçları kullanılabilir. Şanlıurfa Otogarı’ndan kalkan 72 numaralı otobüsler ve Yaylak-Halfeti güzergahında hareket eden minibüsler ortalama 2 saatte ilçeye ulaşır.
Gaziantep - Halfeti ulaşım
Belediye Otobüsü K70 ile Gaziantep'ten Halfeti'ye gidilir. Dönüş için de yine aynı şekilde K70 numaralı belediye otobüsü kullanılabilir. Tren garının önündeki İstasyon durağından kalkıyor. Hafta içi ve hafta sonu her gün Gaziantep İstasyon durağından Yavuzeli’ne 07:00-12:00-17:10 saatlerinde günde üç sefer mevcut. Rumkale’ye gidip Halfeti tekne turu yapmak istiyor ve yine belediye otobüsü ile dönmek istiyorsanız sabah 07:00 otobüsüne yetişmeniz gerekiyor. Dönüş ise son sefer olan 14:15'dir.
Gaziantep'ten Halfeti'ye özel aracı ile gelmek isteyen tatilciler, Adana-Şanlıurfa Otoyolu/O-52/E90 ve Şanlıurfa Halfeti Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilir. Bu rota üzerinde ücretli geçişler bulunmaktadır. Gaziantep-Halfeti arası yaklaşık olarak 102 km'dir. Araba yolculuğunuz ortalama 1 saat 20 dakika sürmektedir.
Halfeti tekne turu
Halfeti'de tekne turu olmazsa olmaz. İşte tekne turu yapan acenteler. Halfeti tekne turu fiyatları kişi başı ortalama 50 - 100 Tl arası. Emin olmak için numaraları arayınız:
Halfeti Rum Kale Tekne Turu Mehmet Kaptan 0538 709 70 78
Rumkale Turu 0546 475 90 15
Şabut Turizm 0531 775 92 90
Gökçek 1 Tenke Turları 0542 335 53 57
Halfeti'deki Rum Kale'ye gidenlerin yorumlarını ise şöyle:
"Rumkale hem tarihi hem de ihtişamıyla kendine hayran bırakan yerlerden biri. En son 1 sene öncesine kadar bu derece bakımlı olmayan mekana yeni yapılan cam teras ile yeni bir soluk gelmiş. Cam terastan manzarayı müthiş bir şekilde izleyebiliyorsunuz. Yiyecek içecek vb ihtiyaçlar için işletmeler mevcut. Gezilip görülmesi gereken yerlerden biri"
"Giderseniz tekne turu yapmadan kesinlikle geri dönmeyin! Gölün berraklığı içinizi huzurlandırıyor. Tekne turuna servislerle gidiyorsunuz 1 dakika bile sürmüyor. Tekne turu yapıp geri döndüğünüzde sizi az ileride bir kapı bekliyor fotoğraf çekinmek için yüksekte olan bir cam teras tabiki isterseniz. Giriş ücreti var, 8 yaş ve altı ücretsiz."
Halfeti otelleri
Şitamrat Otel
Kasrı Canan Butik Otel - Halfeti Kahvaltı - Halfeti Kafe
Kasrı Canan Butik Otel - Halfeti Kahvaltı - Halfeti Kafe
Rosa Hotel
Cevher Konağı
Türkmen Konağı Halfeti Butik Otel Restorant
Halfeti otel fiyatları 800 Tl'den başlıyor.
Halfeti'de kamp yapmak mümkün mü?
Halfeti'de kamp alanı haritada görünüyor. Ancak telefon numarasını bulamadım. Arama motoruna "Halfeti çadır kamp alanı" yazınca çıkıyor. Adresi ise: Şimaliye, 63950 Halfeti/Şanlıurfa
Ayrıca giden bir kişi şu yorumu yapmış:
"Gündüz saatlerinde günübirlik piknikçi tayfalara aldanıp kesinlikle sallanan köprüden ileriye doğru gitmeyin. Ben gündüz her yer dolu diye gittikçe gittim ileriye. Sonra hava kararmaya başladığında en uç noktada zifiri karanlıkta kaldığımı anladım ve çadırı karanlıkta köprünün ışıklarının az da olsa vurduğu yere taşıdım."
İstanbul'dan Halfeti'ye gelmek isteyenler için ulaşım
En iyi şekilde Gaziantep'e ulaşım sağlanarak varılır. Gaziantep - İstanbul otobüs ve uçak biletleri ise şöyle:
İstanbul'dan Halfeti'ye gelmek isteyenler için uçak bilet fiyatları 1000 Tl'den başlıyor. Yaklaşık 1,5 saat sürüyor. İstanbul'dan Halfeti'ye gelmek isteyenler için otobüs biletleri 450 Tl'den başlıyor fakat 17 saat sürüyor.
Halfeti çevre il ve ilçeler uzaklığı
Şanlıurfa Halfeti arası 122km’dir
Gaziantep Halfeti arası 100km’dir
Diyarbakır Halfeti arası 248km’dir
Mardin Halfeti arası 319km’dir
Adıyaman Halfeti arası 120km’dir
Adana Halfeti arası 343km’dir
Nizip Halfeti arası 58km’dir
Halfeti nerede?
Şanlıurfa'ya bağlı Halfeti'nin konumu için tıklayınız: Halfeti
Halfeti hava durumu için tıklayınız:
İlave etmemi istediğini bir bilgi olursa lütfen yorumda belirtiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.