Saksıda yetiştirmeye başladı ve şimdi milyonlar kazanıyor! Ekenler paraya para demiyor…
Ilıman iklimlerde yetişen oğul otu çok sayıda derde şifa oluyor. Otsu bir bitki olmasına rağmen senelerce ayakta kalabilen oğul otunu farklı coğrafyalarda ve topraklarda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Stresle baş etmeye yardım eden oğul otu uyku problemi çekenlerin yardımına koşuyor.
Latince adı Melissa Officinalis olarak bilinen oğul otunun ana vatanı Akdeniz coğrafyasıdır. Siz de hem Ege'ye hem Akdeniz'e kıyısı olan Türkiye'de bu bitkiyi pratik biçimde yetiştirebilirsiniz. Ülkemizde iklim koşulları elverişli olduğu için bu bitkinin yol kenarlarında, tarlalarda ve bahçelerde kendi başına boy verdiğini dahi görebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken birkaç hususu göz önüne alarak kendi oğul otu bahçenizi kurabilirsiniz.
OĞUL OTU YETİŞTİRİCİLİĞİ - NE KADAR KAZANDIRIYOR? MANTIKLI MI?
Doğru toprağı seçin
Fazla yağış almayan ve don olaylarının yaşanmadığı bölgelerde oğul otu yetiştirdiğiniz zaman verimli sonuç alabilirsiniz. Humus açısından zengin, nemli ve derin toprakları seçerek şansınızı artırabilirsiniz. Tohumları direkt olarak tarlaya saçabilir ya da fide şeklinde bu bitkileri toprağa ekebilirsiniz.
Mevsim şartlarına dikkat edin
Oğul otunu ekmek için en doğru zaman nisan ve mayıs aylarıdır. Topraktaki don olayları tamamen sona erdikten sonra fideleri ya da tohumları ekebilirsiniz. Kil miktarı fazla olan ağır toprakları pek sevmeyen oğul otundan verim alabilmek adına fide yöntemini tercih edebilirsiniz.
Sulama ve gübreleme işlemlerini gerçekleştirin
Kendi hâline bırakıldığı zaman bile kısa sürede yeşillenen bu bitkiden aldığınız hasadı artırmak için su ve gübreden yardım alabilirsiniz. Yetiştirme döneminde kuraklık yaşanırsa ve yağmur yağmazsa sulama işlemine özen gösterebilirsiniz. Aksi hâlde bitkiniz verimli şekilde büyüme gerçekleştiremez. Bitkilerin kuruluk oranını yapraklarını kontrol ederek görebilirsiniz.
Bitkilerin gelişimini takip edin
Nisan ayının sonlarında ekilen fideler haziran ya da temmuz ayında çiçek vermeye başlar. Bitkinin gelişim aşamasında oğul otuna böcek ya da haşere dadanması durumunda özel önlemler alabilirsiniz. Çeşitli böcek türlerini yok etmek için tercih edilen ilaçları makul ölçülerde bitkiler üzerinde kullanabilirsiniz.
Hasat işlemini özenle yapın
Çiçeklenme dönemi başladığında sabah saatlerinde hasat işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Toprak seviyesinin 10 cm üstünden bitkileri kesebilirsiniz.
Doğru şartlar altında kurutun
Oğul otlarını kuruturken bitkileri direkt olarak güneş ışığına maruz bırakmayın. Gölgede beklemeye uygun olan bitkileri dilediğiniz kuruluğa gelene dek bekletin. Hızlı sonuç almak adına özel kurutma fırınlarını kullanabilirsiniz.
Özenle paketleyip satışa sunun
Bitkinin içinde var olan artıkları temizleyip paketleme işlemini gerçekleştirin. Bir kilogramı yaklaşık olarak 80 liradan satılan bu bitki sayesinde ciddi oranda kâr elde edebilirsiniz. Organik tarım yöntemiyle oğul otu üreterek kilogram başına ortalama 250 liradan satış yapabilirsiniz.