Salcomp’ta yönetim işçilerin üstüne kapı kilitledi!

Yaklaşık 800 işçinin çalıştığı Xiaomi Salcomp’ta sabah vardiyasındaki işçiler, sendikal haklarının tanınması talebiyle iş bıraktı. Yönetim ise işçilerin üzerine kapıyı kilitledi

Dünyanın önde gelen akıllı telefon üreticilerinden biri olan Xiaomi'nin iş ortağı Salcomp Türkiye işçileri, sendikaya üye olma temel haklarını kullandıklarında yıldırma, tehdit ve işten çıkarmalarla karşı karşıya kaldı.

Sendika gerekli çoğunluğu sağlayarak 6 Eylül'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetki tespit belgesini almıştı. Buna rağmen işveren sendika karşıtı tutumunu sürdürdü.

Daha önce de iş durdurma eylemi yapan Salcomp işçileri, üretimi durdurarak bahçeye toplandılar.

Türk Metal Sendikası İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Ali Akman, Xiaomi-Salcomp'ta örgütlenme sürecini tamamladıklarını hatırlatarak "İşveren hala işçi arkadaşlarımıza baskı yapıyor. İşçilere vaad ettiği şeylerin hiçbirini yerine getirmiyor. Bugün de işçiler sendikal baskılar nedeniyle üretimi durdurdular. Biz de yanlarındayız." dedi.

YEMEK-ÇAY BİLE SORUN

İşe girerken ilk 2 ay asgari ücret vereceğini ardından ücretlerde iyileştirme yapılacağını beyan eden işverenin, hiçbir iyileştirme yapmadığı aksine mesai ücretlerini dahi yatırmadığı öne sürüldü. Bu durum karşısında çareyi örgütlenmede gören işçiler, örgütlendikleri için çeşitli sebeplerle işten çıkarıldıklarını ifade etti. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, işçiler sendikalı oldukları için, işverenin hiçbir açıklama yapmadan 8 saatlik mesai süresini 10 saate çıkardığını, üç vardiyayı iki vardiyaya indirdiğini belirtti. İşçiler, işverenin yemek, çay, temel ihtiyaç molalarının sorun haline getirdiğini ve sürekli mobbinge maruz kaldıklarını söylediler.

ÜZERLERİNE KAPI KİLİTLENDİ

Eyleme katılan işçilerden biri, asgari ücretle çalışanlar olarak haklarını savunmanın dahi “suç” olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"İşverenden asla bir ses yok. Üretimi durdurduk şu an. Çoğu arkadaşımız burada zaten ama içeride olan arkadaşlarımız da var. Onların üzerine kapı kapatıldı, bizleri de içeri almıyorlar. Engel olmaya çalışıyorlar, örgütlenmemize izin vermiyorlar." diye konuştu.

'İŞ YERİ DEĞİL CEZAEVİ'

Diğer bir işçi de çalışanların neredeyse yüzde 80'inin kadın olduğunu belirtti ve haklarının kısıtlanmasını vurgulayarak yaşananları şöyle anlattı:

"Haklarımız o kadar çok kısıtlanıyor ki, ücretlerimizi alamıyoruz, mesailerimizi alamıyoruz, içeride psikolojik bir baskı var anlatacak o kadar çok şey var ki gerçekten. Tuvalete göndermiyorlar, su içmeye gidemiyoruz. Orada bayılan arkadaşlarımız oluyor, diyorlar ki 'Biriniz bayılıyorsunuz, biriniz ölüyorsunuz. Bu üretim nasıl devam edecek?' Hamile arkadaşlarımız 4'te çıkıyor işten, hiçbir servis yok, kendi imkanlarıyla eve gitmeye çalışıyorlar. Gelip işyerimizi görseniz, gerçekten cezaevine benziyor. Burası iş yeri değil, cezaevi! Hepimiz belki 15 gündür çocuklarımızı görmüyoruz. Burada insan muamelesi yok, çalışanların hepsi kadın, 700 kişiye sorsanız hepsi aynı cevabı verir."

DEGA DEMİR'DEN DE SENDİKA KARŞITLIĞI

İstanbul Esenyurt'ta bulunan 174 işçinin çalıştığı Dega Demir Galvaniz fabrikasında Türk Metal sendikası çoğunluğu sağlayarak yetki aldı. Yetkiye itiraz eden Dega Demir patronu "Küçülmeye gidiyoruz diyerek"13 işçiyi işten çıkardı. Arkadaşlarının işe geri dönmesi için iş bırakan Dega Demir işçileri " Patrona seslenerek örgütlenme hakkımıza saygı duyun"dedi.

Sonraki Haber