Salda Gölü’ne tam koruma

184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin üçüncü en derin gölü olan Salda’nın korunması için Jandarma, özel timleriyle 7/24 görev yapıyor. Çok özel jeolojik yapısıyla turistlerin ilgisini çeken Salda’nın yeni projelerle bölgeye katkısının artırılması isteniyor.

Her yıl 1,5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Salda Gölü’nde Jandarma’nın doğa timi devriye gezerek göle zarar verilmesine izin vermiyor.

Jandarma bu yolla gölün zarar görmesinin önüne geçerek ziyaretçi sayısının düşmesinin de önüne geçmeye çalışıyor. Burdurlular gölün tam korumaya alınmasını ve bu konuda daha titiz davranılmasını istiyor.

Salda Gölü Özel Çevre Koruma Alanı’ndaki doğal hayatın korunması için Jandarma Komutanlığı Asayiş, Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, Asayiş Bot Timi, Atlı Timler ile denetim ve önleyici hizmet devriyeleri ile ziyaretçilere yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri yapıyor. Jandarma’nın bu titiz çalışması Burdurluları memnun ediyor. Onlar da çalışmalara destek veriyor.

Jandarma timleri yaptıkları çalışmalarla göl çevresindeki zeminin bozulmaması için araç girişlerine müsaade etmiyor. Ayrıca gölün etrafında gölü besleyen yer altı sularının zarar görmemesi için de kaçak sondaj faaliyetlerine ve kaçak yapılaşmaların önlenmesine yönelik denetimler yapıyor.

Önemli bir faaliyet de göl üzerinde kaçak avcılık ile mücadele… Bu amaçla Asayiş Bot Timi ile devriye faaliyetleri yapılıyor. Kullanılan bot elektrikli ve gölün doğal yapısına zarar vermeyecek şekilde özel olarak tasarlanmış…

Salda Gölü Özel Çevre Koruma Alanı ve ulaşım sağlayan yollar kamera sistemleri ile sürekli olarak kontrol edilmesinin yanında dron destekli denetimler de aksatılmıyor.

2024 yılı içerisinde denetim ve kontrol faaliyetleri kapsamında 13 kişiye idari yaptırım kararı, ayrıca göl havzasını besleyen yeraltı su kaynaklarında açılan 3 kaçak sondaja da idari işlem yapıldı.

UNESCO BEKLENTİSİ

Salda Gölü Koruma Derneği, gölün UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasını talep etti. Dernek, Salda Gölü çevresindeki yapılaşmanın durdurulmasını ve Millet Bahçesi projesinin de iptal edilmesini istiyor.

Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar tarafından Salda Gölü ve Doğanbaba Köyü yolu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Bizler, Salda Gölü Koruma Derneği olarak, bilim insanlarının belirttiği gibi Salda Gölü ve çevresinin tamamen korunmasını istiyoruz. Salda Gölü, bilim insanları için bir laboratuvar olmalıdır. Derneğimizin kuruluş amacı da budur. Salda Gölü kullanılmamalı, yalnızca fotoğraf çekmek ve uzaktan seyretmek suretiyle yararlanılmalıdır. Salda Gölü’nün daha iyi korunması için UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasını talep ediyoruz. Salda Gölü’nde suya girilmemeli ve beyaz kumullarına çıplak ayakla bile basılmamalıdır. Salda Gölü çevresindeki yapılaşma durdurulmalı, Millet Bahçesi projesi iptal edilmeli ve önceki yapılaşmalar kaldırılmalıdır.” denildi.

Osman Gazi Şakar

TURİZM PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Yeşilova Belediye Başkanı Okan Kurd da gölün korunması konusunda hassas davranılması gerektiğini belirterek, “Başta Burdur Valisi Tülay Bilgihan ve Jandarma çevre timine teşekkür ederim. Sayın Valimiz Salda Gölü’ne oldukça değer veriyor. Bu bağlamda gölün korunması ve önleyici tedbirler yanısıra turizmi destekleyen projeler üzerinde çalışıyoruz.” diye konuştu.

Okan Kurd
Sonraki Haber