Salda’nın biyolojik envanteri çıkarılıyor
Dünyaca ünlü Salda Gölü ve çevresinde çalışma yürüten araştırmacılar alanı tarayarak bitki ve hayvan varlığını ortaya koyuyor. İki yıl sürecek çalışmalar, koruma ve kullanıma konusunda yol gösterecek.
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyunun güzelliyle "Türkiye'nin Maldivleri" olarak ünlenen Salda Gölü ve çevresinde başlatılan biyoçeşitlilik araştırması, Bakanlığın koruma-kullanım çalışmalarına kılavuzluk edecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncülüğünde Ocak 2021'de başlatılan "Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Karasal Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi" kapsamında Salda'daki bitki ve hayvan çeşitliliğinin varlığı ortaya konuluyor. Araştırma sonuçları, hangi alanların korumada öncelikli, hangi alanların ise ziyaretçi kullanımına uygun olduğunu belirleyerek karar vericilere sürdürülebilir koruma kullanım dengesini yönetmede yol gösterecek.
ENDEMİK TÜRLER VAR
Yaklaşık 6 aydır süren ve araştırmanın dörtte biri tamamlanan çalışmada 11 sürüngen ve kurbağa türü, 2'si endemik 5 balık türü, 187 kuş türü, 21'i Türkiye'ye, 2'si Salda'ya ait endemik 267 bitki türü, 63 omurgasız, 23 de memeli hayvan türü tespit edildi.
Projenin Bilim Koordinatörü, Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emre Yaprak, araştırmayı çok sayıdaki üniversiteden uzmanla yürüttüklerini söyledi. Yaprak, biyolojik çeşitliliğin yanında alanın beşeri coğrafyası ve hidrojeolojisinin de çalışıldığını aktararak, "Bölgeyi nokta nokta gezerek alandaki bitki ve hayvan varlığını listeliyoruz" dedi. Çalışma iki yıl devam edecek. Yaprak, Salda'nın dünyada nadir görülen alanlardan biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Suda mikroorganizmaların oluşturduğu birtakım özel kayaç yapıları var. Bu kayaçlar dünyada çok nadir bulunuyor. Gölün çevresinde çok nadir görülen bitkiler var. Ayrıca alanı çevreleyen serpantin denilen özel kayaç yapılarının üzerinde dünyanın başka yerinde bulunmayan bitkiler yetişiyor. Gölde yaşayan 5 balık türünden yağ balığı ve dişli sazancık dünyada sadece Salda Gölü'nde bulunuyor. Bunun dışında bitkilerde de yine sadece burada bulunan özel sığırkuyrukları ve geven türleri var."
HALK BİLGİLENDİRİLECEK
Projede Ekolog olarak görev alan Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Nilhan Tuğ da yaptıkları habitat sınıflandırmasının ardından hangi alanlarda korumaya öncelik verilmesi gerektiği, insan girişine ilişkin görüş gibi konularda karar verileceğini söyledi. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Tür Habitat Şube Müdürü Muhsine Mısırlıoğlu da alandaki kısıtlamalar ve kullanım kararlarının iki yıl sürecek biyoçeşitlilik ve su bütçesi araştırmaları tamamlandığında belirleneceğini kaydederek korumanın gerekçelerine ilişkin halkı bilgilendirme çalışmaları da yapılacağını ifade etti.