Hizbullah: İsrail karşılığını görecek

4 binden fazla kişinin yaralandığı saldırının ardından Hizbullah, 'Hain ve cani düşman, bu adaletsiz saldırganlığının cezasını mutlaka alacak.' açıklaması yaptı. Yoav Galant’ın ise saldırıdan önce ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'i aradığı ve operasyon yapacakları bilgisini verdiği bildirildi

Önceki gün İsrail’in yaptığı siber saldırı sonrasında yaklaşık 3 bin kişi yaralandı, 2’si çocuk 12 kişi hayatını kaybetti. Hizbullah dün yaptığı açıklamada "önceki günlerde olduğu gibi bugün de Gazze'yi, halkını ve direnişini desteklemek, Lübnan'ı, halkını ve egemenliğini savunmak için mübarek operasyonlarına devam ettiğini" söyledi.

Açıklamada, "İster Blida ve Majdal Silm'deki güney cephesinde olsun, ister iletişim araçlarının (çağrı cihazı) havaya uçurulmasıyla yapılan hain ve yaygın saldırıda olsun, salı günü hayatını kaybeden onurlu şehitlerin ailelerine en derin rahmetlerini ve en içten taziye duygularını iletir" ifadelerine yer verildi.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas al-Ubeyd, düzenlediği basın toplantısında, açıkladığı ilk rakamlara göre yaralıların çoğunun yüz, göz, el veya karın bölgesinden yaralandığını kaydetti.

‘BU SALDIRI İSRAİLLİLERİ EVLERİNE GERİ GETİRMEZ’

İsrail gazetesi Israel Hayom, saldırı ne kadar önemli olursa olsun bu operasyonun "kuzey sakinlerini evlerine geri getirmeyeceğini ve gerçeği kökten değiştirmeyeceğini" belirtti. İsrail gazetesi şunları ekledi:

"İsrail'in sessizliğine rağmen Hizbullah İsrail'i binlerce çağrı cihazını patlatmakla suçladı ve düşmanın uygun bir karşılık alacağı tehdidinde bulundu."

Gazete "İsrail bir kez daha kendisini Hizbullah'ın cevabını beklerken mi bulacak, ki bu cevap muhtemelen bir noktada gelecektir" diye sordu. Hizbullah, "Hain ve cani düşman, bu adaletsiz saldırganlığının cezasını, hem sayıldığı hem de sayılmadığı yerden mutlaka alacaktır" açıklamasında bulundu.

NYT: TAYVAN’DA ÜRETİLDİ

New York Times'ın (NYT) ABD'li ve diğer yetkililere dayandırdığı haberine göre yeni parti çağrı cihazları Tayvan'da üretildi ve Lübnan'a ithal edildi. Yetkililer, "yeni parti çağrı cihazlarına az miktarda patlayıcı yerleştirildiğini" de sözlerine ekledi. Amerikan CNN kanalı ise kaynaklarından Lübnan'daki çağrı cihazlarını havaya uçurma operasyonunun Mossad ve İsrail ordusu tarafından ortaklaşa yapıldığını öğrendiğini söyledi.

NYT, alınan çağrı cihazlarının 3 binden fazla olduğunu ve bunların Hizbullah tarafından Lübnan'daki üyelerine dağıtıldığını, bir kısmının da İran ve Suriye'deki müttefiklerine ulaştığını belirtti. Reuters ise düzenek sayısının 5 bin olduğunu ve bunlardan 3 binin patlatıldığını belirtti.

ŞİRKETİN BAŞKANI: BİZ ÜRETMEDİK

Reuters'e göre Tayvanlı Gold Apollo şirketinin kurucusu ve başkanı Hsu Ching-kwang, Lübnan'da patlayan çağrı cihazlarının Tayvanlı şirket tarafından üretilmediğini, Avrupa'daki bir şirket tarafından yapıldığını doğruladı. Şirketin kurucusu patlayan cihazların Tayvanlı şirketin ticari markasını kullanma hakkına sahip olan Macar BAC şirketi tarafından yapıldığını açıkladı.

Reuters tarafından incelenen patlayan cihazların fotoğrafları, Gold Apollo tarafından üretilen cihazlarla uyumlu bir tasarım ve etiketler gösterdi. Tayvanlı şirket, A-R 924 modelini üretenin ve satanın BAC olduğunu vurgulayarak, sadece ticari markayı lisansladığını ve bu ürünün tasarımında veya üretiminde hiçbir rolü olmadığını ekledi.

Hsu gazetecilere konuşurken, polis yetkilileri şirkete geldi. Tayvan Ekonomi Bakanlığı, Lübnan'a doğrudan ihracat kaydı bulunmadığını vurgulayarak, cihazların ihraç edildikten sonra değiştirilmiş olabileceğini öne sürdü.

‘KEŞFEDİLME TEHLİKESİYLE PATLATILDI’

ABD hükümetinden kaynaklar Axios'a, İsrail'in patlayıcıların Hizbullah üyeleri tarafından keşfedilebileceği endişesiyle patlatma emri verdiğini söyledi. Yetkililerden biri bunu "kullan ya da yok et" olarak tanımladı. Adı açıklanmayan ABD'li kaynaklara dayandırılan haberde, çağrı cihazlarının patlatılmasının İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkati çekildi.

İsrail yönetiminin son günlerde Hizbullah'ın çağrı cihazlarındaki "gizli operasyonu" fark edebileceğinden kaygı duyduğu öne sürüldü.

ABD'li bir yetkili, Hizbullah'ın çağrı cihazlarındaki "tuzağı" fark edebileceği endişeyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yanı sıra üst düzey askeri ve istihbarat yetkililerinin bu cihazların patlatılmasına karar verdiği iddia edildi.

DAKİKALAR ÖNCE AUSTİN’E BİLGİ VERİLDİ

Haberde, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein'ın 16 Eylül'de İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında Netanyahu'nun ordu ve istihbarat yetkilileriyle Lübnan'daki saldırının düzenlenip düzenlenmemesi konusunda güvenlik istişarelerinde bulunduğu belirtildi.

İsrailli Wallah internet sitesinin aktardığına göre ABD'li bir yetkili, Güvenlik Bakanı Yoav Galant'ın Lübnan'da siber saldırıy başlamadan dakikalar önce ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'i aradığını ve "İsrail'in yakında Lübnan'da bir operasyon yapacağını" söylediğini, ancak hedef ya da operasyonun şekli konusunda ayrıntı vermediğini belirtti.

ABD'li yetkili, "İsrail'in ABD'yi saldırının ayrıntıları konusunda önceden bilgilendirmediğini" sözlerine eklerken, "Gallant ve Austin arasındaki telefon görüşmesinin İsrail'in ABD'yi tamamen şaşırtacağı bir durumu önlemeye yönelik bir girişim olduğu" yorumunda bulundu.

YENİ SALDIRI

Dün de Hizbullah üyelerinin cenaze töreni sırasında telsiz cihazları infilak etti.
Lübnan’da El-Mayadeen'e konuşan güvenlik kaynakları ülke genelinde yeni sınıf mobil telsizlerin bir kez daha hedef alındığını aktardı.

El-Mayadeen muhabiri Bekaa'nın kuzeyindeki çeşitli kasabalarda bir dizi radyo ve batarya için çok sayıda patlama olduğunu bildirdi. Muhabir telsiz cihazlarının patlamasının ardından Bekaa'daki hastanelere çoğu hafif olmak üzere yaralıların ulaştığını belirtti.

El-Mayadeen muhabiri aynı zamanda Lübnan genelinde evlerde ve diğer cihazlarda çok sayıda lityum pilin patladığını doğruladı.

Anadolu Ajansı Ortadoğu Haberleri Müdürü Turgut Alp Boyraz da Lübnan'da bulunduğunu belirterek "20 dakika kadar önce Lübnan’ın farklı noktalarında patlamalar olduğu haberi geldi Bizim bulunduğumuz bu cenaze alanı yakınında da bir patlama oldu, olay yerine koştuk insanların panikle kaçıştıklarını gördük Yeni bir saldırı gibi duruyor." açıklamasını yaptı.

Sonraki Haber