Salgın sağlık sigortalarını da vurdu

Dünyayı etkisi altına alan salgın sağlık sistemini derinden etkiledi. Önümüzdeki yıl sağlık sigortasında beklenen açığın 17 milyar avro olacağı tahmin edilirken, Alman Sağlık Ekonomisi Enstitüsü'nün (IfG) hesaplamalarına göre bu açık, 25 milyar avroyu bulacak

Küresel ekonomik kriz Almanya’daki zorunlu sağlık sigortalarını da etkiledi. Önceki yıllarda üyelerinin aylık primleriyle, masrafları karşılamakta zorlanan sigortaların Kovid-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyonla birlikte açığı daha da büyüdü.

Gelecek yıl 17 milyar avroluk açık olacağı tahmin edilirken, Sağlık Ekonomisi Enstitüsü (IfG) sigortaların açığının 25 milyar avroya ulaşacağını hesapladı. IfG Başkanı Günther Neubauer, aradaki farkın yüksek enflasyon hesaplamalarına dahil etmesinden kaynaklandığını söyledi. Enflasyon aynı zamanda malzeme maliyetleri ve personel fiyatlarını da artırıyor.

ASKERİ OPERASYONUN ETKİLİLERİ DAHİL EDİLMEDİ

Neubauer, Alman basın ajansı Bild’e yaptığı açıklamada, şu ana kadar ki tahmini hesaplamalarda Rusya-Ukrayna askeri operasyonun etkililerinin dahil edilmediğini söyledi.

Neubauer, “Enflasyon, muayenehanelerin ve kliniklerin giderlerini artırıyor. Öte yandan sonbaharda da gelir düştüğü için açık büyüyecek.” ifadelerini kullandı.

DAK Sağlık Sigortası Başkanı Andreas Storm, Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ı harekete geçmeye çağırdı. Storm, “Lauterbach, Federal Maliye Bakanıyla birlikte, 70 milyon sigortalının yaklaşan prim dalgasını nasıl önleyebileceği sorusuna cevap vermelidir.” dedi. 

Storm, yasal fonların finansmanını istikrara kavuşturmak için yasa tasarısını üç aydır beklediğini de aktardı.

ARTIŞ ÖNGÖRÜLMÜŞTÜ

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, daha önce de sağlık sigortalarındaki açığın gündeme gelmesi nedeniyle 2023 yılında sigorta primlerinin artacağını öngörmüştü.  Ancak bunun tamamen önlenemeyeceğini söyledi.

MUHALEFET HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI YAPIYOR

Sol parlamento grubu Eş Başkanı Dietmar Gerhard Bartsch, "Önümüzdeki yıl daha yüksek sağlık sigortası primleri olabilir." dedi.

Bartsch Alman basın ajansı dpa'ya verdiği demeçte, düşük ve normal kazananlar için zor olacağını söyleyerek "Sağlık Bakanı Lauterbach, parayı çok kazananlardan almalı düşük ve normal kazananlar için ayırmalı. Sigorta kamulaşmalı ve sağlık sistemi adil bir şekilde finanse edilmeli” dedi.

CDU/CSU parlamento grubunun sağlık politikası sözcüsü Tino Sorge, "Federal hükümet vatandaşlar için sağlık ve uzun süreli bakım sigortası sağlayacak önlemler almalıdır. Lauterbach, konuyla ilgili bir yasa taslağı sunmalıdır” ifadelerini kullandı.

DGB yönetim kurulu üyesi Anja Piel ise, "Güvenilir sağlık hizmeti için federal hükümetin sağlık sigortası şirketlerinin finansmanına daha fazla katkıda bulunması gerekiyor." dedi. 

ORTALAMA GELİRLİLER FAZLA PRİM ÖDEYECEK

Almanya Sağlık Sigortalar Birliği (GKV) yaşlı ve hasta bakımı sigortasındaki açığın da 7,3 milyar avro olduğunu açıkladı. Kovid-19 nedeniyle 4 milyar avro daha fazla masraf çıktığı ve sigortalı prim gelirlerindeki düşüş nedeniyle 3,3 milyar avro ek açık oluştuğu kaydedildi. Bild gazetesi ortalama gelir sahiplerinin yılda 455 avro ila 537 avro arasında değişen miktardan fazla sigorta primi ödeyeceğini yazdı.

Sonraki Haber