Salgında evden çalışanlar yanıtladı: 3'te 1'i evden çalışmak istemiyor

Prof. Dr. Aşkın Keser'in 'Evde çalışma araştırması'nın verilerine göre çalışanların yüzde 32’si salgın sonrası ‘evde çalışmak istemediklerini’; yüzde 21’i ‘evde çalışmaya devam etmek istediklerini’, yüzde 47’si ise ‘kısmen evde çalışmaya devam etmek istediklerini’ belirtti.

Bursa Uludağ Üniversitesi, Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aşkın Keser'in evde çalışmaya ilişkin araştırmasının ön raporu niteliğindeki ilk verilerine göre katılımcıların yüzde 32’si salgın sonrası “evde çalışmak istemediklerini”; yüzde 21’i “evde çalışmaya devam etmek istediklerini”, yüzde 47’si ise “kısmen evde çalışmaya devam etmek istediklerini” belirtti.

20 Kasım 2020 tarihinde başlamış olup, 20 Aralık 2020 tarihinde sona eren araştırma, Linkedin’de ve diğer sosyal medya hesapları aracılığı toplamda 4020 katılımcı ile yapıldı. Ankete katılımın yüzde 46’sı kadınlardan yüzde 54’ü erkek çalışanlardan oluştu. Katılımcıların yüzde 55’i özel sektör, yüzde 44’ü kamu çalışanlarından oluşurken yüzde 1‘lik grup ise “sivil toplum çalışanları, kendi işinde çalışanlar, sendikada çalışanlar vb. çalışan grubundan” oluştu.

TEMEL SORUN İŞBİRLİĞİ FIRSATLARINI KAYBETMEK

Katılımcıların evde çalışırken yaşadıkları temel sorunlara dair verdikleri cevaplar incelendiğinde ilk sırada iş ortamındaki iletişim ve işbirliği fırsatlarını kaybetmek geldi. Bunu ikinci sırada aile ile birlikte yaşarken çalışmada zorlanmak takip ederken en çok verilen üçüncü cevap artan iş yükü ile boğuşmak oldu. Cevaplar cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde kadınların yüzde 12,9'u; erkeklerin yüzde 17,2'si en temel sorun olarak “aile ile birlikte yaşarken çalışmada zorlanmak” seçeneğini bildirdi. “Artan iş yükü ile boğuşmak” seçeneği kadınların aksine erkekler tarafından daha yüksek düzeyde temel sorun olarak belirtildi. Rapora göre kadınların motive olmada zorlanmayı temel sorun olarak bildirmeleri erkeklere göre daha yüksek. Raporda bu sonucun kadınların evdeki ikili rolleri düşünüldüğünde, iş-aile rollerindeki çatışma ile açıklanabileceği belirtildi.

ÖZEL SEKTÖR DAHA DENEYİMLİ

Araştırmada, çalışılan kuruma göre temel sorunlar açısından pek çok maddede benzer sıralamalar ortaya çıktı. Öne çıkan fark “donanım sorunları yaşamak-yeterli ekipmana sahip olmamak”, “artan iş yükü ile boğuşmak” ve “çalışma için evde uygun bir çalışma ortamına sahip olmamak” seçeneklerinde gözlendi.

Bu sorunların kamuda yüzde 13, özel sektörde yüzde 4,7 düzeyinde ilk sorun olarak dile getirildiği belirtildi. Sonuca göre kamunun, evde çalışmaya özel sektöre göre daha az deneyimli olduğunu söylemenin mümkün olabileceği ifade edildi.

ÖZEL SEKTÖR ARTAN İŞ YÜKÜ İLE BOĞUŞUYOR

“Artan iş yükü ile boğuşmak”, özel sektör çalışanlarınca yüzde 13,6 oranında temel sorun olarak bildirilirken, kamu sektöründe yüzde 7,4 olarak ortaya çıktı. Çalışmada, bu sonucun özel sektörün çalışanlardan beklentisinin daha yüksek olduğu düşüncesini akla getirdiği ifade edildi.

“Çalışma için evde uygun bir çalışma ortamına sahip olmamak”, özel sektör çalışanlarınca yüzde 7 oranında temel sorun olarak bildirilirken, kamu sektörü için bu oran yüzde 4,3 oranında gerçekleşti. Bu sonuca göre çalışanlardan beklentinin özel sektörde daha yüksek olduğu düşüncesinin akla geldiği vurgulandı.

KAMUNUN EVDEN ÇALIŞMA İSTEĞİ DAHA DÜŞÜK

Araştırmaya göre katılımcılar, "salgın sonrası evde çalışmaya devam edip etmeyecekleri" sorusuna yüzde 32 oranında evde çalışmak istemedikleri yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 21’i evde çalışmaya devam edeceğini, yüzde 47’si ise kısmen evde çalışmaya devam edeceğini belirtti. Bu sonuç sanılanın aksine insanların evde çalışma konusunda aşırı bir isteğe sahip olmadığı şeklinde değerlendirildi. Toplam katılımcıların 3'te 1'i salgın sonrası kendilerine tercih hakkı verilse evde çalışmayı arzu etmediklerini dile getirdi.

"Kısmen çalışmaya devam ederim" diyenlerin yüzde 59’unu özel sektörde çalışanlar, yüzde 40’ını kamuda çalışanlar oluşturdu.

"Çalışmaya devam ederim" diyenlerin yüzde 33’ü kamuda çalışanlardan oluşurken, yüzde 66’sı özel sektörde çalışanlardan oluştu.

"Çalışmaya devam etmeyeceğim" diyenlerin, yüzde 58’i kamuda çalışanlardan oluşurken, yüzde 41,6’sı özel sektörde çalışanlardan oluştu.

Veriler ışığında kamuda çalışanların özel sektörde çalışanlara göre salgın sonrası evde çalışma isteğinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre özel sektörde çalışanlar, iş yüklerinin arttığını belirtmelerine rağmen, yine de evde çalışmaya daha istekli görünüyor.

Sonraki Haber