‘Salgının ortasındayız sınav koşulları hafifletilsin’
Sınava katılacak müzisyenler, asıl beklentilerinin kadro açılması yönünde olduğunu belirtiyorlar. Her şeye rağmen sözleşmeli alım kararını sevinçle karşılıyorlar. Sınavın salgın koşullarında tek bir merkezde ve ağır bir programla yapılması eleştiriliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı 4b sözleşmesi ile işe alınacak olan müzisyenler için sınav tarihlerini duyurdu. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurumların sınavları 5-21 Nisan günlerinde, Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin sınavları ise 29 Mart - 13 Nisan günleri arasında yapılacak.
Sınavların tümünün Ankara’da yapılacağı, sınava girmek isteyen sanatçıların eşlikçilerini (piyanist) kendilerinin getirmeleri gerektiği bildirildi. Opera ve Bale sınavları için bir konçertonun iki bölümü ile deşifraj istenirken, senfoni orkestrası sınavlarında norm kadro sınavında istenen programın aynısı şart koşuldu.
Aydınlık’a konuşan sanatçılar, salgın dönemi göz önünde bulundurularak sınav koşullarının biraz kolaylaştırılmasını istediler.
Müzisyenlerin asıl beklentileri, kadro açılması yönünde. Her şeye rağmen sözleşmeli alım kararını sevinçle karşılıyorlar. Görüştüğümüz müzisyenler her şeye rağmen yılmadan çalıştıklarını, tekrar mesleklerine dönmek için umutla çalıştıklarını ve sınavlara hazırlandıklarını belirttiler.
‘ZAMAN DA KISITLI’
Öncelikle bütün sınavların Ankara’da yapılacak olması ve katılımcıların kendi piyanistleri ile gelme zorunluluğu eleştiriliyor. Sınav koşullarının yerine getirilmesinin, salgın döneminde hem maddi açıdan hem de sağlık yönünden zor olduğu belirtiliyor.
İkinci bir zorluk ise sınav programı ile ilgili. Opera sınavlarında bir konçertonun iki bölümü ile deşifraj isteniyor, senfoni sınavlarında ise norm kadro için açılan sınavlarda istenen programın aynısı şart koşuluyor. Yani iki piyano eşlikli eser ile bir etüd ve deşifraj. Katılımcılar, bu kadar kısa süre sonrası için aynı anda açılan sınavlarda iki farklı program hazırlamak, hem seyahat etmek hem de birer gün arayla sınava girmek zorunda kalacaklar . Üstelik kendi piyanistlerini de şehir dışından getiremiyorlarsa başkentte bir piyanist bularak, belki tek prova yapıp sınava girmek zorunda kalacaklar.
Sanatçılar, istenen programın uzun olduğunu, her katılımcıya sınavda verilecek 15 dakikalık sürenin de yetersiz olduğunu vurguluyorlar.
‘TEK BİR SOLO ESER İSTENEBİLİRDİ’
Sınava girecek müzisyenlerden biri şöyle konuştu: “4B sözleşmesi için yapılan sınavlarda, kadro sınavlarındaki gibi uzun bir program yerine, en azından süit gibi tek bir solo eser istenebilirdi. Bunun yanında tek bir şehir yerine, kurumların bulunduğu her şehirde sınav yapılabilirdi. Böylece salgın döneminde katılımcı müzisyenler hem maddi zorluğa girmemiş, hem de hastalık riski azaltılmış olurdu.”
124 MÜZİSYEN ALINACAK
Önümüzdeki sınavlarda 124 müzisyen alımı yapılacak. Kurumlara göre alınacak müzisyen sayıları şöyle:
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü:
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası – 11
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası – 21
Ankara Devlet Çoksesli Müzik Korosu – 8
Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu – 1
Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu – 2
Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu – 1
İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu – 1
İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu – 1
Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu – 1
Devlet Opera ve Balesi
Genel Müdürlüğü:
Ankara Devlet Opera ve Balesi – 10
İstanbul Devlet Opera ve Balesi – 43
İzmir Devlet Opera ve Balesi – 6
Mersin Devlet Opera ve Balesi – 5
Antalya Devlet Opera ve Balesi – 7
Samsun Devlet Opera ve Balesi - 6