Salmonella’nın çikolatalara nasıl bulaşıldığı anlaşıldı
İlk olarak Belçika’daki Kinder çikolata ürünlerinin fabrikasında ortaya çıkan Salmonella virüsünün nasıl bulaştığı ortaya çıktı. Virüsün fabrikaya, Salmonella bulunan hammadde yoluyla girdiği anlaşıldı.
Üretici fabrika Ferrero'nun Fransa'daki Genel Müdürü Nicolas Neykov, sağlık skandalının başlamasından bu yana ilk kez konuştu.
Neykov’un Fransız Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, virüsün Belçika’daki fabrikaya nasıl girdiğini tespit ettiklerini, yapılan incelemede bulaşın fabrikadaki süt yağı tankında bulunan bir filtreden kaynaklandığını belirtti.
Neykov yaptığı açıklamada, “Virüs oraya ya daha önce virüs bulaşmış ham maddeler aracılığıyla ulaştı ya da çalışanlar tarafından bulaştırıldı” ifadelerini kullandı.
‘SON 20 YILIN EN BÜYÜK ÜRÜN GERİ ÇAĞIRMASI’
Çok fazla ürün toplattıklarına dikkati çeken Neykov, bunun, son yirmi yılın en büyük “ürün geri çağırması” olduğunu dile getirdi. Sadece Fransa’da 3 bin tondan fazla Kinder ürünü piyasadan çekildi.
En fazla çikolata satışının yapıldığı Paskalya döneminde firma, cirosunun yüzde 40’ını kaybetti ve yılsonundaki kaybın on milyonlarca avro civarında olacağı tahmin ediliyor.
Tüketicilerin yüzde 60’ının artık bu markaya güven duymadığı belirtiliyor.
Sağlık skandalında, 81’i sadece Fransa’da olmak üzere toplam 151 kişiye Salmonella virüsü bulaştı.
BİNLERCE KİŞİ TAZMİNAT TALEP ETTİ
Ferrero'nun Kinder çikolatalarından bulaşan bakteri, dünya genelinde 151 vakaya yol açarken, firma tonlarca çikolatayı satıştan çekti, büyük maddi kayba uğradı.
Fransa'da yaklaşık 150 bin, Belçika'da ise 10 bin kişi, İtalyan çikolata devinden tazminat talep etti.
Ferrero'nun Belçikalı yetkilileri, tazminat talep edenlerin yüzde 95'ine ödeme yapıldığını açıkladı. 40 dosyanın ise zehirlenme sonrası tıbbi tazminat olduğu, dosyaların inceleme aşamasında olduğu belirtildi.