Acil önlem şart! Samandağ’da 2023’te sulama yapılmayacak

Devlet Su İşleri, Samandağ Pompa İstasyonu’nun depremlerde tamamen yıkıldığını belirterek ilçeye 2023’te sulama hizmeti verilemeyeceğini açıkladı

Devlet Su İşleri (DSİ), Samandağ Pompa İstasyonu’nun depremlerde tamamen yıkıldığını belirterek Samandağ’a 2023’te sulama hizmeti verilemeyeceğini açıkladı. Sulama yapılmaması kararına Vatan Partisi ve Samandağ Ziraat Odasından tepki geldi.

DSİ 6. Bölge Müdürlüğünden Samandağ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne gönderilen yazıda, Samandağ’a 2023 yılında sulama hizmeti verilemeyeceği duyuruldu. Duyuruda, çiftçinin su ihtiyacının yağışlarla karşılanabilecek bitkileri ekmesi tavsiye edildi.

Aydınlık’a açıklamada bulunan Vatan Partisi Samandağ İlçe Başkanı Edip Hadimoğulları ve Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, karara tepki göstererek, “Sorun varsa çözüm bulunmalı. Çiftçi mağdur edilemez. Bu karar kabul edilebilir değil.” şeklinde konuştular

ÇÖZÜM KAMUCU YAKLAŞIM

Vatan Partisi Samandağ İlçe Başkanı Edip Hadimoğulları, devletin kamucu bir yaklaşımla çözüm üretmesi, çiftçiyi böyle zor bir dönemde mağdur etmemesi gerektiğini ifade etti. Hadimoğulları şunları aktardı:

“Bu karar çiftçiyi idam etmektir. Devletimizin çiftçimizi yalnız bırakmayacağını düşünüyoruz. Bu sistemin çürümüşlüğünün bir işaretidir. Kamucu yaklaşım olsa sorunlara hemen çözüm ararsınız. Devlet çiftçisini yalnız bırakmaz. Sorun varsa çözüm de var. Bu karar kesinlikle kabul edilemez.”

‘DEVLET ACİZ GÖSTERİLEMEZ’

Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, DSİ’nin soruna 5-6 günlük bir çalışmayla çözüm üretebileceğini belirterek şunları söyledi:

“Önlemi alın demek olacak iş değil. Bu açıklama kabul edilemez. Bölge Müdürünün inisiyatifi olduğunu düşünüyorum. Talihsiz bir açıklama. Türkiye Cumhuriyeti Devleti böyle aciz gösterilemez. Daha önce Karaçay Barajı’ndan yeni bir sulama kanalı oluşturulması yönünde talepte bulunmuştuk. 5-6 günlük bir çalışmayla 20 kilometrelik sulama hattı çekilebilir. DSİ’nin bunu yapacak gücü ve imkânı var. Bu basit bir şey. O zaman bu talebimiz dinlenilmedi. Şimdi de bu oldu. Depremin ardından üretime devam etmemiz gerekiyor derken böyle bir kararı kabul etmek mümkün değil.

“Yağışlarla karşılanabilecek bitkiler ekilsin deniyor. Yağış olmazsa ne yapacağız? Çiftçi ne üretecek? Ne yiyecek? Sulamaya ihtiyacı şarttır. DSİ, dekar başı 800 lira su parası alıyor. Bu fahiş bir fiyat. Zaten bu paraları alarak çiftçiyi mağdur ettiniz. Burada art niyet görüyoruz.”

‘YENİLEME ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI’

Öte yandan bölgede görevlendirilen OHAL Valisi ve Samandağ Kaymakamı’nın da kararı doğru bulmadığı öğrenildi. Samandağ muhtarları da karara tepki göstererek itiraz ettiklerini belirttiler.

DSİ Genel Müdürlüğü kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre ise çiftçilerin mağdur edilmemesi için ivedilikle çalışmalara başlanıldığı ve tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak maksadıyla pompa istasyonlarının yenilemesi için ihale sürecinin başlatıldığı öğrenildi.

Kaynaklar ayrıca, kısa vadede üretimin sekteye uğramaması adına da başka noktalarda yer alan pompaların, Samandağ'da hasar gören pompaların yerine yerleştirilmesi için çalışmalara başlanıldığını belirtti.

‘TESİS TAMAMEN YIKILDI’

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü İşletme ve Bakım Şube Müdürlüğünden gönderilen Hatay Valiliğine gönderilen yazıda, 2023 yılında sulama hizmeti verilemeyeceği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “06.02.2023 ve devamında meydana gelen depremler neticesinde, Bölge Müdürlüğümüz görev sahası içerisinde yer alan, Samandağ Pompaj Sulaması Tesislerinde 17.02.2023 tarihinde gerekli kontroller yapılmıştır. Buna göre; Samandağ Pompa İstasyonunun tamamen yıkılarak kullanılamaz halde, sulama tesislerinde ise çok sayıda kanalet hattının büyük oranda hasar görmesi sebebiyle su iletemez durumda olduğu tespit edilmiştir. “Bölge Müdürlüğümüz ilgili birimlerince hasar tespit, onarım ve yenileme çalışmaları hızla devam etmektedir. Ancak, sın değerlendirmelere göre; 2023 yılında Samandağ Sulama Tesislerinden sulama yapılamayacağı öngörülmektedir. Bu sebeple; “2023 yılı sulama sezonunda tesislerimizden sulama hizmeti verilemeyecektir. “Bu nedenle, sulama sezonunda yaşanacak su sıkıntısı ile ilgili çiftçilere ve diğer ilgili kurumlara gerekli duyuruların yapılması, “Samandağ Pompaj Sulaması ekim alanının yüzde 60’ını oluşturan fidan, sebze, yeşillik ve mısır bitkilerinin ekilmesi halinde; tesislerimizden su verilemeyeceğinden, Yöre çiftçilerinin, su ihtiyacının yağışlarla karşılanabilecek bitkilerin ekimine teşvik edilmesi konusunda çiftçilerin ve ilgili kurumların gerekli tedbirleri alması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.”

ÜRÜNLERİ ALMA SÖZÜ TUTULMADI

Hatay Valiliği, afetin ardından İl Tarım Müdürlüğüyle ortak yaptığı toplantıda Ziraat Odalarına, çiftçinin mağdur olmaması için ürünlerin alınacağı sözünü vermişti. Toplantının üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen Valiliğin sözünü yerine getirmediği öğrenildi. Ürünleri elinde kalan çiftçiler, ilerleyen dönemde ekmeyi planladıkları ürünlerin aynı şekilde ellerinde kalmasından ve zarar etmekten endişe duyduklarını belirttiler.

Sonraki Haber