Samanyolu'nun kalbi görüntülendi: Evrenin kökenlerine bir yolculuk...
James Webb Uzay Teleskobu gözlerini, Samanyolu galaksisinin derinliklerine çevirdi. Bilim insanları, bu kaotik bölgenin bilinmeyen özelliklerini ve gizemlerini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Bu gelişme, erken evren hakkında daha fazla ayrıntıyı çözebilmemize yardımcı olacak.
NASA, uzay teleskobunun insan gözüne görünmeyen kızılötesi ışıkları gözlemleme yeteneği sayesinde yakalanan yeni görüntüde daha önce görülmemiş ayrıntılar keşfetti. Astronomlar, James Webb'i Samanyolu galaksisinin merkezinde yer alan süper kütleli kara delik Sagittarius A'ya yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan aktif yıldız oluşumu bölgesi Sagittarius C'yi gözlemlemek için kullandı.
'EVRENİN KÖKENLERİNİ KAVRAYACAĞIZ'
Gözlemin araştırmacılarından, Virginia Üniversitesi Öğretim Üyesi Samuel Crowe, konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı: "Webb'den gelen görüntü şaşırtıcı fakat ondan elde edeceğimiz bilgiler daha da şaşırtıcı olacak." Crowe, "Büyük yıldızlar, nükleer çekirdeklerinde ağır elementler üreten fabrikalardır, bu nedenle onları daha iyi anlamak, evrenin büyük bir kısmının kökenlerini kavramak gibidir." bilgisini verdi.
Daha önce bu bölge hakkında James Webb Uzay Teleskobu'nunki kadar hassas ve yüksek çözünürlükte veri elde edememiş olduklarını belirten Crowe, “işte bu yüzden burada birçok özelliği ilk kez görüyoruz. Webb, inanılmaz ayrıntılar ortaya koyuyor. Burada olan biteni ne kadar iyi çözebilirsek evrenin kökenleri hakkındaki bilgimizde o kadar artacaktır.” dedi.
'DAHA YENİ BAŞLIYORUZ'
Görüntüde tahmini olarak boyut ve yaş açısından farklılık gösteren 500 bin yıldızın görülebildiği belirtildi. Ayrıca aralarında, yıldıza dönüşmekte olan yoğun toz ve gaz kütlesine sahip önyıldızlardan oluşan bir küme de bulunuyor. Bu kümenin merkezinde ise Güneş'ten 30 kat daha fazla kütleye sahip olan dev bir önyıldız var.
Gözlemlerin baş araştırmacısı Virginia Üniversitesi'nden Jonathan Tan, "Galaktik merkez, Samanyolu galaksisinin en aşırı koşullara sahip ortamıdır. Yıldız oluşumu teorilerinin en keskince test edilebileceği yer burasıdır.” ifadesini kullandı.
Araştırmacıların ortak görüşüne göre James Webb Uzay Teleskobu, bize bu “aşırılıklarla dolu ortama ilişkin tonlarca veri" sağladı ve bilim insanlarına bakılırsa “daha yeni başlıyoruz."