Şampiyonluk nabzını Trabzon'da tuttuk

Şampiyonluk yolunda zirvede yapayalnız olan ve kupanın bir ucundan tutan Trabzonspor'da taraftar oldukça heyecanlı... Biz de Aydınlık olarak Trabzon'da buram buram kokan şampiyonluk havasını kokladık ve bu heyecana ortak olduk

Trabzonspor, şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyor. Yaptığımız sohbetlerde ve gezilerde Trabzonspor’un olası şampiyonluğunu konuştuk, Trabzon şehrinin duygularını, şehrin atmosferini gözlemledik. Trabzon’da hakim olan tek cümle var bu aralar: “İlk defa şampiyonluk 81 ilde kutlanacak”. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, 37 yıllık gazeteci Yenişafak Trabzon muhabiri Ali Kemal Yazıcı ve konuştuğumuz taraftarlar o duyguları Aydınlık’a anlattı.

İki günlük bir program için Trabzon’daydık. Trabzon’da her yer bordo-mavi bayraklarla donatılmış. Hem esnaf, hem belediye başkanları şehrin takımına astıkları bayraklar ve pankartlarla destek veriyor. Ligde en yakın rakibi Konyaspor’a 17 puan fark atılmış, 3 büyükler ilk 3’te bile yok. Sorduk “Her sene böyle midir”, aldığımız yanıt “Hayır. Bu sene şampiyonluğun gelmesi nedeniyle bu kadar destek var” oldu. Tam da Antalyaspor’la oynanan Türkiye Kupası maçına denk geldik. Maç sonrasında yüzler gülmeye devam etti Trabzon’da. Biz de konakladığımız Akçaabat’ta maç dönüşündeki taraftarlarla ayaküstü sohbet ettik.

‘ŞEHİR TEK VÜCUT OLDU’

Talha Tilki

Talha Tilki, Trabzon’da üniversite okuyan bir Trabzonspor taraftarı. Tilki, şehrin tek vücut olduğunu, herkesin şampiyonluğa inandığını vurguladı. Mutluluğu sesine de yansıyan Tilki şunları söyledi: “Şehir adeta tek vücut oldu kenetlendi. Herkes inandı şampiyonluğa. 2-3 aydan beri herkes şampiyonluktan başka bir ihtimali düşünmüyor. Eski travmalarını unuttu şehir, tek hedefe odaklandı. Hatta çift kupaya odaklandı takım. 3-4 hafta sonra şampiyonluğu garantileyeceğini düşünüyorum. Hocamıza yönetimimize teşekkür ediyoruz. Bizi çok mutlu ettiler. Taraftarla aralarını çok iyi tuttular. Uzun zamandan sonra yönetim ve hoca taraftarı bu kadar iyi anladı. Hocamızın istediği bütün transferleri yaptı. Bir dediğini iki etmedi. Taraftarımız da hiç yalnız bırakmadı takımımızı. Mutluyuz uzun yıllardan sonra hasret sona erecek. Şu anda şehirde konuşulan tek şey nasıl kutlama yapacağımız. Geçen sezon devre arasında başladı planlamalar. Parça parça gidildi. Sezon başında da bütün transferlerimiz bitti ve kampa yetişti. Planlı programlı düzenin meyvelerini yiyoruz şu anda.”

Talha Tilki, Abdullah Avcı’nın yıllardır bilinen oyun sistemini değiştirdiğine de dikkat çekiyor: “Abdullah Avcı Beşiktaş’ta kendini güncellemedi, hep aynı şeye taktı ama Trabzonspor’da biraz daha rasyonel düşünmeye başladı. Daha hücum ağırlıklı. Şehir ne istediyse onu yapmaya çalıştı. Hocamız başarılı. Biz de şehrimizden beklenmedik bir şekilde ona çok sabır gösterdik.”

‘BAŞKAN BİLE HAYAL EDEMİYORDUR’

Maç çıkışı birlikte maçtan gelen 2 genç taraftarla da konuştuk. İsimlerini vermek istemeyen taraftarlar, akşam kafalarını yastığa koyduklarında rahat bir şekilde uyuduklarını söylediler.

Trabzon’da herkesin mutlu olduğunu belirten taraftarlar da şehrin gündemindeki en önemli sorunun şampiyonluğun nerede nasıl kutlanacağı olduğunu vurguladı. Genç taraftarlar şunları söyledi:“Sokakta herkes mutlu. Rahat bir şekilde kafalarını yastığa koyup uyuyacaklar. Türkiye Kupası’ydı bu akşam. Ama şampiyonluk ayrı bir şey. Şu an herkesin kafası rahat. Herkesin planladığı şu: 3-4 hafta sonra biz şampiyonluğu nasıl kutlayacağız? Biz nasıl kutlayacağız hiç bilmiyoruz. Şu an hayal edemiyorum. Şehir de hayal edemiyor. Başkana da sor, başkan da hayal edemiyordur.

‘SADECE BİR ŞAMPİYONLUK OLMAYACAK’

Ali Kemal Yazıcı

30 yılı aşkın süredir Trabzon’da gazetecilik yapan Yenişafak Muhabiri Ali Kemal Yazıcı’yla da konuştuk. Trabzonsporluluğun genetik miras olduğunu vurgulayan Yazıcı, gelecek şampiyonluğun şampiyonluktan çok öte anlamlar taşıdığını belirtti. Yazıcı şöyle konuştu:

“Şu anda sadece Trabzon’daki Trabzonlular değil, şehir dışındaki Trabzonsporlular da çok mutlu. Dedesi Trabzonspor’un şampiyonluğunu gören torunlar, şampiyonluğu görebilmek için 37 yıl beklemiş. Trabzonsporluluk bir genetik miras. Altay, Göztepe, Bursa, Eskişehir gibi kulüpler şampiyon olmasına rağmen bu geleneği sürdürememiş. Türkiye sınırları dışındaki Trabzonsporlular da bu özlemle yanıp tutuşuyor. Bu sadece bir şampiyonluk olmayacak. Bu insanların özgüvenini yükseltmek ve kendi değerleriyle birlikte barışık yaşaması adına da çok büyük bir önem taşıyor. Bu zamana kadar ezilmiş, üzülmüş, bir çok şeyleriyle mahkum edilmiş bir şehirden bahsediyoruz. Hrant Dink cinayeti, Rahip Santoro cinayeti vs. bu şehrin üzerine oynanan büyük oyunlarken, bugün Trabzonspor bu şampiyonlukla bütün bu olumsuzları kendi üzerinden soyutlacak. Bu tarihe imza atmak sadece bir takımın şampiyonluğu olmayacak. Bir ilin bir bölgenin de makus talihini değiştirecek diye düşünüyorum.”

‘ŞAMPİYONLUK İLK DEFA 81 İLDE KUTLANACAK’

“Bugün Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray’da var olan futbolcuya dayalı düzeni terk edip teknik adama dayalı düzeni kurduğu için Trabzonspor bu noktada. Artık Trabzonspor futbol takımının tek hakimi teknik direktör Abdullah Avcı. Trabzonspor bugün 17 puan önde şampiyonluğa koşuyorsa bu sadece Avcı’nın başarısı değil. Topyekun camianın bütünlüğünü sağlayarak sahaya yansıttığı bir değer. Cuma günü maç oynayan futbolcunun cumartesi günü primi yatıyor. Eğer siz futbolcu topluluğunu mutlu bir şekilde sahaya sürüyorsanız sonuç kaçınılmazdır. Sadece 3 direğin arasından topu geçirmek değil olay. Bugün yabancı futbolcuların bile oynadığı zaman mutlu olduğu, oynamadığı zaman t­­­akıma dışarıdan moral motivasyon aşıladığı bir Trabzonspor izliyoruz. Trabzonspor’un başarısı taraftarıyla yönetimiyle teknik adamıyla yerel medyasıyla o bütünlüğü sağlamış. Türkiye’de ilk defa bir şampiyonluk 81 ilin tamamında kutlanacak.”

‘İSTANBUL’A KARŞI ANADOLU BAŞKALDIRISI’

Murat Zorluoğlu

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile Trabzonspor’u Kadın Yaşam ve İstihdam Merkezi inşaatında çaylarımızı yudumlarken konuştuk. Trabzonspor’un ilklerin takımı olduğunu vurgulayan Başkan Zorluoğlu, şampiyonlukları bulunan diğer Anadolu takımlarıyla aralarındaki farkları da anlattı. Zorluoğlu Trabzonspor’u şu sözlerle anlattı: “İlklerin takımı Trabzonspor. İlk kez Trabzonspor İstanbul dışında şampiyon olan şehir. Böyle büyük bir başarıyı arka arkaya gerçekleştirmiş bir şehir. Burada çok eskiden ta Osmanlı döneminden itibaren gelen bir futbol merakı var. Kulüplerin kurulma tarihleri çok eski. Bu şampiyonluklarla beraber taçlanınca bir de böyle Anadolu ihtilali gibi sosyal tabanı da ortaya çıkıyor. Sadece Trabzon’da değildir Trabzonspor taraftarları. 70’li yıllardan itibaren Anadolu’nun birçok şehrinde diğer İstanbul takımları kadar Trabzonspor taraftarlarını da bulursunuz. Ben Elazığ’da valiyken 2015’te Arıcak ilçesinde bir yerde caddede gezerken Arıcak Trabzonsporlular Derneği’ni gördüm. Gittim baktım her taraf bordo mavi. Formaları giyip maç izleyen adamlar. Anadolu’nun birçok şehrinde bunu görürsünüz. Bunun en önemli sebeplerinden birisi ‘İstanbul’a karşı Anadolu başkaldırısı’ ve bunun başarılması.

‘BURSA DA ŞAMPİYON OLDU AMA...’

Bursaspor’un şampiyonluğunun daha farklı olduğunu belirten Zorluoğlu,“Bursaspor da şampiyon oldu ama aynı şey değil. Bunun sürdürülebilir olması, her yıl şampiyonluğa oynayacak iddiayla bir takımla, seyirciyle, yönetimle, şehirle devam etmeniz ayrı bir şey. Kulüp olarak büyüklüğünüzü ortaya koyup devam ettirmeniz önemli”dedi.

'KUTLAMA SÜRECİ BAŞLADI'

Başkan Zorluoğlu’na Trabzon şehrinin merak ettiği şampiyonluğun nasıl kutlanacağı da sorduk. Zorluoğlu şampiyonluğun daha şimdiden kutlanmaya başlandığını, yaz boyunca da farklı illerde devam edeceğini belirtti. Zorluoğlu şöyle konuştu:

“Şampiyonluğu kutlama süreci başladı zaten. Her maç öncesinde gerek stadın önünde Trabzon meydanında kemençeli horonlu etkinliklerimizi yapıyoruz. Bu geçen sezonlardan farklı olarak bir kereye mahsus kutlanacak bir şampiyonluk olmayacak. Şimdiden başladı, yaz boyu bunu çok farklı etkinliklerle kutlayacağız. 40 gün 40 geceden daha uzun olacak. Dinlene dinlene kutlayacağız. Belediyenin bütün etkinliklerinde Trabzonspor ana tema olacak. Şampiyonluk kutlamasıyla ilgili Trabzonspor kulübümüzle istişare halindeyiz. Elimizden geldiğince onları destekleyeceğiz. İstanbul’da da, başka yerlerde de kutlama programları dizayn edilecek. Ama bunlar henüz netleşmedi, fikir olarak tartışma aşamasındayız. Yeterki şampiyon olalım. Trabzon’un insanları çok güzel kutlamalar yapabiliyorlar. Biz hiç devrede olmasak bile kendi kendine bu şehir bu işi kutlar.”

Sonraki Haber