Amazonlar'ın kenti Samsun'da gezilecek yerler... Dünyanın en güzel kanyon manzaralarından biri de burada!

Amazonlar'ın kenti, Mili Mücadele'nin başladığı ulu şehir Samsun'da gezilecek yerleri derledik. Üstelik Türkiye'nin 2. en büyük kanyonu, dünyanın en güzel kanyon manzaralarından biri de burada!

Amazon Köyü

Milattan önce 3 bin ila 2 bin yılları arasında, kentler-devletler kurup anaerkil bir şekilde hayatlarını sürdüren Amazonlar bir dönem Terme'de de yaşamışlardır. Onların anısına İlkadım Batıpark içerisinde bir Amazon Köyü oluşturulmuş ve bu yürekli, mert, savaşçı kadınların günlük yaşamını yansıtan balmumu heykelleri yerleştirilerek ziyaret açılmıştır. Amazonlar'ın kenti Samsun'da gezilecek yerler arasında başta gelir.

Amazon Köyü nerede? Konum için tıklayınız: Amazon Köyü

Bandırma Vapuru Müzesi

Milli Mücadele'nin başlamasında önemli bir rolü olan Bandırma Gemisi, 1878 yılında Glasgov'da "Trocadero" ismiyle inşa edilmiş ve sorasında Kymi adıyla uzun yıllar yük taşımıştır. 12 Aralık 1891 yılında batan gemi çıkarılarak onarılmış ve aynı yıl içinde yeniden yüzdürülmüştür.

1894 yılında o zamanki Deniz Yolları İşletmesi anlamına gelen İdare-i Mahsusa'ya nakledilen gemi bu tarihten itibaren "Panderma" adıyla Osmanlı denizlerinde yük ve yolcu taşımaya başlamıştır. 28 Ekim 1910 tarihinde İdare-i Mahsusa adı "Osmanlı Seyrüsefain İdaresi" (Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin adı "Bandırma" olarak değiştirilmiş ve posta vapuru haline getirilmiştir.

19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun'a getirdikten sonra yine posta hizmetlerine devam etmiş ve 1924 yılında "Türkiye Seyrüsefain İdaresi" tarafından hizmet dışı bırakılmıştır. 1925 yılında İlhami Söke'ye satılan gemi aynı şahıs tarafından 4 ay içinde Haliç'te sökülmüştür. Geminin orijinal çizimleri referans alınarak yeniden yapılmış ve 07 Şubat 2005 tarihinde Bandırma Vapuru'nun kullanım hakkı ve işletmesini devralan Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından müze haline dönüştürülerek 19 Mayıs 2006 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Müze tefriş ve yatak odası, sergi salonu, kaptan köşkü, kaptan kamarası ve mutfak olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır. Tefriş salonunda aralarında Mustafa Kemal de olmak üzere beş balmumu heykel ile 1870'li yıllarda imal edilen gemici saati, telefon, yangın tüpü, ölçüm saati gibi eşyalar yer almaktadır. Mustafa Kemal'in yatak odası olarak dizayn edilen odada yine Mustafa Kemal'e ait orijinal bir radyo yer almaktadır.

Sergi salonuna vapurun her tarafından giriş ve çıkış yapmak mümkün olup yenileme çalışması öncesi ambar olarak kullanılmaktaydı. Salonda vapurun orijinal çizimleri ve tarihçesi, Mustafa Kemal'e ait koleksiyon fotoğrafları, Mustafa Kemal'e ait orijinal beylik silahı, yine Mustafa Kemal'in el yazısıyla yazdığı kongre kararnamelerinden nüshalar sergilenmektedir. Ayrıca sinevizyon gösterimi yapılmasını sağlayan sistem ve oturma grupları da yer almaktadır.

Kaptan köşkünde vapurun kaptanı İsmail Hakkı Durusu'yu temsilen bir balmumu heykel ve 1887 yılına ait denge pusulası yer almaktadır. Kaptan kamarasında ise özel eşyalar yer almamaktadır. Vapurun son bölümü olan mutfakta ise kömür sobası yer almaktadır.

Şahinkaya Kanyonu

Vezirköprü Kanyonu olarak da anılan Şahinkaya Kanyonu, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yer alan bir kanyondur. Altınkaya Barajı'nın en derin noktasını oluşturan ve Ulubey Kanyonu'nun ardından Türkiye'nin 2. büyük kanyonu olan Şahinkaya Kanyonu yaklaşık 1500 metre uzunluğunda 324 metre yüksekliğinde olup 2012 yılında ulusal turizm bölgesi ilan edilmiş ve 2015'te de tabiat parkı yapılmıştır. Tekne ile gezinti yapılabilen kanyon aynı zamanda Türkiye'nin ilk ekstrem sporlar festivali olan Falcon Fest'e ev sahipliği yapmaktadır. Eşsiz güzelliği ile Şahinkaya Kanyonu, dünyanın en güzel kanyon manzalarından biri konumundadır.

Zirveye gitmeyi düşünenler mutlaka araba veya yerel işletmelerin taksilerini kullanabilir. Ancak yaklaşık 30 dakika boyunca tırmanmak gerekir, belli bir yerden sonra da yürüyerek devam edilmelidir.

Zirve tırmanışı yorucu olacağı için yanınızda mutlaka su ve kuruyemiş, muz gibi enerji verecek şeyler götürmeyi ihmal etmeyin. Kanyonun zirvesine çıkınca dünyanın en güzel kanyon manzaralarından biri olan Şahinkaya Kanyonu'nun eşsiz güzelliğini göreceksiniz!

Şahinkaya Kanyonu zirvesinin konumu için tıklayınız: Şahinkaya Kanyonu

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

fotoğraf: Güniz Gürer

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi; Samsun'da kurulu, Samsun ve çevresinde ele geçen Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Hellenistik, Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait eserlerin sergilendiği bir müzedir. Şehir merkezinde, Samsun Valiliği yakınında bulunmaktadır.

Konumu için tıklayınız: Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun Teleferik

2005 yılında faaliyete başlayan ve Batıpark ile Baruthane Tümülüsleri-Amisos Restoranı arasında hizmet veren teleferik hattı, 323 metre uzunluğundadır. Karadeniz Bölgesi‘nde bir ilk olan Samsun'daki teleferik hizmeti kültür turizmine önemli katkı sağlamaktadır.

Çalışma saatleri hafta içi: 09:00 – 21:00'dır.

Konumu için tıklayınız: Samsun Teleferik


Havza Atatürk Evi Müzesi

Havza Atatürk Evi Müzesi tarihi önemi, 25 Mayıs - 13 Haziran 1919 tarihleri arasında Mustafa Kemal Paşa'nın 9. Ordu Müfettişliği sırasında binayı ordu karargâhı olarak kullanmış olmasından gelir. Milli Mücadele'nin ilk karargâhı sayılır.

Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Samsun'dan Havza'ya geçme kararı üzerine Havza Kaymakamı Fahri Bey, Ali Baba'nın Mesudiye Oteli'nin içindeki müşterileri boşalttırarak bir ay süre ile kiralamış; Mustafa Kemal ve beraberindekilere tahsis etmişti. Cadde üzerinde bulunan kerpiç bina zemin kat üzeri iki katlıdır. Birinci katta 4, ikinci katta 5 oda bulunmaktadır. Tavan ve tabanı ahşap olan bina kırma çatı ile örtülüdür. Otelin birinci katında kuzeybatı ve kuzeydoğu yönünde bulunan karşılıklı iki odadan biri "Çalışma odası" diğeri "Yatak odası" olarak paşa için hazırlanmış, maiyetindeki askeri ve sivil memurların bir bölümü otelin üst katında bulunan odalara yerleştirilirken bir bölümü de Havza’nın ileri gelenlerine ait konaklarda ağırlanmışlardır.

Bu yapıda gerçekleştirilen görüşmelerden en önemlileri Mustafa Kemal'in Semyon Budyonni başkanlığındaki Sovyet heyeti ile yaptığı görüşme ve Giresunlu Topal Osman Ağa ile görüşmesidir.

Haftanın her günü (Kış aylarında 08:00-17:00, Yaz aylarında 09:00-18:00 saatleri arasında) ziyarete açıktır.

Havza Atatürk Evi Müzesi konumu için tıklayınız: Havza Atatürk Evi Müzesi


Amisos Tepesi

Amisos Tepesi Samsun-Sinop karayolu üzerinde şehir merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. Eski adıyla Baruthane Tepesi, MÖ 3. yüzyıla tarihlenen ve 28 Kasım 1995 tarihinde keşfedilen sit alanıdır.Tümülüslerdeki mezar odaları korumaya alınmadan önce defineciler tarafından keşfedilmiş ve soyulmuştur. Bu nedenle mezar yapılarının bazı kısımları hasarlı durumdadır.

2004-2005 yıllarında yapılan kazılarda tümülüsün Helenistik döneme ait olduğu saptanmış ve Pontus Krallığı'nın üst düzey yönetici ailelerinden birine ait olduğu düşünülen bir mezar yapısı olduğu tespit edilmiştir. Mezar odalarında yapılan kurtarma kazılarında Amisos Hazinesi adı verilen bir takım gömütler de bulunmuştur ve bu buluntular günümüzde Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergilenmektedir.

2008 yılında tamamlanan çalışmalar sonrasında turizme hizmet edecek şekilde yeniden düzenlen tümülüslere Amisos Tepesi adı verilmiş ve mezar odaları ziyaretçilere açılmıştır.

Amisos Tepesi haftanın her günü 09:00-22:00 saatleri arasında hizmete açıktır.

Amisos Tepesi konumu için: Amisos Tepesi


Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası, Türkiye’nin en büyük deltalarından birisidir. Kızılırmak Deltası Samsun’a 30 km mesafede bir doğa cennetidir.

Delta’da bulunan su basar ormanları (Galeriç) ilkbahar da tabanı tamamen suyla kaplanan yaprak döken ormanlardır. Kızılırmak Deltası UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesine girmiştir.

Kızılırmak Deltası, Kızılırmak nehrinin taşıdığı alüvyonlar ile oluşan, ülkemizdeki en büyük deltalardan biridir. Samsun'un Bafra, Engiz ve Alaçam ilçe sınırları içerisinde Samsun'da gezilecek yerler kapsamındadır. Giriş ücretsizdir.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti konumu için tıklayınız: Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti


Çağlayan Şelalesi

Çağlayan köyünde bulunan Çağlayan Şelalesi, adından da anlaşılacağı gibi dere yatağına kurulu olup, köyde çok sayıda şelale vardır. İlçeye uzaklığı 7 km’dir.
Şelalelerin en önemli özelliklerinden biri çok büyük aşındırma gücüne sahip olmalarıdır. Aşınmanın hızı, suyun düşme yüksekliğine, düşen suyun hacmine, aşağıya taşıdığı aşındırıcı maddelerin yapısına göre değişir.

Çağlayan köyünde bulunan şelale adından da anlaşılacağı gibi dere yatağına kurulu olup, köyde çok sayıda şelale vardır. İlçeye uzaklığı 7 km’dir. Şelalelerin en önemli özelliklerinden biri çok büyük aşındırma gücüne sahip olmalarıdır. Aşınmanın hızı, suyun düşme yüksekliğine, düşen suyun hacmine, aşağıya taşıdığı aşındırıcı maddelerin yapısına göre değişir.

Çoğu zaman şelalelerin düşme hattı aşınarak, akarsu kaynağına doğru geriye kayar. Bazen de aşındırmanın yönü aşağıya yöneliktir. Böylece suların düştüğü ağız bölümü aşınarak daha yumuşak bir eğim kazanır. Şelaleler suyun döküldüğü yerde geniş ve derin çukurlar meydana getirir. Bazı durumlarda bu çukurların derinliği düşme yüksekliği kadar olabilir.

Çağlayan Şelalesi konumu için tıklayınız: Çağlayan Şelalesi


Sevgi Gölü

Sevgi Gölü, Samsun İlkadım ilçesinde bulunmaktadır. Yapılan düzenlemeyle eşsiz bir görüntüye sahip göl görülmeye değer bir yerdir. Göl alanı yapay bir şekilde oluşturularak denizle kara arasında kalan muhteşem bir yere sahiptir. Şehrin Doğu Karadeniz çıkışında yer alan bölgeye gidişler için özel araç otoparkları haricinde önünden geçen dolmuş ve minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sevgi Gölü konumu için tıklayınız: Sevgi Gölü


Onur Anıtı

Onur Anıtı, Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan ve şehrin simgesi hâline gelen anıttır. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı noktaya dikilen anıt Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan bu anı simgelemektedir.

Anıtın heykeli Samsun Valisi Kâzım Paşa tarafından Samsun halkı adına Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e 1927 yılında sipariş edilmiş, aynı yıl 19 Mayıs günü kaidenin resmi temel atma töreni yapılmıştır. 1928 yılında Viyana'da başlayan heykelin yapım süreci 1931 yılında sonlanmış ve heykel kaidesine 29 Ekim 1931 tarihinde dikilmiştir. 15 Ocak 1932 tarihinde anıtın resmî açılışı yapılarak cumhuriyet tarihinin on üçüncü anıtı, Heinrich Krippel'in ise Türkiye'deki dördüncü anıt çalışması olmuştur.

Onur Anıtı konumu için tıklayınız: Onur Anıtı


Gazi Müzesi

Samsun Gazi Müzesi olarak hizmet veren bina, 1902 yılında Jean İonnis Mantika tarafından 509 metre kare alan üzerine, altında dört mağazası bulunan otel olarak inşa edilmiştir.
Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü sabahı saat 8’de çalışma arkadaşlarıyla birlikte Samsun’a çıktığında kaldığı ilk yer burasıdır. Otelin adı zamanla Mıntıka Palas Oteli’ne dönüşmüştür.

O tarihte kullanılmayan ve dolayısıyla içi boş olan bina Mutasarrıf Ethem Bey ve Muhasebe-i Hususiye Müdürü Osman (Atlı) Bey tarafından Askeri Hastaneden karyola, komşulardan yatak ve yorgan, daireden masa, sandalye, yazı takımı gibi eşyalar getirtilerek Ulu Önder’in hizmetine sunulmuştur. Samsun’a eşi Latife Hanım’la ikinci gelişlerinde (20-24 Eylül 1924) Şahinzade Remzi Bey’in evinde konuk olmuşlardır.


12 Haziran 1926 yılında İstanbul’a vapurla hareket eden bir heyet ile de Atatürk’e Mıntıka Palas Oteli’nin anahtarı,19 Mayıs 1919’un anısı olarak teslim edilir. Samsun’a üçüncü (16-18 Eylül 1928) ve dördüncü (22-26 Kasım 1930) gelişlerinde Samsun halkı tarafından kendisine armağan edilen bu binada kalır.

Tapuya Mustafa Kemal Atatürk adına kaydedilen bu bina 1939 yılından itibaren Müze olarak değerlendirilmek üzere Samsun Belediyesi bünyesine katılmış, 1997 tarihinden itibaren de Kültür Bakanlığına devredilmiştir. Ankara Anıtkabir Müzesi’nden getirilen Atatürk’e ait 105 parça eserin teşhir ve tanzimi yapıldıktan sonra 1 Temmuz 1968’de fuar ile birlikte ziyarete açılmıştır.

08.30-16.30 saatleri arasında her gün ziyarete açıktır. Gazi Müzesi ücretsizdir.

Gazi Müzesi konumu için tıklayınız: Gazi Müzesi


Samsun Kent Müzesi

Samsun Kent Müzesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan bir müze. 12 Şubat 2013 tarihinde ziyaretçilere açılan müzede Samsun'un sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısına ilişkin bilgilerin ve malzemelerin sergilenmektedir.

Haftanın her günü ziyaretçilere açıktır. Pazartesi günleri 12.00 ile 17.00 saatleri arasında hizmet verirken haftanın diğer günleri 08.00 ile 16.30 arasında hizmet vermektedir.

Samsun Kent Müzesi konumu için tıklayınız: Samsun Kent Müzesi


Tekkeköy Mağaraları

Arkeoloji vadisi İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi Tekkeköy Mağaraları M.Ö 10.000 ila 60.000 yılları arasında insanların yaşamış olduğu en eski yerleşim yerlerindendir. Arkeoloji vadisi adı altında düzenlenen alan da o dönemin yaşayışını anlatan heykeller bulunmaktadır. Yine tarihi mekan içerisinde birde imitasyon müzesi bulunmaktadır. İmitasyon müzesinde o dönemlerde kullanılan aletlerin ve tarihi buluntuların imitasyonları sergilenmektedir. Bu alan açık hava müzesi olmanın yanın da piknik ve mesire alanıyla ilçenin merkezinde tarih ve yeşilin büyüsüyle insanların dinlenebileceği muhteşem bir yerdir. Tekkeköy mağaraları dünya üzerindeki en eski yerleşim yerlerinden biri olması özelliği ile özellikle dünyanın dört bir yanındaki insanların dikkatini çekmektedir. 1940’da yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda Hitit ve Eski Tunç Çağı dönemlerine ait buluntular ele geçmiştir. Buluntular arasında çark yapımı, devetüyü, kırmızı renkli seramikler çoğunluktadır. Eski Tunç Çağıkatında ise çok sayıda gömüt, el yapımı seramik buluntular, siyah zemin üzerine beyaz boyayla yapılmış geometrik desenlerle süslü, dişli, yivli, çizgi bezekli kaplar, kabartma insan yüzlü vazolar (antropomorf) gün ışığına çıkarılmıştır. Tekkeköy Mağaraları Samsun'da gezilecek tarihi yerler kapsamındadır.

Tekkeköy Mağaraları ve Müzesi her gün 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Yaz sezonunda 19:00'a kadar açık kalmaktadır. Halka açık, ücretsiz bir müzedir.

Tekkeköy Mağaraları konumu için tıklayınız: Tekkeköy Mağaraları


Karacaören Şelalesi

Şelalenin bulunduğu Karacaören Köyü Salıpazarı İlçesine 11km uzaklıktadır. Bölgenin bitki örtüsünü ormanlık alanlar ve fındıklıklar oluşturmaktadır. Karacaören Şelalesi, Samsun'da gezilecek doğal yerler içerisindedir.

Şelale çevresindeki ormanda Kayın, Kızılağaç, Gürgen, Kestane, Taflan, gibi Karadeniz bitki kuşağına ait ağaçlar bulunmaktadır. Karacaören Şelalesinin düşüşü yaklaşık 85 metre olup su miktarı mevsimsel olarak belirgin farklılık göstermektedir.

Karacaören Şelalesi 92 metre boyunda olup güzelliğiyle göz kamaştırmaktadır. Karacaören Şelalesinin Samsun İlinin ekoturizmi kapsamında değerlendirilme imkanı bulunmaktadır. Giriş ücretsizdir. 24 saat açıktır.

Karacaören Şelalesi konumu için tıklayınız: Karacaören Şelalesi


Kabaceviz Şelaleleri

Kabaceviz Şelaleleri Samsun`a 32 km, Çarşamba’ya 16 km uzaklıkta bulunuyor. Bölgenin görülmeye değer turizm alanlarından biridir. Trekking, dağcılık, piknik ve foto safari için yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Yaklaşık 60 metre yüksekliğinde olan şelaleden akan suyun süzülüşü ise güzelliğe ayrı bir anlam katıyor.

Kabaceviz Şelaleleri konumu için tıklayınız: Kabaceviz Şelaleleri


Havza Kaplıcaları

Havza Kaplıcaları, 2000 yıldır şifa dağıtıyor. Kızıl Göle, Şifa, Maarif ve Aslanağzı hamamlarının bulunduğu bölge, her yıl binlerce insanı kendine çeken önemli bir sağlık turizmi merkezi haline gelmiş durumda. Havza Kaplıcaları'nda termal oteller, sağlık tesisleri, termal havuzlar ve aile hamamları bulabilir; 53 derece sıcaklığa sahip ve sülfür, sodyum, kalsiyum bakımından zengin termal sularda pek çok rahatsızlığınız için şifa bulabilirsiniz. Havza ilçesinde Kaplıcalar mevkiinde yer alan Havza Kaplıcaları’na Samsun'dan her saat minibüsle ulaşmak mümkün.

Havza Kaplıcaları konumu için: Havza Kaplıcaları


Ladik Yaylaları

2160 metre rakımlı Akdağ Dağı'nın eteğinde kurulmuş ilçede çok geniş yaylalar mevcuttur. Bunlar arasında Ladik Yaylası, Hasırcı Yaylası, Gürcü Yaylası, Büyükkızoğlu Yaylası, Küpecik Yaylası, Çakırgümüş Yaylası ve Aktaş Yaylaları sayılabilir. Bu yaylalar temiz orman havası, olağanüstü elverişli yürüyüş alanları ile sağlık turizmi açısından da hayli önem kazanmaktadır. Ladik Yaylasında her yıl geleneksel Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.

Ladik Yaylaları konumu için tıklayınız: Ladik Yaylaları


Asarkale ve Kaya Mezarları

Bafra İlçesi'nin 30 km. güneybatısında, Kızılırmak Vadisi içerisinde ve Altınkaya Barajı yakınındadır.

Asarkale, Hellenistik Çağ'a ait olup savunma (korunma) amacıyla yapılmıştır. Anakayaya oyularak yapılmış 3 adet mezarın da aynı döneme ait olduğu sanılmaktadır. Paflagonya Bölgesi içerisinde bulunan Asarkale, stratejik yönden önemli bir konuma sahip olup askeri amaçla (savunma) kullanılmıştır. İkisi kalenin yamaçlarında, biriside ırmağın (Kızılırmak) karşı yakasında olmak üzere Grek mimarisinin özelliklerini taşıyan 3 adet kaya mezarları bulunmaktadır.

Asarkale ve Paflagonya tipi bu üç kaya mezarı Hellenistik Döneme (M.Ö. III.yy) tarihlenmektedir. Irmak seviyesinden yaklaşık 300 m yükseklikte kaleye, girişi yol hizasında olan bir tünelle çıkılabilmektedir. Askeri amaçla yapılan bu tünel asfalt yol yapılmadan önce ırmağa açılıyordu. Asarkale ve Kaya Mezarları, Samsun'da gezilecek tarihi yerler içerisindedir.

Asarkale ve Kaya Mezarları konumu için tıklayınız: Asarkale ve Kaya Mezarları


Türkiye'deki mübadele temalı ilk müze: Alaçam Mübadele Müzesi

Alaçam Mübadele Müzesi, Samsun'un Alaçam ilçesinde bulunan müzedir. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi ile Samsun'a yerleşen mübadillerin günlük eşyaları, belgeler ve fotoğraflar gibi etnografik parçaların yer aldığı Alaçam Mübadele Müzesi, Türkiye'deki mübadele temalı ilk müze konumundadır.

Alaçam Mübadele Müzesi, Pazartesi hariç haftanın diğer günlerinde 8:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Alaçam Mübadele Müzesi konumu için tıklayınız: Alaçam Mübadele Müzesi


Sadi Tekkesi Kuvayi Milliye Müzesi

Kuva-i Milliye Müzesi ya da resmî adıyla Şeyh Sadi Tekkesi Kuva-i Milliye Ruhu Külliyesi ile Şehit ve Gazi Anı Evi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihî ev müzesidir.

Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurucularından Şeyh Sadi Efendi'nin evi olan ve Millî Mücadele süresince Samsun'daki Kuva-i Milliyecilerin karargâhı olarak kullanılan tarihî binanın 2013 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesince restore çalışmalarının başlatılmasıyla oluşturulan müze 2016 yılında ziyarete açılmış olup balmumu heykeller ile yapılan canlandırmaları içermekte ve sinevizyon gösterileri ile Millî Mücadele'ye dair bilgi verilmektedir.

Müze, Tarihi Kentler Birliği tarafından dağıtılan 2018 Müze Özendirme Ödüllerinde Millî Mücadele müzeleri dalında ödüle layık bulunmuştur.

Pazartesi hariç 08:30–17:00 saatleri arası açıktır.

Sadi Tekkesi Kuvayi Milliye Müzesi konumu için tıklayınız: Sadi Tekkesi Kuvayi Milliye Müzesi


Gölalan Şelalesi

Gölalan Şelalesi, Samsun'un Canik ilçesinin Gölalan Köyü'ne yakındır. İlçe merkezine yaklaşık 17 km uzaklıkta bir doğa harikasıdır.
Piknik, kamp yapılabilir. Yakınında wc, market yoktur. Ziyaret sınırlaması yoktur. Ulaşımı zor olduğu için akşam saatinde gidilmemesi tercih edilmektedir.

Samsun merkeze yakın mesafedeki Gölalan Şelalelerine, Eski Samsun-Kavak karayolu üzerinden asfalt yolla Gölalan köyü üzerinden ulaşılmaktadır. Ulaşım Yolu asfalttır.

Gölalan Şelalesi konumu için tıklayınız: Gölalan Şelalesi


Fazıl Ahmet Paşa Medresesi

fotoğraf: Sinan Doğan

Fazıl Ahmet Paşa Medresesi, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde, Fazıl Ahmet Paşa Mahallesi'nde bulunan, Osmanlı dönemine ait bir medresedir. Medresenin yapım tarihine ilişkin bir kitâbe bulunmasa da; Fazıl Ahmet Paşa'nın, sadrazamlık yaptığı 1661-1676 tarihleri arasında medreseyi inşa ettirdiği düşünülmektedir. Kurşunla kaplı çatısı; 93 Harbi esnasında, mermi yapımında kullanmak amacıyla sökülerek kiremitle kaplanmıştır. 1974'te ise, bu kısımdaki kiremitler sökülerek bakırla kaplanmıştır.1943 Tosya-Ladik depremi sonucu, medresede küçük çatlaklar oluşmuştur. Bu çatlaklar daha sonrasında giderilmiştir.1970'li, 2000'li ve 2010'lu yıllarda; medrese, restorasyon işlemlerinden geçmiştir. 1964'ten beridir kütüphane olarak kullanılan medrese; Köprülü, Kurşunlu ve Taş sıfatlarıyla da anılmaktadır

Fazıl Ahmet Paşa Medresesi konumu için tıklayınız: Fazıl Ahmet Paşa Medresesi


Akalan Şelaleleri

Samsun-Bafra'da bulunan Akalan Şelaleleri, aynı ismi taşıdığı Akalan Köyü sınırları içerisindedir.18 şelaleden oluşmaktadır. Şelaleler 15 metre yükseklikten düşmektedir. Çevresindeki bitki örtüsünün zenginliği arasında piknik yapılabilir.

Akalan Şelaleleri konumu için tıklayınız: Akalan Şelaleleri

Samsun'da baklalı sarma, Samsun pidesi, Nokul, Oymaağaç Kebabı, kaz pilavı, Haluçka., mısır çorbası, turşu kavurması da yemeği unutmayın!

Sonraki Haber