Elektrik dağıtım şirketlerine ‘kartel oldular’ tepkisi

Elektrik kullanımına getirilen yüzde 38’lik zammı Aydınlık’a değerlendiren sanayiciler, zorlu koşulların artacağına dikkat çekti. İkitelli OSB Başkanı Keskin, faturalardaki dağıtım bedeli payına dikkat çekerek, özelleştirmelerle kartel oluştuğunu ve devlet işletmesini tercih edeceklerini belirtti

Elektrik tüketimine 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 38 zam getirildi. Gelen zamla birlikte elektrik faturalarındaki dağıtım bedeli payının artması dikkat çekti. Dağıtımın payı yüzde 57’den 65 çıkarken enerji bedelinin payı yüzde 23’te kaldı. Yapılan zamdan hane halkı kadar üretim de olumsuz yönde etkilenecek. Aydınlık’a konuşan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Atatürk Oto Sanayi Sitesi Başkanı Mustafa Keskin, fiyat artışının tüm kalemlere yansıyacağını vurguladı. Sanayiciyi, esnafı ve vatandaşı zora sokacak olan zammın içindeki dağıtım bedeline işaret eden Keskin, şöyle devam etti:

Mustafa Keskin

“Enerji dağıtım şirketleri, ticari şirketler. Kazançlarına bakıyorlar. Elektrik dağıtım şirketleri bir kartel oluşturdu. Yanlarına yaklaşamıyoruz. Devlet olsa en azından meramımızı anlatırız. Devlet de buna bir çözüm bulur. Özel şirket olunca ‘Alırsan al, almazsan alma’ diyor. Çünkü kâr odaklı çalışıyorlar. Biz istediğimiz kadar masal anlatalım. Çarkların dönüşünü yavaşlatıyor bu durum. Özelleştirmeyle böyle kartel oluşacaksa devletin işletmesi bizi mutlu eder. En azından ‘Devletim’ deriz. Dağıtım şirketleriyle toplu ihalelerde pazarlık etmek bile mümkün olmuyor.”

REKABET GÜCÜ KIRILACAK

Şeref Fayat

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, zam kararının enflasyonla mücadeleye olan inancı zayıflattığını dile getirdi. Fayat, şu ifadeleri kullandı:

“Bu kararın, ‘Enflasyonla mücadele ediyoruz, onun için sıkı para politikası güdüyoruz. Kuru da bunun için baskılıyoruz.’ denilen bir dönemde alınması; içeriye de dışarıya mal sanayi kuruluşları ve hane halkına üzerinde ‘Aslında enflasyonu düşürmek gibi bir düşünce yok’ şeklinde kötü bir intiba bıraktı. Maliyet kısmında da özellikle enerjinin maliyet içindeki payının yüksek olduğu sektörlerde, rekabet gücü çok fazla kırılacaktır. İhracatta zaten kurlar sebebiyle zorlanan sektörler, çok daha zor durumda kalacaktır. Bizim hazır giyim sektörü içinde enerjinin payı çok yüksek olmamakla birlikte, bu yüzde 38’lik zam bizim bile ürünlerimizi yüzde 3 daha pahalıya mâl edeceğimiz anlamına geliyor.

‘KADEMELİ YAPILMALIYDI’

“Kendi sektörümden örnek vermek istiyorum; Türkiye’nin hazır giyim sektöründe girdi maliyetleri son 12 ayda yüzde 110 arttı. Yüzde 27 kur arttı. Üstelik bu verilerde yüzde 38’lik elektrik zammı yoktu. Sürekli girdi maliyetlerini artırıp da tahsil ettiğimiz para birimindeki artış olmazsa sektörler kan kaybetmeye devam edecek. Alınan fiyat artışı kararı gerekli olmakla birlikte çok yüksek bir oran ve çok sert olmuştur. Bunu en azından kademeli bir şekilde kurların da yavaş yavaş salınacağı bir döneme yayılarak yapılıp sanayicinin korunması gerekiyordu.”

THD’DEN HÜKÜMETE ÇAĞRI: ELEKTRİK ZAMMI GERİ ÇEKİLSİN

AYDINLIK / ANKARA

Tüketici Hakları Derneği (THD), hükümete çağrı yaparak; “Yüzde 38’lik elektrik zammı geri çekilsin, elektrik hizmetleri kamulaştırılsın, adaletli olan gelire göre vergi sistemine geçilsin, temel ihtiyaçlardan KDV, ÖTV kaldırılsın” taleplerini sıraladı. Dernek Genel Merkezi binası önünde bir grup üyeyle açıklama yapan Genel Başkan Ergün Kılıç, şunları söyledi:

“Türkiye’de adaletsiz bir vergi sistemi var. Dolaylı vergi sistemi olarak bilinen bu sistemle, satın aldığımız mal ve hizmetlere zorunlu olarak ödediğimiz vergilerin bütçedeki payı yaklaşık yüzde 65-70’dir.

Tüketicilerin üzerine yıkılan bu yük yetmiyormuş gibi, sürekli yapılan zamlarla yaşayamaz hale geldik, hükümetin elektriğe yaptığı yüzde 38 zamla nefes alamaz duruma düştük. Elektriğe getirilen zammı iptal etmenizi talep ediyoruz.” dedi.

‘SİZLER DE ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN’

Esnaf, sanayi, ticaret odalarına ve TOBB temsilcilerine seslenen Kılıç, hükümetin elektriğe yaptığı zamların üye işletmelerinin maliyetlerini artırdığının farkında olduklarını belirterek, “Ancak, zamlara karşı mücadele etmeden, girdi maliyetleri arttı diyerek mal ve hizmetlere zam yapma kolaycılığına kaçıyorsunuz. Sadece kendi çıkarınızı ve kazancınızı düşünüyorsunuz. İşbirliği yaparak bu süreci daha etkin bir şekilde yürütebileceğimize inanıyoruz.” eleştirisini yaptı.

‘FIRSATÇI İŞLETMELERDEN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN’

Dernek olarak zam furyasına sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Kılıç, tüketicilere yönelik şu uyarılarda bulundu:

“Sizlerden beklentimiz, zam fırsatçılığı yapan ve fahiş fiyat uygulayan işletmelerle karşılaştığınızda bu duruma sosyal medya ve derneğimiz aracılığıyla tepkinizi göstermeniz.

Fırsatçı, fahiş fiyat uygulayan işletmelerden alışveriş yapmayınız. Tüketim bir amaç değil araçtır, tüketim kültürünün tuzağına düşmeyin. Temel ihtiyaçlarınızı karşılarken sizlere saygı gösteren yerli üreticileri tercih edin.”

‘ELEKTRİK DEĞİL ŞİMŞEK ÇARPTI’

Kılıç, vatandaşları THD’ye üye olmaya davet etti. Açıklamaya katılan dernek üyeleri ellerinde, “Elektrik değil Şimşek çarptı”, “Pula çevirdiniz lirayı, ödeyemiyoruz kirayı”, “Sokakta zam, dolapta zıkkımın kökü var” yazılı dövizler taşıdı.

Sonraki Haber