Sanayide ziller çalıyor: Yüksek teknolojili üretim yüzde 20 düştü

Sanayi üretiminde daralma sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıllık gerileme yüzde 3,9 oldu. Temmuz ayında yüksek teknolojili üretim, bir önceki yıla göre yüzde 20 düştü. İmalat sanayi sektörü endeksi de yüzde 5,1 azalış kaydetti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Buna göre sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında yüzde 3,9 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Temmuz ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 8,2 arttı. İmalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 5,1 azalış kaydetti.

AYLIK BAZDA İYİLEŞTİ

Sanayi üretimi aylık bazda ise yüzde 0,4’lük artış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Temmuz ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,1 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,5 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,9 azaldı.

Sanayi üretim endeksi içerisinde incelenen diğer sektörlerin değişim oranlarına bakıldığında, yüksek teknolojili üretimin (YT) yıllık bazda yüzde 20,2’lik düşüş göstermesi dikkat çekti. YT sanayi üretimi aylık bazda da yüzde 7,9 geriledi. Düşük teknolojili (DT) üretim ise yıllık bazda yüzde 4,8 azalırken, aylık bazda yüzde 2,5 arttı.

TEK ARTIŞ ENERJİDE

Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ara malı üretimi yüzde 4,3, dayanıklı tüketim malı üretiminde yüzde 3,9, dayanıksız tüketim malı üretiminde yüzde 4,5, sermaye malı üretiminde yüzde 8,1'lik azalış görüldü. Söz konusu dönemde enerji üretiminin ise yüzde 8,8 arttığı hesaplandı.

TÜİK, temmuz ayına ilişkin dış ticaret endekslerini de açıkladı. İhracat birim değer endeksi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,9, ithalat birim değer endeksi yüzde 3,1 artış gösterdi. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve geçen yıl temmuzda 90 olan dış ticaret haddi, 1,9 puan azalışla bu yılın aynı ayında 88,1 olarak kayıtlara geçti.

Endeks, Temmuz 2023'e göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,4, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,4 artış gösterirken yakıtlarda yüzde 0,7, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1 azaldı.

İthalat birim değer endeksinde, temmuzda yıllık bazda yüzde 3,1 artış gözlendi. Endeks, geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7, yakıtlarda yüzde 10,1, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 3,9, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,3 arttı.

MİKTAR ENDEKSİNDE YÜZDE 12’LİK ARTIŞ

İhracat miktar endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 12,8 yükseldi. Endeks, bu dönemde gıda, içecek ve tütünde yüzde 1,9, yakıtlarda yüzde 4,5 azalırken ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,5, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 15,2 artış gösterdi.

İthalat miktar endeksi ise temmuzda yıllık bazda yüzde 10,5 azaldı. Endekste, geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 17,1, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,5, yakıtlarda yüzde 4,1, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,1 azalış görüldü.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, haziranda 153,4 olan ihracat miktar endeksi, temmuzda yüzde 1,6 azalışla 150,9 olarak hesaplandı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise geçen yıl temmuzda 141,6 olan ihracat miktar endeksi yüzde 4,1 artarak 147,4 oldu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, haziranda 121,9 olan ithalat miktar endeksi yüzde 3,9 azalarak temmuzda 117,2'ye geriledi. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise geçen yıl temmuzda 143,1 olan endeks yüzde 13,2 azalarak bu yılın aynı ayında 124,2 olarak hesaplandı.

REUTERS: TÜRK ŞİRKETLERİ İFLAS DALGASIYLA KARŞI KARŞIYA

Reuters, Türkiye'de sıkı para politikası nedeniyle şirketlerin kapanma ve iflas dalgası ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Haberdeki bilgilere göre 2024'ün yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre kapanan şirket sayısı yüzde 28 artışla yaklaşık 15 bine ulaştı. Özellikle tekstil sektörünün ağır koşullardan etkilendiğine dikkat çekildi.

Sonraki Haber