Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Çin'den yatırımları artırma gayretimiz var

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'Son dönemde yüksek teknoloji alanında atak yapan Çin'den de doğrudan yatırımları artırma gayretimiz var. Çin seyahati yapmıştım, ana hedefi elektrikli araç ve batarya teknolojilerinde Türkiye'ye yatırım çekmekti' ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda teknoloji ve sanayideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Kacır'ın açıklamaları şöyle:

Türkiye doğrudan sermaye yatırımları açısından önemli başarılar elde etti. Küresel doğrudan sermayede payımız yüzde 0.2'yken yüzde 1'in üzerine çıktı. Yeni teknolojilerin Türkiye'de üretilmesini önemsiyoruz. Sadece batılı ülkelerden değil, son dönemde yüksek teknoloji alanında atak yapan Çin'den de doğrudan yatırımları artırma gayretimiz var. Çin seyahati yapmıştım, ana hedefi elektrikli araç ve batarya teknolojilerinde Türkiye'ye yatırım çekmekti. 93 milyon otomobil üretildi, 30 milyonu Çin'de üretildi. Özellikle elektrikli araçların toplamının 25 milyonu Çin'de. Ölçek ekonomisinin getirdiği verimlilikle ileri seviyede kullanarak liderlik düzeyine gelmiştir.

'YENİ YATIRIMLARI ÇEKMEYİ BAŞARIYORUZ'

35 milyar dolar Türkiye'nin yıllık otomotiv ihracatı var. 100'den fazla tedarikçi var. Türkiye'de bu sektörün kuvvetini sürdürmesi çok önemli. Ekiplerimizin yürüttüğü çalışmalar BYD'nin Türkiye'de yatırım kararını ilan etmesiyle sonuçlandı. BYD'ye Manisa'da yer tahsisini tamamladık. İzin başvurularını gerçekleştirdik. 160 hektarlık alandan söz ediyoruz. Ar-Ge merkezi, 150 bin araçlık fabrika hem de tedarikçi parkı olacak. Nihayetinde Türkiye yüksek teknolojide çok önemli adım atmış olacak. BYD 4 milyona yakın araç üretecek, yeni nesil araçlar. Tüm yatırımı ihracat pazarlarını hedefleyerek gerçekleştirmesi çok önemli. 1 milyarlık pazara Türkiye'deki üreticiler erişebiliyorlar. Son dönemde yeni yatırımları çekmeyi başarıyoruz. Türkiye'de dönüşümü hızlandıracağız.

CHERY, TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPACAK MI?

Chery'nin uluslararası başkanı toplantıya katılmak üzere Dolmabahçe Ofisi'ne gelen yatırımcılar arasındaydı. Türkiye'de potansiyel yatırımı nasıl gerçekleştireceğimize ilişkin istişarelerde bulunduk. Diyalog halindeyiz, yatırım için son basamaklara geldik. Orada da inşallah neticeye erişeceğiz.

Sonraki Haber