Sanayici ağlamayı sever ihracatta kârlılık hâlâ iyi

Üretimin yüzde 80'inin ihracata gittiğini vurgulayan Mehmet Yılmaz, "Firmaları yatırımsızlıktan ziyade yatırım yapmak batırır. Bu yüzden ciro değil kâr hedefi koymak lazım." dedi.

Malatyalı iş insanı Mehmet Yılmaz ile halkla arzlardaki sorunları ve ihracat pazarlarındaki gelişmeleri konuştuk. TİM kayıtlarına göre Türkiye'nin en çok ihracat yapan bin şirketinden biri olan Alcas Metal'in Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Mehmet Yılmaz'a şirketin halka arz sürecinin neden uzadığını sorduğumda şunları anlattı: “Yoğun bir halka arz süreci var. Bizim bu sene olur mu emin değilim. Şu aşamada SPK incelemesinde. Biz yıllarca hazırlandık.”

Üretici olmayan firmaların halka arzlarını eleştiren Yılmaz, “Yer kiralık, masalar kiralık, işletmeler franchise... midyeci de öyle. Lokantalardan alınan ciro primini halka açtılar. Alıcı da son derece bilgisiz. Kim bilanço inceliyor? Zaten bir firmanın SPK'yı atlatıp halka açılması mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

ORTADOĞU'YA İŞ YAPMAM!

Bundan sonra Yılmaz'a üretim ve ihracata yönelik hedeflerini sordum. Tekirdağ'da alüminyum profil ürettiklerini anlatan Yılmaz, üretimin yüzde 80'inin ihracata gittiğini vurguladı. Kendi markalarının yanında ağırlıkla büyük firmalara fason üretim yaptıklarını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: “Bizim ihracatımız ağırlıkla Avrupa'ya. Pandemi döneminde tedarikte sıkıntı oldu. Bir yedek parça kırıldığında Avrupa'da o fabrika çalışmadığı için 3-5 ay beklediğimiz oldu.”

Alcas Metal olarak, önümüzdeki dönemde Körfez pazarından ciddi pay alması beklenen müteahhitlik sektörü dikkate alındığında, bu bölgeye yönelik hedefleri olup olmadığını Yılmaz'a sorduğumda ise, “Ortadoğu'ya güvenerek ne yatırım ne iş yaparız. Emeğe çok saygıları yok. Orada iş alan firmalardan talep olursa onlara ürün yollarız ama orada iş yapmayız. Son 50 yılda Türk müteahhitler çok işler yaptılar; başarı hikayeleri az acı hikaye daha çok.” ifadelerini kullandı.

HER AY 5 MİLYON TL FATURA

Bazı firmaların krizli dönem öncesi tatlı bir dönem geçirdiğini, çok büyük yatırımlara girildiğini, kredi bulamama krizine bu yatırımlarla yakalandıklarını anımsatan Mehmet Yılmaz, şu uyarıları yaptı: “Dünyada satışlar düştü. Avrupa'da durgunluk hissediliyor. Devletin bazı sektörlerdeki önemli sanayi kuruluşlarına özel önem vermesi lazım. Firmaları yatırımsızlıktan ziyade yatırım yapmak batırır. Bu yüzden ciro değil kâr hedefi koymak lazım. Şirket borç almakla övünüyor ama o şirket senin değil ki artık. Daha küçük kalsaydın da senin olsaydı.”

Sanayicinin enerji faturasının yüksekliğine dikkat çeken Yılmaz, “Her ay beş milyon TL elektrik faturası ödüyoruz. Bu yüzden güneş enerji santrali yatırımı yaptık. Avrupa Yeşil Mutabakatı öncesi her şeyiyle hazır olmayı amaçlıyoruz.” dedi.

PERSONEL BULABİLECEK MİYİZ?

Artan maliyetleri ürünlere bire bir yansıtamadıklarını ancak ihracatta kârlılığın korunduğunu anlatan Yılmaz, “Biraz feragat ettik ama sanayici ağlamayı da sever. İhracatta gayet iyiyiz. Öyle sanayiciler vardır. Her yerde mağaza açar, her sene büyür ama halini sorduğunda ağlanır.” yorumu yaptı.

“Çok büyük eleman sıkıntısı var. Kapasite artırımı yaparken işçi bulabilecek miyiz?” diye sorduklarını anlatan Mehmet Yılmaz, “Ama her tesisi de Anadolu'da yapmak mümkün değil. Tekirdağ'da sanayi yoğun ve personel sıkıntısı var. Bizde 450 kişi çalışıyor. Ücret artışları yaptık ama yılbaşında verilen zam martta etkisini kaybetti. Bu yüzden çalışanlara bir takım yan haklar veriyoruz, üniversite bursu gibi.” ifadelerini kullandı.

AR-GE YERİNE ÜR-GE'YE ODAKLANDIK

Alcas Metal CEO'su Yılmaz, “Küçük bir AR-GE birimimiz var ama ağırlıkla yüzde 60-65 seviyesinde müşterilere çalışınca onların AR-GE'si bize yansıyor. Biz daha çok ürün geliştirme yani ÜR-GE'ye odaklandık.” diye konuştu. Bazı projelerin cephe giydirmesini de yaptıklarını belirten Yılmaz, Yapı Merkezi'nin inşa ettiği Togg fabrikasının bunlardan biri olduğunu söyledi.

FAİZ YÜKÜ KORKUNÇ

Şu aşamada 30 milyon dolar olan ihracatlarını halka arzdan sağlanacak gelirin bir kısmıyla yapacakları yatırım sayesinde 2026'da 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Mehmet Yılmaz, “Üretimi artırıyoruz. Sermaye artışı şeklinde halka arz olacağız. Ortak satışı çok küçük olacak. Özsermaye yeterlilik oranımız yüzde 70'den fazla. Likit kalmayı tercih ediyoruz. Likit kalmak yangın merdiveni gibidir. Yangın çıkmazsa o orada gereksiz gibi durur ama yangında hayat kurtarır.” dedi. Yılmaz ayrıca artan faizlere işaret ederek, “Korkunç bir faiz yükü var.” dedi.

Sonraki Haber