Sanayicilerden nitelikli eğitim çağrısı 'Her türlü desteği vermeye hazırız'
Türk sanayisi nitelikli eleman sorunu yaşıyor. Zaman zaman iş dünyasının “işsizlik yüksek görünüyor ama çalıştıracak eleman bulamıyoruz” yakınmalarına şahit oluyoruz. Bilhassa mesleki eğitimin bir dönem geri bırakılması yüzünden ciddi bir teknik eleman açığı meydana gelmişti. Üretimden kopan bir nesil olunca açık iş ve işgücü uyumsuzluğu hasıl oldu. Merhum iş insanı Mustafa Koç'un, Koç Holding bünyesinde, “Meslek lisesi memleket meselesi” diyerek başlattığı farkındalığa sanayiciler de omuz verince meslek liseleri yeniden yapılandırılmaya başladı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) da yaptığı çalışmalarla mesleki teknik eğitime yönelik projeleri bir adım öne taşıdı. Hem bugüne kadar yapılanları hem de bundan sonra ne yapılabiliri konuşmak üzere Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer'i çarşamba günü İSO Meclisi'nde ağırlayan sanayiciler görüş ve taleplerini de ilettiler.
BİLİMDEN HABERSİZ EĞİTİMİN SANAYİYE FAYDASI OLMAZ
Toplantının açılışında konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Yapmamız gereken nitelikli eğitime bugünden başlayarak gereken önemi vermektir. Mesleki ve teknik eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanlığımıza her türlü desteği vermeye hazırız” dedi. “Biz sanayiciler açısından baktığımızda; sanayi, eğitim sisteminin yetiştirdiği insan gücüyle çalışıyor. Ayrıca eğitim süreci, toplumun sanayi ve üretim kültürüne hazırlanmasını sağlama görevini de üstlenmiş durumda. Yeniliklerden, rekabetten bilim ve teknolojiden haberi olmayan bir eğitim sisteminin, sanayiye yardım etmesi imkansızdır” ifadelerini kullanan Bahçıvan, “Yeni çağın; yeni mesleklerini etkili bir şekilde icra edebilecek nitelikli insan kaynağını yetiştirmeye odaklanmalıyız” diye konuştu.
MESLEKİ EĞİTİM KONUSUNDA AİLELER TEŞVİK EDİLMELİ
“Çocuklarını mesleki eğitime gönderen ailelerin eğitim süresince sosyal yardım yaklaşımıyla maddi olarak desteklenmesi, Meslek lisesindeki öğrencinin ilk yılından itibaren sosyal güvencesinin başlatılması ve devlet tarafından ödenmesi, okuduğu süre boyunca burs sağlanması, mezun olduktan sonra kendi alanında çalışmak şartıyla belli bir süre ücretine vergi muafiyeti tanınması ve erkek öğrenciler için askerlik avantajı getirilmesi mesleki eğitime talebi daha da artırmak için önemli teşvikler olacaktır” diyen Bahçıvan, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile imzaladıkları ve 25 Ocak 2019 tarihinden bu yana yürüttükleri “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü”nü mesleki eğitim ile üretim hayatı arasında sağlam bir köprü olarak gördüklerini, İstanbul’da 35 okulla başladıkları Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi'nde, daha sonra eklenen güzel sanatlar liseleri, kaynakçılık mükemmeliyet merkezleri ve özel eğitim meslek okulları ile birlikte bugün 66 okulluk büyük bir operasyonel ölçeğe ulaştıklarını aktardı. Bakan Özer ise, okullarının açık kalmasının bir milli güvenlik sorunu olduğunu ifade etti.