Sanayinin kanı madeni yağ, yeşil dönüşüme çalışacak!

Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Başkanı Tayfun Koçak ile “Yeşil Dönüşümün” sektöre etkisini konuştuk.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'nın yeni bir olay olduğunu ve bu konuda sektörde bilgi eksikliği bulunduğuna işaret eden Koçak, “Bizim bu konuyu anlatmamız lazım. Konunun önemi, gerekli hazırlıkların yapılması, yapmazsak sonuçları neler olacak...” dedi. Otomotiv sektörü özelinde madeni yağlar tarafında Yeşil Mutabakat ile gelmesi muhtemel düzenlemelerin kısa dönemde bir etkisinin olmasını beklemediklerini fakat ilerleyen dönemde bir etkinin söz konusu olacağını belirten Tayfun Koçak, “Elektrikli araçlar için gerekli enerji arzının nasıl sağlanacağı da ayrı bir konu. Bir de madeni yağlar sadece geleneksel otomotivlerde kullanılmıyor. Bir kısmı sadece burada. Ama orada oluşacak boşluk için yeni pazar arayışı da gündeme gelecektir. Endüstri, gemiler, savunma sanayii tarafında daha ağırlıklı bir kullanım var. Yani makine aksamı olan her yerde.” bilgilerini verdi.

ÇEVRE DOSTU ÜRÜNLER DÖNEMİ

Çevre dostu madeni yağlar üretilmesi konusunda çalışmalar olduğunu bu alanda ürünlerinde bulunduğunu anlatan Koçak, “Biodegradable” yağların bu sınıfa girdiğini söyledi. Özellikle biçerdöverlerde bunların kullanılması sayesinde bir yağ kaçağı olduğunda bu özellikteki ürünün toprağın yapısını bozmadığını anlatan Tayfun Koçak, gelecekte petrol türevlerinden üretilen yağlar yerine biyolojik kaynaklı yağların kullanımının artacağını kaydetti. Buna göre yeşil dönüşümün etkisiyle gelecekte madeni yağ tarafında da petrol yerine tarımsal ürünler ham hammde olmaya başlayacak. Ancak Koçak'a göre burada fiyat mekanizması şu aşamada devreye giriyor. Dolayısıyla tüketici özelliğinden çok fiyata bakarak karar veriyor.

SEÇİM BÜROSUNU AÇTI

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Üyesi görevini de yürüten Tayfun Koçak, nisan ayında yapılacak seçimlerde birlik başkanlığı için adaylığını açıkladı. Seçim bürosunu açtıklarını ve çalışmalara başladıklarını anlatan Koçak, yalnızca başkanın karar alıp uyguladığı değil karar süreçlerinde katılımcı bir yönetim sergileyeceklerini ifade etti. Dinamik bir yapı ve geniş tanımlı bir yönetimi İKMİB'de hakim kılacaklarını sözlerine ekleyen Koçak, özellikle kimya sektörünün bir doların altında olan kilogram başına ihracat değerinin artırılması için özel çalışmalar yapacaklarını bildirdi. Türkiye'nin dünya kimya ihracatından binde 7 pay aldığını ve 31. sırada bulunduğu bilgisini veren Koçak, “Bir strateji lazım. Birim değeri artırmak için alt sektörlerden başlayarak çalışma yapmak lazım Hamallık yapmamak lazım. İrlanda'nın eczacılık ürünleri ihracatı 65 milyar, Belçika'nın 61 milyar dolar. Türkiye'nin kimya ihracatından fazla. Turkovac üretildi. Bir şekilde biz bunu yapabiliriz.” ifadelerini kullandı.

İTHAL İKAME İŞLERE İMZA ATTI

30 yıllık bir aile şirketi olduklarını ve 96 yılından bugüne de ülkeye ihracat geliri sağladıklarını anlatan Tayfun Koçak, şunları anlattı: “Yedek parça ve nakliye ile başladığımız işimizi sektördeki yerli üretici eksikliğini görerek madeni yağlar alanına taşıdık. Üretim yerimiz Gebze'de. Speedol markamız vardı. Sonra bunun ABD'de de olduğu gördük ve yüz yıllık o marka hakkını satın aldık. Kamunun yerlileşme ve millileşme projeleri içerisinde yer alıyoruz. TEI PD170, turbodizel havacılık motoru projesi bunlardan biri. Savunma sanayine tedarik sağlıyoruz. Kamunun ithal ettiği ürünlerin ithal ikamesi için çalışmalarımız var. Kimyada yetişmiş iş gücü açığımız var. Kimya mühendisinden çok ara eleman lazım. Bunun için bir çalışmamız olacak.”

Sonraki Haber