Sandığa kadar pazarlık sürecek! DEM Parti CHP’den açık ittifak istiyor

PKK’nın siyasi uzantısı DEM Parti'nin Meral Danış Beştaş’ı İstanbul’dan aday göstermesi CHP’de kaygı yarattı. CHP’den Kadıköy, Esenyurt Belediyeleri ve açık ittifak talep eden DEM Parti’ye CHP ‘kent ittifakı’ önerisinde bulundu. CHP teşkilatının kabul edebileceği adaylar üzerinde çalışılıyor.

DEM Parti’nin İstanbul adayını açıklamasının ardından CHP’de yerel seçim krizi alevlendi. CHP, DEM Parti’nin adaylarını “kent ittifakı” adı altında CHP listelerinden göstermek istiyor. DEM Parti’nin talebi ise ilçe belediyelerinde açık ittifak… DEM Parti aday açıklasa da sürecin devam ettiği, sandık gününe kadar pazarlığın süreceği bildirildi.

ERTELENEN PM PAZARTESİ

31 Mart yerel seçimlerine yaklaşırken siyasi partilerde pazarlıklar sürüyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a gelen tepkilerle de sıkışan CHP, Parti Meclisini (PM) pazartesi gününe erteledi. PM’de açıklanmayan tüm ilçe ve il adaylarının duyurulması bekleniyor. Merakla beklenen Çankaya ve Kadıköy düğümünün de çözülmesi öngörülüyor.

KENT İTTİFAKI

DEM Parti’nin Meral Danış Beştaş’ı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak göstermesi de CHP’de tedirginlik yarattı. CHP’den Kadıköy, Esenyurt Belediyeleri ve açık ittifak talep eden DEM Parti’ye CHP “kent ittifakı” önerisinde bulundu. CHP, “kent ittifakı” adı altında DEM Parti’nin adaylarını CHP’den göstermek istedi. Teşkilat içinde bu talep kabul görmedi. Kabul edilebilecek adaylar üzerine çalışılıyor.

LÜTFÜ SAVAŞ’IN ADAYLIĞI

Öte yandan CHP Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi'nde Lütfü Savaş'ın adaylığı yeniden gündeme gelecek. Savaş’ın adaylığının geri çekilmemesine kesin gözüyle bakılıyor. İstanbul Kadıköy'de Ekrem İmamoğlu kendi projelerini çizen mimar Tülin Hadi'yi aday göstermek istiyor. Ancak Genel Başkan Özel ise bu isme sıcak bakmıyor. Ankara'da Çankaya'da da Özgür Özel avukatı Hüseyin Can Güner'in ismi öne çıkıyor. İmamoğlu ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci'nin adaylığını destekliyor.

KAPALI İTTİFAK YORUMU

Öte yandan DEM Parti’nin İstanbul’da aday çıkarma tavrıyla ilgili AK Partililerden “zımni ittfak” (kapalı) yorumu geldi. AK Parti eski Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Mücahit Birinci, DEM Parti’nin Demirtaş’ı aday göstermemesinin zımni ittifak stratejisi olduğunu savundu. Birinci dün sosyal medya hesabından şöyle yazdı: “DEM'in İstanbul'da aday çıkarması, DEM ile CHP arasındaki zımni ittifak, bir strateji. Bu stratejinin önündeki engel, Başak Demirtaş'ın aday olması olurdu. PKK da ona, ‘otur yerine’ dedi.”

DEM’DEN AK PARTİ’YE ‘EL UZATAN’ MESAJLAR

DEM Parti’nin İstanbul adayını açıklamasının ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş DEM Parti ile AK Parti’nin görüşmesi gerektiğini söyledi. DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Türk ise AK Parti’ye sıcak mesajlar verdi.

Demirtaş açıklamasında “DEM Parti ile AKP arasında bir görüşme trafiği var mı bilmiyorum. Ama eğer yoksa bu, iki parti için de büyük bir eksikliktir. Tüm partiler ülkenin, toplumun sorunlarının çözümü için görüşebilmelidir, konuşabilmelidir. Bu son derece meşrudur, hatta geldiğimiz süreç itibarıyla bir görev, bir sorumluluktur." dedi. DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Türk ise "CHP'nin Kürt sorununu çözmek gibi bir anlayışla ortaya çıkması halinde bunu çözebilecek bir güce sahip olmadığını ifade etmeye çalıştım. Erdoğan'ın devlet içinde güçlü olduğunu ifade etmeye çalıştım ve devlet içi isterse çözer." değerlendirmesinde bulundu.

Sonraki Haber