Sandıktan çözüm çıkmadı: Değişen tek şey: Zorluklar artıyor
Sandıkların açılmasıyla yüzde 58'lerde olan Erdoğan yüzde 49 bandına geriledi. Kılıçdaroğlu yüzde 44'lerde. 50+1'i bulan olmadı. İkinci tur yolu gözüktü.
İttifaklara sıkıştırılan 14 Mayıs seçim sonuçları, iki taraf için de beklenen sonucu vermedi. Her seçimde olduğu gibi Anadolu Ajansı ve ANKA verileri kıyaslandı. Altılı Masa Anadolu Ajansı'nın güvenilirliğini sorguladı. 17.00'de sandıkların kapanmasından bir buçuk saat sonra Yüksek Seçim Kurulu yayın yasağını kaltığını duyurdu. Böylece ilk sonuçlar düşmeye başladı.
AA verilerine göre Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 58'lerde başladı. Açılan sandık oranının artmasıyla Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasındaki makas daraldı. Gazetemizin baskıya gittiği saatlerde Erdoğan yüzde 49'lara geriledi. Kılıçdaroğlu da yüzde 44'lerde kaldı. Parlamento da manzara benzer oldu. AA verilerine göre Cumhur İttifakı yüzde 50'lerde. Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhur İttifakı bu seçim de Meclis çoğunluğunu yakalayamadı. Altılı Masa'nın oranları da yüzde 34'lerde oldu. İYİ Parti yüzde 10'da, PKK'nın siyasi kolu HDP'nin yeni yüzü Yeşil Sol Parti yüzde 8'lerde kaldı.
DEĞİŞİM YOK ZORLUKLAR BÜYÜDÜ
İki ittifaka bölünülen seçimler değişim getirmedi. Zorluklar Türkiye'nin önünde hâlâ duruyor. Hatta bu sonuçların ardından daha da büyüyor. Sonuçlar, FETÖ ve PKK ile işbirliğinin kaybettirdiğini gösterdi. ABD ve Batı'nın seçimlerde Altılı Masa'ya yönelik desteği de başarıya ulaşamadı. Ayrıştırıcı dilin arttığı, kurşunların ortaya döküldüğü, toplumda gerilimin arttığı dönemde çıkan sonuçlar krizi derinleştirdi, kışkırtma ortamına da hazır bir zemin oluşturdu.
SAAT 19.37'DE 'KILIÇDAROĞLU CUMHURBAŞKANI' DEDİLER
Dün, kesin olmayan verilere yönelik ilk açıklama CHP Sözcüsü Faik Öztrak’tan geldi. Öztrak, “Şu anda bize ulaşan verilere göre, biz tabloyu son derece olumlu görüyoruz. Açılan sandık sayısı anlamlı bir seviyeye ulaştığında daha farklı gerekli rakam açıklamalarını da yapmaya başlayacağız." ifadelerini kullandı.
Saat 19.37’de açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AA’nın yayınladığı verilere tepki gösterdi. İmamoğlu açıklamasında şunları kaydetti: “Saygıdeğer 13. Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu adına, Millet İttifakı adına sizlere sesleniyoruz. Ne yazık ki her seçimde gördüğümüz manzarayı yaşıyoruz. Her seçimde yaşadığımız gibi bir AA vakası yaşıyoruz. Halbuki AA, 2019 31 Mart seçimleri itibariyle bitkisel hayata girmiştir ve çıkmak için bizim iktidarımızı beklemektedir. Şu anda AA itibarı sıfırın altındadır. Vatandaşlarımızın itibar etmemelerini bekliyoruz. 13. Cumhurbaşkanı adayı sayın Kemal Kılıçdaroğlu, ülkemizin bu akşam cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilecektir diyebiliriz ve buna inanıyoruz. Veriler üzerinden baktığımızda şu anda erken. Kesinlikle çok aşağılarda bir orana sahiptir sayın Erdoğan.”
İmamoğlu’nun ardından konuşan Mansur Yavaş da “Sayın Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu öndedir. AA'nın durumuna düşmek istemiyoruz. Ekrem Başkanımın da söylediği gibi bizi izleyen herkesin moralleri yüksek olsun.” dedi.
'TELAŞLA TELEVİZYONA ÇIKTILAR'
Saat 20.16’da açıklama yapan AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de kesin olmayan verilere ilişkin yapılan eleştirilere yanıt verdi. Çelik, şunları aktardı:
"Daha sonuçlar kesinleşmeden hatta açılan sandık sayısının oranı bakımından sonuçların üzerinde çok kati yorumlar yapılması konusunda mutabakat bile ortaya çıkmamışken, birdenbire karşımızdaki ittifakın sözcüsü, belediye başkanları telaş içerisinde televizyonlara çıktılar ve klasik şekilde Anadolu Ajansının verileri çarpıttığını söylemeye başladılar. Anadolu Ajansı bu verileri gerçek kişiler üzerinden alıyor. Türkiye'de ve dünyada bir devlet kurumu olarak aboneleri, müşterileri var. Verilerini bir siyasi partinin beğenmemesi önemli değil. Bugün televizyonlarda yapılan yorumlara kaynak teşkil eden veriler de nihayetinde Anadolu Ajansı üzerinden akıyor. Fakat bu telaş nedir? CHP Sözcüsü ve belediye başkanlarının birdenbire çıkıp da 'biz çok öndeyiz ama Anadolu Ajansı veri seçerek bunu geride göstermeye çalışıyor' gibisinden bir yaklaşım ortaya koyuyorlar. Halbuki sabretmeleri lazım. Bir telaşa gerek yok, nihayetinde bunlar sayılacak. Bu saatten sonra oy verme işlemi devam ediyor olsa, bir kurum oy verme işlemini etkileme üzerine verilerle oynuyor denilse sonra birileri çıkıp hassasiyet gösterse deriz ki bunun anlamlı bir tarafı olabilir ama bu konuda ders alması gereken birileri varsa onlar da Kemal Kılıçdaroğlu'dur ve karşıda bu propagandayı yürütenlerdir.”
CHP’NİN VERİLERİ
Saat 20.53’te yeniden basın toplantısı düzenleyen İmamoğlu ve Yavaş, partilerinin ıslak imzalı tutanaklara göre elde ettiği sonuçları açıklayarak Kılıçdaroğlu’nun yüzde 47,42, Erdoğan’ın ise yüzde 46,80 oranında oy aldığını; 192 bin 169 sandığın 91 bin 913’ünden sonuç aldıklarını bildirdiler.
ERDOĞAN’DAN İLK AÇIKLAMA
Saat 22.03’te ilk kez açıklama yapan Recep Tayyip Erdoğan, partililerine sonuçlar resmi olarak neticelenene kadar sandık başlarından ayrılmamalarını istedi.
Kılıçdaroğlu ise saat 22.11’deki açıklamasında “Yüzde 60'lar ile başlayan kurgu şu anda 50'nin altına düştü. Sandık müşahitleri ve seçim kurullarındaki görevlilerimiz bulundukları yerden asla ayrılmasın. Bu gece uyumayacağız Halkım. YSK'yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız.” dedi.
‘VERİLER PARTİLERLE PAYLAŞILIYOR’
YSK Başkanı Ahmet Yener de 23.00 sularında YSK önünde yaptığı açıklamada YSK'nın veri girişinde şu herhangi bir aksama ya da gecikme söz konusu olmadığını bildirerek, “Şu an itibarıyla yurt içerisinde yüzde 47.08, yurt dışında ise yüzde 12.60 oy girişi gerçekleşmiştir.” dedi.
GÜNCEL OY ORANLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ