Şanlıurfa Ziraat Odaları: Topraklarımız suya kavuşsun

Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, bölge ziraat odası başkanlarıyla basın toplantısı düzenledi, 2021 yılını değerlendirdi, 2022 yılı beklentilerini açıkladı. İpar, GAP projesi kapsamında olan Hilvan, Siverek ve Viranşehir sulama projelerinin hızla devreye sokularak toprakların suyla kavuşmasının sağlanmasını istedi.

‘GIDAYA ULAŞIM ZORLAŞACAK’

2021 yılının tüm sektörler için oldukça zor geçtiğini ifade eden Hikmet İpar, şunları belirtti: “Bu duruma hükümet seyirci kalamaması lazım. Çiftçimiz gübre ve mazottaki yüksek artışlar nedeniyle ekimde zorlandı. Ekim yapanlar ise gübreyi yetersiz kullandı veya hiç kullanamadı. Bazı çiftçilerimiz ise sulandırılmış hayvan gübresi gibi alternatif gübrelere yöneldi. Ancak bunlarda aynı oranlarda yükseliş gösterdi. Sadece sulamadan dolayı çiftçilerimizin elektrik fiyatları 2 kat arttı. Bu maliyetleri karşılayamayan üreticilerimiz üretimden vazgeçecek, fiyatlar yükselecek, hem çiftçilerimiz hem tüketicilerimiz zarar görecek, gıdaya ulaşım da zorlaşacaktır.”

‘GÜBRE FİYATLARINA MÜDAHALE EDİLSİN’

2021 yılında hububatta dekara 20 lira, diğer ürünlerde dekara 8 lira olan desteğin yetersiz kaldığını da belirten İpar, “Gübre fiyatlarının yarısının devlet tarafından destek olarak verilmesi sağlanmalıdır. Gübre kullanımının sürdürülebilir olması için gübre fiyatlarının makul seviyelerde tutulması gerekiyor. 2022 yılında yetersiz gübre kullanımının ülkemize faturası ağır olur. Gübre piyasasının istikrarsızlığından yaralanarak haksız kazanç elde eden bazı firmaların ve dağıtıcıların, Ticaret Bakanlığınca denetlenerek piyasa fiyatlarının düzenlenmesi açısından gübre fiyatlarını maliyet ve onun üzerine adil bir kâr düzeyine getirmeleri sağlanmalıdır” dedi.

‘ELEKTRİK FİYATLARI ÜRETİM İÇİN TEHDİT’

“1 litre mazot 1 doları geçti” diyen Hikmet İpar, artan elektrik fiyatlarıyla ilgili de şöyle konuştu: “Artan elektrik fiyatları üretimin sürdürülebilirliği için büyük bir tehdit unsuru haline geldi. Üreticilerimiz bu elektrik fiyatlarıyla üretim yapamaz hale geldi. Üreticilerimizin verimli bir şekilde üretime devam edebilmeleri için elektrik fiyatları makul düzeye çekilmelidir. Tarım sektörünün stratejik önemi göz önüne alınarak, tarıma pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV oranı artan maliyetler karşısında ezilen çiftçilerimiz için yüzde 1’e indirilmelidir. Elektrik mutlaka desteklenmeli, tarifede yüzde 50’ye varan ciddi bir indirim yapılmalıdır. Önümüzdeki sulama sezonunda geçmiş yıllardaki sorunları yaşamamak için acil bir çalıştay oluşturulup elektrik dağıtım planlaması ve üretim modelli hazırlanmalıdır.”

‘PROJELER TAMAMLANSIN’

Bölgenin kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğuna da dikkat çeken İpar, “Kuraklık benzeri afetlerden daha az etkilenmek için tamamlanmamış ve GAP projesi kapsamında olan Hilvan, Siverek ve Viranşehir sulama projelerinin hızla devreye sokularak topraklarımızın suyla kavuşması sağlanmalıdır” dedi.

Sonraki Haber