Şanlıurfa’da biber ekim alanları yüzde 70 düştü
Şanlıurfa'da, coğrafi işaretli isot, tezgahlarda yerini almaya başladı. İlkbaharda ekilen, bakım ve sulamasının ardından ağustosta hasat edilmeye başlanan biberler, kamyonlarla pazarlara getiriliyor.
Biberler, geçimlerini isot üreterek sağlayan aileler tarafından yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden ayıklanıyor. Daha sonra elle parçalanıp makineden geçiriliyor, kuruması için naylonların üzerinde bir süre bekletiliyor. Şeffaf poşetlere konularak güneşe bırakılan biberler, istenilen renge göre koyulaştırılıyor.
GÜNLÜK 8 TON İSOT İŞLENİYOR
Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi (ŞİKOP) Başkan Yardımcısı Murat Mermer, bu yıl biber veriminin düşük olduğunu ve sezona yaklaşık bir ay geç başladıklarını belirtti. Mermer, "Bu yıl biber sıkıntılı, bölgede çiftçilerin biberi az ekmesinden dolayı ürün rekoltesi düşük. Biber ekim alanının yüzde 70 azaldığını tahmin ediyoruz. Geçen yıllarda 10-20 bin tona yakın biber işlenirken bu yıl sayının düşeceğini tahmin ediyoruz. Bize gelen bilgilere göre günlük 7-8 ton Urfa isotu işleniyor" diye konuştu.
Şanlıurfa'da isotu daha kaliteli ve daha iyi şartlarda üretmek adına yetkililerden destek beklediklerini ifade eden Mermer, "Gerek belediyelerin gerek diğer kurumların isot üretimini desteklemelerini istiyoruz. Diğer illerde özellikle fide desteği veriliyor. Bunu Şanlıurfa'da da bekliyoruz" dedi.