Yine DEDAŞ yine zulüm: Şanlıurfa'da pamuk tarlaları sulanamıyor
DEDAŞ, Şanlıurfa’da sabah ve akşam saatlerinde ikişer saatlik elektrik kesintisi uyguluyor. Pamuğun suya ihtiyacı olduğu dönemde elektriklerin kesilmesi çiftçiyi çaresiz bıraktı. Üretici temsilcileri muhatap bulamamaktan şikayetçi.
Şanlıurfa’da elektrik kesintileri nedeniyle pamuk ve mısır tarlaları sulanamıyor. DEDAŞ, ‘Elektrik yetmiyor, aşırı yüklenme var, hat kaldırmıyor’ gerekçesiyle bölgede sabah ve akşam 2’şer saat elektrik kesintisi uyguluyor. Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, bölgede sulu tarım yapıldığını, DEDAŞ’ın elektrik kesintileriyle çiftçiye ve tarıma darbe vurulduğunu belirtti. İpar, çiftçinin tek umudunun ‘kamulaştırma’ olduğunu söyledi.
Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, pamuğun kozaya girme dönemi olduğunu ve suya en fazla ihtiyaç duyduğu zamanda elektriklerin sık sık kesilmesinin rekolteyi etkileyeceğini ifade etti. Rutin dışında da çok fazla kesinti olduğu bilgisini veren İpar, “Tarlalarda sağlıklı sulama yapamıyoruz. Yer yer kaçaklar bahane ediliyor ama kaçak var diye bunun cezası bütün çiftçilere ödetilmemeli” dedi.
‘MUHATAP BULAMIYORUZ’
İpar, sorunun çözümü için yetkililerle görüştüklerini ancak çözüm bulamadıklarını belirterek, “Maalesef ne siyasilerin ne de bizim DEDAŞ’a gücümüz yetmiyor. Muhatap bulamıyoruz, telefonlarımıza çıkmıyorlar. Çözümsüzlük içindeyiz.” diye konuştu.
İpar, Urfa’da 57 bin çiftçinin 28 bininin sulu tarım yaptığını belirterek şöyle konuştu: “Pamuk ve mısırı şu anda sağlıklı sulayamıyoruz. Şanlıurfa’da bu yıl kuraklık yaşandı, arkasından don arkasından da dolu yağışı çiftçiyi zorladı. Buğday ve arpayı kurtaramadık. Yüzde 20 rekolte düşüklüğü yaşadık. Sadece kuraklık değil, gübre, elektrik, mazot fiyatları da bunda etkili oldu. Buğday ve arpa ekiminden vazgeçen çiftçi, bu yıl mercimeğe yöneldi. Mercimekte üretim bu yıl çok iyi, üretim fazlalığı yaşadık.”
‘ÖNÜMÜZÜ AÇIN’
Pamuk ve mısırın sulanamaması durumunda ciddi rekolte düşüklüğü yaşanabileceği uyarısı yapan Hikmet İpar, “Pamukta ikinci, üçüncü ekimler yapıldı. Gayet iyi, toparlandık ama elektrik kesintileri üretimi riske atıyor.” dedi.
Hilvan Ziraat Odası Başkanı yetkililere de şu çağrıyı yaptı:
“DEDAŞ zulmüne çözüm istiyoruz. Bir karış toprak bile ekilsin diyorsanız, önümüzü açın, girdi fiyatları düşsün, DEDAŞ kamuya geçsin. Güneydoğulu çiftçinin tek umudu kamulaştırma.”