Vatandaştan 750 TL kesilecek ama... Şans oyunlarına ise yarı yarıya vergi indirimi!

Savunma sanayii için kredi kartı limiti üzerinden olmayan paradan yıllık 750 lira hizmet bedeli kesilecek. Vatandaşların tepkisi çığ gibi büyürken Savunma Fonu’na şans oyunlarından gelen kaynağın ise yarı yarıya düşürüldüğü ortaya çıktı.

AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifine göre 100 bin lira üzerindeki kredi kartı limiti bulunanlardan yıllık 750 lira hizmet bedeli kesintisi yapılacak. Savunma sanayii için kartların limitinden olmayan para üzerinden yapılacak kesinti birçok kesim tarafından tepkilere yol açtı. Savunma Sanayii Fonu'na aktarılacak olan kaynak, şans oyunlarından Savunma Sanayii Fonu’na aktarılan vergiyi gündeme getirdi.

ŞANS OYUNLARINA İNDİRİM

Sözcü'de yer alan habere göre; Bu yılın başında iddaa, spor toto, spor loto, milli piyango ve at yarışları başta olmak üzere şans oyunlarından kesilen vergilerden Savunma Sanayii Fonu’na aktarılan kaynaklar Cumhurbaşkanı kararıyla yarı yarıya düşürüldü. Şimdi o şirketlerden alınmayan vergiler başta kredi kartı borçluları olmak üzere 85 milyon vatandaştan alınacak.

Haberdeki hesaplamalara göre, verginin düşürülmesiyle şans oyunlarından devlete gelen kaynak, yani şirketlerin ödeyeceği vergi tutarı yaklaşık 33 milyar lira azaldı. Bu para kredi kartı yoluyla halktan toplanacak paranın yaklaşık iki katını ifade ediyor.

GERİ ADIM İDDİASI

Tepkiler üzerine 100 bin lira kredi kartı olarak belirlenen limitin yukarı çekilebileceği iddia edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Eleştirilere kulaklarımızı tıkayamayız. Gelen değerlendirmeleri Meclis dikkate alır. Ben de bütçe dışı fonları ilkesel olarak doğru bulmuyorum. Ama bazı fonlar ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

135 MİLYAR LİRALIK KAYNAK AKTARILDI

28 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla şans oyunları vergisi, spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10’dan yüzde 5’e, at yarışlarında yüzde 14’ten yüzde 7’ye, diğer şans oyunlarında da yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü.

Bu vergilerin mükellefi Demirören Grubu olduğu için iktidar bir anlamda bu gruba vergi kıyağı sağlamış oldu. Şans oyunlarından kesilen verginin büyük bölümü savunma için kullanılmakla birlikte üniversite öğrenci yurtları, çocuk esirgeme ve ülke tanıtımı gibi amaçlar için de kullanılıyor. Savunma Sanayi Fonu’na geçen yıl 135 milyar lira kaynak aktarıldı.

VERGİ KIYAĞI

Şans oyunlarından devletin kasasına geçen yıl 28.5 milyar lira para girmişti. Bu yılın bütçesi yapılırken enflasyon da dikkate alınarak 2024’te şans oyunlarından devlete 55 milyar lira vergi geleceği tahmin edildi. Ancak verginin yarısı budanınca gelir de yarı yarıya düştü. Bu yılın 8 ayında gelen para 23.2 milyar lirada kaldı. Yıl sonuna kadar şans oyunlarından en fazla 33 milyar TL vergi gelmesi bekleniyor. Eğer vergi düşürülmeseydi toplanacak yıllık vergi 66 milyar lira olacaktı. Resmi veriler, şirkete sağlanan vergi kıyağının 33 milyar lira civarında olduğunu gösteriyor.

Sonraki Haber