'Sarıkız Örümceği' zehirli mi? 'Sarıkız Örümceği' nerelerde yaşıyor?

Havaların ısınmasıyla birlikte pek çok şehrimizde görülen ve halk arasında "Sarıkız Örümceği" olarak bilinen canlının zehirli olup olmadığı merak ediliyor. İşte yanıtı...

'SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ'

'Sarıkız' cinsi örümcekler; özellikle Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülüyor. Beslenme şekilleri nedeniyle diğer iri örümceklerden farklı olduğu ifade ediliyor. Görsel olarak akrep türünün sarısı gibi görünüme sahip sarıkız örümcekleri, akrep dahil birçok hayvanı yiyerek beslenebiliyor. Gözleri ışıktan rahatsız olduğu için bu örümceğin sadece geceleri hareket ettiği biliniyor.

'SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ' ZEHİRLİ Mİ?

Saatte 1,5 kilometre yol aldıklarına dair bilgi de asılsızdır. Maksimum ölçülen hız ~16 km/sa fakat her tür bu hızlara ulaşamıyor. Sarı kız, güçlü çenelere sahiptir. Fakat bu örümceklerin zehirli olmadığı da biliniyor.

Tıp Doktoru ve bilim yazarı Pedram Türkoğlu'nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre aslında Sarıkız "örümcek" değil, "örümceğimsi" sınıfında yer alan bir hayvan. Türkoğlu, yanlış bilinenleri ise şu şekilde ifade ediyor:

“Güçlü çeneleri nedeniyle ısırdıklarında acıtabilirler. Fakat kışkırtılmadıkları takdirde ısırmazlar. Hayvan ısırıklarına bağlı sekonder (ikincil) enfeksiyon riski neredeyse her hayvan için vardır. Ayrıca insanları kovaladıkları iddiası da hatalıdır. Çoğu zaman insanların gölgelerini sığınmak için takip ederler. Bu da insanları kovaladıkları algısı yaratmaktadır.”

Bir diğer paylaşımında ise şu cümleleri kullanıyor Pedram Türkoğlu:

Bu hayvanlar hakkında bilimsel olarak doğru bir habere rastlamak neredeyse imkansız.

Zehir bezi yok. Isırdığı yer çürümez.

1 metre zıpladığına dair veri yok.

Örümcek değil, örümceklerle yakın akraba araknid (örümceğimsi). Akrepler ne kadar örümcekse böğüler de o kadar örümcek. Yani cins değil takım ismi.

Sonraki Haber