Sata sata kriz çözülmez! Sıra Antalya EXPO’da
Antalya EXPO'nun sadece yapımına bugünkü kur üzerinden hesapladığımızda 15 milyar TL'den fazla harcama yapıldı. Şimdi 121 dekarlık bölümü satışa çıkarıldı
Antalya EXPO'nun 121 dekarlık bölümü satılığa çıkarıldı. Uluslararası bir sergi etkinliği olan Botanik EXPO'suna 2016 yılında ev sahipliği yapan Antalya'daki alan parsel parsel satılmaya başladı. Yapıldığında 1 milyar 720 milyon liralık (o günkü kurdan 570 milyon dolar) yatırıma mal olan ve yedi yıldır kamuyu zarara uğratmaya devam eden Antalya’daki EXPO alanının 121 dekarlık bölümü Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satışa çıkarıldı. Güncel kurdan hesapladığımızda EXPO'nun bugünkü maliyeti 15 milyar lirayı aşıyor. 121 dönümlük arazinin ne kadar bedelle satılacağı ise ihale sonucu belirlenecek.
RUS UÇAĞI KRİZİNİN HASARINI KURTARACAKTI!
Kent bu büyüklükte başka alana sahip değil. Kamuoyuna Hollywood benzeri reklamlarla tanıtıldı. Dev gider bütçesinin listesi uzadıkça uzadı; ihaleler, danışmanlar, taşeronlar, yükleniciler… Hiçbir masraftan kaçınılmadı. Amaç, uluslararası alanda eşsiz bir çekim merkezi ve ekonomik gelir kaynağı yaratmaktı. Öyle ki dönemin yetkili bakanlıkları uçak krizinin turizme verdiği toplam zararın EXPO faaliyetleri ile giderilmesinden bahsediyordu. Yedi yıl boyunca birkaç konser etkinliği ve turistlerin tur paketlerine dahil edilmesi dışında bir türlü faaliyete geçmedi. Kamu zarar üstüne zarara uğratıldı.
‘BİLEREK ATIL BIRAKILDI’
Antalya Meslek Odaları İl Koordinasyon Kurulu alanın özelleştirilmesine tepki gösterdi. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Derya Ünver, kamusal zarara dikkat çekerek, “Alan uzunca bir süredir özelleştirmenin önünü açabilmek için bilerek atıl vaziyette bırakılmıştır. Meslek odaları ve bazı sivil toplum örgütleri, alanın mevcut haliyle aktif kullanımı için çeşitli tavsiye ve önerilerde bulunmuştur. Bunlar göz ardı edilerek, kamu mülkiyetindeki alan satılarak kamusal andan çıkarılacak ve muhtemelen yapılaşmaya açık hale getirilecek olması kabul edilebilir değildir.” dedi.
Ünver, kamu mülkiyetindeki alanın özelleşmesinden ziyade mevcut yeşil dokusu ve yapılaşmış haliyle kamuya ait uluslararası bir tarım, turizm ve gastronomi üniversitesine dönüştürülmesi önerisini dile getirdi.
VATAN PARTİSİ: SATA SATA KRİZ ÇÖZÜLMEZ
Vatan Partisi’nden de özelleştirme kararına tepki geldi. Vatan Partisi Antalya İl Sekreteri Ahmet Özbay, alanın kamucu, halkçı projelerle Türkiye’nin üretim devrimi ihtiyaçlarına yönelik geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Özbay yetkililere şöyle seslendi:
"Türkiye’yi sata sata, devletin mallarını sata sata bu ekonomik krizi çözemezsiniz. Hükümet yetkililerini, ilgili daire başkanlığını, bir an önce bu yanlıştan dönmeye ve halkçı, kamucu bir proje ile Türk milletinin, Antalya halkının karşısına çıkmaya davet ediyorum. Bu konuda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, yerel yönetimlerle de somut gerçekçi iş birlikleri yapabilir. Özellikle Türk Gençliğini bilime, sanata, kültüre, spora yönlendiren bir projeyle EXPO 2016, Türkiye’nin hem üretim devrimi ihtiyaçlarına hem de LGBT gibi, uyuşturucu gibi emperyalizmin dayatmalarına, saldırısına çok güçlü bir direnişle karşılık vermiş olur.” Özbay, ekonomik krizin kamu mallarını satarak değil, her alanda üretimin desteklenmesiyle aşılabileceğini belirterek, “Bir Üretim Devrimi programıyla kriz önlenebilir, aşılabilir. Türkiye bu karanlık günlerden, sadece kamucu, halkçı projelerle çıkabilir ve çıkacaktır. Ben tüm Türk Milleti'ne bunun müjdesini şimdiden veriyorum." dedi.