Satılık konut fiyatları zirveye yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayına ilişkin konut fiyat endeksini açıkladı.

Yıllık konut fiyat artışında yüzde 96.4 artışla yeni rekor kaydedildi. Yeni konutlar endeksi yıllık yüzde 102.2 arttı. Yeni olmayan konutlarda fiyatlar ise yıllık bazda yüzde 95.3 artış gösterdi. Ocak ayında konut fiyatları yüzde 77.36 artış göstermişti. Aylık bazda bakıldığında şubat artışı yüzde 13.5 oldu. Enflasyondan arındırılmış artış ise yüzde 26.9'da kaldı. İstanbul'da konut fiyatları artışı yüzde 106.3 oldu. İstanbul'da yeni konutlarda fiyat endeksi ise yıllık bazda yüzde 114.6 yükseldi. İstanbul'da yeni olmayan konutlarda fiyat artışı yüzde 107.6 olarak kaydedildi. Bu rakamların ardından İstanbul'da metrekare fiyatı 13 bin 836 TL oldu. İstanbul’da aylık bazda sırasıyla fiyat artışı 14.9 oldu. Ankara ve İzmir’in konut fiyatları, aylık bazda sırasıyla 16 ve 12.7, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 97.1 ve 90.1 oranlarında arttı.

EN HIZLI ARTIŞ MERSİN'DE

Öte yandan sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) hazırladığı “sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre, Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı yüzde 134.3 artarak 8 bin 656 TL oldu. Büyükşehirler arasında satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artışın görüldüğü il yüzde 172.7 artışla Mersin oldu. Satılık konut fiyatları raporlarda incelenen dönemdeki en yüksek seviyesine ulaştı. Satılık konut ilan metrekare cari fiyatları aynı dönemde İstanbul’da yüzde 159.3, Ankara’da yüzde 116.6 ve İzmir’de yüzde 119.3 arttı. Böylece ortalama satılık konut m2 fiyatları İstanbul’da 12 bin 805 TL, Ankara’da 5 bin 545 TL, İzmir’de ise 9 bin 722 TL seviyesine ulaştı.

ARTIŞ ORANI HIZLANDI

Enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları ülke genelinde ve üç büyükşehirde yükseldi. Konut piyasasındaki canlılığın bir göstergesi olarak izlenen satılan konutların satılık ilan sayısına oranı, önceki aya göre hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde yükseldi. Konut piyasasındaki canlılığı ölçen bir diğer gösterge olan kapatılan ilan yaşı, geçen aya göre hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde yükseldi. Kapatılan ilan yaşı ülke genelinde 40.3 gün, İstanbul’da 38.5 gün, Ankara’da 31.7 gün, İzmir’de ise 46.6 gün olarak izlendi. Satılık konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı geçen ocak ve şubat aylarında artmaya devam etse de bir miktar ivme kaybetti. Mart ayından itibaren satış fiyatlarındaki artış oranı hızlandı. Şubat ayında 10.2 puan yükselen fiyat artış oranı mart ayında 15 puan yükseldi.

HEM İLAN HEM SATIŞ ARTTI

Satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranı ocak ayındaki belirgin düşüşten sonra şubat ayında bir miktar yükseldi. Bu oran mart ayında geçen aya kıyasla daha belirgin bir yükseliş gösterdi. Geçen aya göre 2 puan yükselen satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranı yüzde 9.2 oldu. Satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranındaki aylık değişimlerin arka planına bakıldığında hem satılık ilan sayısının hem de satılan konut sayısının belirgin ölçüde arttığı görüldü. Önceki aya kıyasla, satılık ilan sayısı yüzde 10.7 (674 binden 746 bine), satılan konut sayısı ise yüzde 42.1 (48 binden 69 bine) oranında arttı.

Sonraki Haber