Satış sayısı milyonu aştı teknoloji ihracatına başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ülkeleri ziyaretinin ardından Türkiye, IDEF’23 Savunma Sanayii Fuarı’na hazırlanıyor. Körfez ziyaretlerinde savunma sanayi alanında anlaşmalar yapıldığı bildirildi.

Söz konusu anlaşmaların bazılarının detaylarının IDEF'te açıklanması bekleniyor. Türk savunma sanayisinin hava ve kara platformları için yerli silah sistemleri üreten Sarsılmaz da fuarda yer alacağını açıkladı. Şirket, fuar öncesi hem geliştirilen ürünleri hem de gelecek dönem hedeflerini paylaşmak üzere Düzce'deki üretim tesislerinde bir basın etkinliği düzenledi. Burada sohbet ettiğimiz Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, “85 ülkeye ihracat yapıyoruz. Asya'ya da silah satıyoruz, Afrika'ya da. Ama sivil pazarda devletler dışında en önemli ülke ABD'dir. ABD'ye daha çok tabanca satılıyor. Asya'da ağır tüfek, Afrika'da piyade tüfeği. Her ülkenin kendine özgü. Güney Amerika'ya yöneleceğiz. Orada potansiyel de var. Orada tanınırlığımız daha az ama artırmak için çalışma yapacağız.” bilgilerini verdi.

YERLİ KATMA DEĞERİ YÜZDE 96

Etkinlikte edindiğimiz bilgilere göre Sarsılmaz kendi bünyesinde kurduğu döküm tesisi ile bu alanda ülkenin dışa olan bağımlılığını büyük ölçüde azalttı. Latif Aral Aliş'e, kamunun savunma sanayi şirketlerine de hizmet veren Unimetal Hassas Döküm Makina ve Yedek Parça'nın yarattığı katma değeri hatırlatarak, Sarsılmaz olarak yerli katma değer oranlarını sorduğumuzda, “Sarsılmazda yerli katma değerimizin oranı yüzde 96. Sektör ortalaması üründen ürüne değişse de yüzde 60-70 aralığında.” dedi. Yine sorumuz üzerine yurt dışındaki projeler hakkında da bilgi veren Aliş, özetle şunları aktardı: “Türk Cumhuriyetlerinde ortak üretim olacak. Birkaç ülkede olacak. Orada Türkiye'ye karşı bir dönüş var. NATO'ya dönmek istiyorlar. Onlara en yakın ve en avantajlı ülke Türkiye. Yurt dışında üretimimiz İtalya'da var. ABD'de de üretime başlıyoruz. Hattımızı kurduk. ABD uçsuz buçaksız bir pazar var. Amerika nüfusu 330 milyon ülkedeki silah sayısı 385 milyon.

ABD'ye av tüfeği satışı azaldı. Pandemi döneminde artış olmuştu. Hani TV'lerde izlediniz ya millet birbiriyle kavga etti kağıt havlu, tuvalet kağıdı vs. için o sıra Amerika çok silahlandı. Dünyanın her yerinden silah aldı. Bugüne kadar milyonun üzerine silah sattık.”

YÜZÜNCÜ YILA ÖZEL 'SAR 2023'

Birçok ülke ile yürüttükleri proje olduğunu bunlardan bazılarının IDEF'te nihayetlenme durumu olduğunu kaydeden Aliş, “Çok fazla heyet geliyor çünkü fuara. Bizim Körfez'de işlerimiz var. Biz artık sadece ürün satma değil know-how satma ve fabrika kurma aşamasına geldik. Artık teknoloji satma noktasına eriştik. Hedef pazarımız ağırlıkla Afrika. Mısır'da da büyük potansiyel var. Sorunlar çözüldü. En başta savunma sanayi gelecek. Sonra diğer sektörler.” diye konuştu.

143 yıllık geçmişe sahip Sarsılmaz'ın Düzce tesislerinde Atak helikopterinin ön kısmında yer alan silah sistemini görme fırsatımız oldu. Şirket Hürkuş C'nin kanat altı silahlarını da geliştiriyor. Silah üretiminde her ülkenin ayrı bir sınıflandırması var. Talebe göre her ülkenin sistemine uyabilen Sarsılmaz, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılını onuruna “2023” adet üretilen “SAR 2023” tabancasını IDEF'te sergileyeceğini açıkladı. Yine Sarsılmaz tarafından kurulan ‘LA2 Dynamics’ firması tarafından üretilen otonom silah sistemi SARBOT'ta IDEF 23’te görülebilecek.

Basın mensuplarına üretim tesisinde bir sunum yapan Sarsılmaz Genel Müdür Yardımcısı Öner Özyılmaz, “Tüm üretim süreçlerimizde Türk mühendislerimizle çalışıyoruz ve ortaya çıkan tüm ürünlerimizi yüzde 100 ‘yerli ve milli’ olarak hayata geçiriyoruz. Son 20 yılda savunma sanayiinin gerçekleştirdiği atılımların her zaman bir parçası olduk, bugün Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin kullandığı pek çok ürün bizim markamızı taşıyor.” bilgilerini aktardı.

Sonraki Haber