Satışlar rekor kırdı, fiyatlar yükseldi! İkinci el otomobil alırken nelere dikkat etmeli? İşte cevabı

Türkiye'de Şubat ayında 106 bin otomobil satıldı. Rekor satış rakamının ardından otomobil markaları Mart ayında yeni fiyat tarifelerini açıklayınca vatandaşlar ikinci el otomobile yöneldi. Peki ikinci el otomobil satın alırken nelere dikkat etmek gerekir? İşte cevabı

Şubat ayında otomobil satışları rekor seviyeye ulaştı. Buna karşın yüksek enflasyon nedeniyle otomobil fiyatları günden güne hatta saatten saate artış gösteriyor. Sıfır otomobilin bütçeleri aşması nedeniyle vatandaşlar ikinci el otomobillere yöneldi. Peki ikinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? Satıcıya hangi sorular sorulmalı? Otomobil için hangi araştırmalar yapılmalı? İşte bütün bu soruların cevabı...

ŞUBAT AYINDA REKOR KIRILDI: 106 BİN OTOMOBİL SATILDI

Şubat ayında Türkiye'de 106 bin otomobil satıldı. Türkiye tarihinde bir rekor olarak kabul edilen bu rakama karşılık otomobil fiyatları günden güne artmaya devam ediyor. Özellikle 1 Mart'tan itibaren otomobil markalarının yeni zamlı fiyat listesini açıklamasıyla otomobil alacak vatandaşlar ikinci el araçlara yöneldi.

Buna karşın ikinci el otomobilde ise uyuşmazlıklar, aldatma ve yanlış bilgilendirme gibi sorunlar yaşanabiliyor. Alıcıların, sonradan sorun yaşamamaları için ikinci el otomobil alırken pek çok konuya dikkat etmesi gerekiyor.

İKİNCİ EL OTOMOBİL ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

İşte ikinci el otomobil alırken dikkat etmeniz gerekenler:

İkinci el otomobil almadan önce bilmeniz gereken ilk şey, piyasanın hareketli ve öngörülemez olduğudur. Bu sebeple satın almak istediğiniz otomobilin marka ve modelini iyi araştırmalı, fiyat konusunda geniş bilgiye sahip olmalısınız. Fiyatların belirlenmesinde en önemli etken ise aracın kilometresi ve hasar durumu.

İKİNCİ EL OTOMOBİL KAÇ KM OLMALI?

Pek çok tüketicinin aklına gelen sorulardan bir tanesi de "ikinci el otomobil kaç km olmalı?" sorusudur. Burada ise devreye aracın bakımlarının düzenli yapılıp yapılmadığı giriyor. Düzenli bakımı yapılan bir araç 200 bin km'ye kadar kullanılabiliyor. Ancak benzinli ve turbo araçlar için önerilen kilometre 150 bin. Dizel araçlar için bu rakam 250 bin km'ye kadar çıkabiliyor.

TRAMER KAYDINI ŞASE NUMARASIYLA SORGULATIN

İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi ise tramer kaydı. Tramer kaydı aracın bütün sigorta geçmişini ve verilerini içeren veri tabanını ifade ediyor. Almak istediğiniz aracın tramer kaydını şase numarası ve plakasıyla sorgulayabilirsiniz.

KAPORTA BOYA VE DEĞİŞEN PARÇA KONUSUNDA GÜVENİLİR İNCELEME ŞART

İkinci el otomobil fiyatlarını en çok belirleyen durum ise kaporta ve boya. Oto ekspertizler aracılığıyla yapılan incelemelerle parça değişimi ve boya yenilemesi anlaşılabiliyor. Bu tür incelemeler zaman zaman sosyal medyada da gündem oluyor. Parça değişimi ve boya işlemleri ikinci el araçların değerini düşürüyor. Onun için bu konuda detaylı ve güvenilir bir inceleme yaptırmak şart.

AYDINLIK BİR ALANDA DOĞRU AÇIDA İNCELEYİN

İkinci el bir otomobili almadan önce inceleme yaparken gün ışığı alan bir yeri tercih etmek, doğru bir inceleme yapmanıza yarar. Aydınlık bir alanda, ancak güneş ışığının da dik bir şekilde vurmadığı bir yer tercih edilmelidir. Çünkü dik gelen güneş ışığı araç üzerindeki çizik ve zedelenmelerin görülmesini engeller. Keza aracın temiz olmasına da dikkat edilmelidir.

TEST SÜRÜŞÜ YAPMADAN ARAÇ ALMAYIN

İkinci el otomobil alırken mutlaka ve mutlaka test sürüşü yapmak istediğinizi belirtin. Test sürüşüyle aracın yol tutuşu, vites geçişleri, direksiyon sallantısı gibi özelliklerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca aracın herhangi bir arızası var ise ekrandaki uyarı işaretleriyle bunu fark etmeniz mümkün olacaktır.

İKİNCİ EL OTOMOBİL ALIRKEN SATICIYA SORULMASI GEREKEN SORULAR

Bunların haricinde ikinci el otomobil alırken satıcıya da bazı soruları sormakta fayda var. Peki bu sorular neler?

  • Aracı satma sebebi nedir?
  • Aracı ne kadar zamandır kullanıyor?
  • Aracın genel durumu nasıl?
  • Aracın hasar durumu nasıl? Geçirdiği önemli bir kaza oldu mu?
  • Aracın en son bakımı ne zaman yapıldı?
Sonraki Haber